Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER


 

Témák:


Mi az automata öntözőrendszer?
Mi az automata öntözőrendszer célja?
Az automata öntözőrendszer működése
Az automata öntözőrendszer legjellemzőbb alkatrészei
Előnyök az automata öntözőrendszer használatával
Hátrányok az öntözőrendszer használatával
Az automata öntözőrendszer karbantartásai

 

 

Mi az automata öntözőrendszer?

Automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer, - más néven locsoló berendezés - a kertünkben szinte láthatatlanul beépített önműködő rendszer, amely emberi energia és felügyelet nélkül öntözi meg a kertet a beállított programnak megfelelően. Egyedi módon, pontosan a kert adottságaihoz van tervezve, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal tudja megöntözni a kertet.

 

Mi az automata öntözőrendszer célja?

Hatékony automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer céljának tekinthetjük azt, hogy az időszakosan fellépő csapadékhiányt kertünkben megfelelően pótolja, és eredményeképpen a kertünk egészséges és szép legyen.

Céljának tekinthetjük továbbá azt, hogy ezt a pótolandó vízmennyiséget a lehető legoptimálisabb mértékben ossza el a kertünkben, az adott növényzetnek, talajminőségnek, domborzati viszonyoknak, és az árnyékos/napos területek megoszlásának megfelelően.

Az automata öntözőrendszer céljának tekinthető, hogy mindezt automatán, azaz emberi energia és felügyelet nélkül végezze el. Ezzel nagy mennyiségű szabadidőt biztosítva a felhasználóinak.

 

Az automata öntözőrendszer működése

Automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer a talajba leásott vízcsőrendszer, amely a kert adottságainak és a vízhozamnak megfelelően öntöző zónákra van felosztva.

Az öntöző zónákra szórófejek, csepegtetőcső, illetve mikroszórók vannak rácsatlakoztatva a földfelszín alatt vagy felett és a kívánt helyeken.

Az öntöző zónákon lévő szelepek vezérlésével jut el a víz az zónákba, és az adott zónából pedig az adott öntözendő területre. Az elektromos szelepeket egy elektromos vezérlőegység nyitja, és zárja el.

Az öntöző zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a felszínre, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek. Ugyanígy a víznyomás hatására csepegtet a csepegtetőcső és porlasztva permetezi a vizet a mikroszóró is.

Az eső és fagyérzékelő kikapcsolja a vezérlőegységet, ha esőt vagy fagyot érzékel, és újra indítja, amikor az újra szükséges. Ezzel szabályozza az öntözőrendszer működését.

 

Az automata öntözőrendszer legjellemzőbb alkatrészei

Az automata öntözőrendszer szerkezeti demonstrációja

Automata öntözőrendszer alkatrészei

 

 • A vezérlő automatika

Az automata öntözőrendszer elméje, a programozható vezérlő automatika. Általában falra szerelhető LCD panel, amely felhasználóbarát és egyszerű kezelhetőség jellemzi. Az öntöző működésében betöltött szerepe, hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jelleadással vezérelje az öntöző zónákat megnyitó elektromos szelepeket. Beltéri és kültéri változatban is választhatók, az elhelyezés körülményeit figyelembe véve. Továbbá fontos választási szempont az irányítandó zónák száma is.

 

 • Esőérzékelő

A túlöntözés elkerülése végett szükséges, hogy az öntözőrendszer ne locsoljon esőben. Az esőérzékelő letiltja a vezérlő automatikát, amikor esőt érzékel. Az érzékenysége jellemzően 3-30 mm, amely állítható. Az érzékelők családjában még található esőérzékelővel kombinált fagyérzékelő is. Ez nem csak a növényeinket, de az öntözőrendszert is megvédi a fagyási károktól.

A leginkább elterjedt kivitel a vezetékes, de rádiós jeladású is van a forgalomban.

 

 • A mágnesszelepek

Az elektromos, vagy másnevén mágnesszelep működteti az öntözőrendszer egyes zónáit. A vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak meg, mint egy csap. Addig hagyják áramolni az adott öntöző zónába a vizet, amíg a vezérlő ismét egy jellel el nem zárja. Minden zónának van egy mágnesszelepe.

A demonstrációs képen egy ötzónás automata öntözőrendszer látható. Lásd: Demonstrációs kép

 

 • A szórófejek

Az öntözőrendszer zónáin találhatók az öntöző elemek. Ezek legjellemzőbbike a szórófej. Általában egy zónán csak egyféle típusú szórófejeket helyezünk el, tehát a spray és a rotoros szórófej ugyanazon a zónán durva hibának minősül. A szórófejek helyes megválasztása, kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőberendezés hatékonyságát.

-       Spray, vagy permetező szórófej

A tagolt, vagy kisebb területek megöntözéséhez használatos szórófej, amely az öntözendő szög teljes keresztmetszetén bocsájtja ki a vizet.

-       Rotoros szórófej

A közepes, illetve a nagy összefüggő területek megöntözésére használjuk. Ezeknek a szórófejeknek a  rotorszerkezete állítható úgy, ahogyan azt az adott terület megkívánja. Ez a szórófej körbeforgó, vagy a beállított két végpont között oda-vissza járó.

-       Rotary szórófej (fúvóka)

Ez egy spray szórófej ház, amelybe Rotary fúvóka van beletekerve. Nagy hatékonysága miatt igen elterjedtté vált. Elsősorban kis vízhozam, illetve kis víznyomásnál alkalmazzák. A „kifulladt” öntözőrendszerek megmentője.

-       Mikroszóró

Speciális öntözési területeken használatos megoldás. Általában melegházi öntözéseknél találkozhatunk ezzel a fix szórásképű, ködösítő öntöző elemmel. A kerti öntözésben a sziklakertek öntözésére kiválóan alkalmas.

 

 • Vízvezetékcső

Bármilyen öntözőrendszerről is beszéljünk, a legtöbbet használatos eleme a vízvezetékcső. Ezen a csövön jut el a víz az öntöző elemekig. A csövek méretét a külső átmérőjük mutatja meg mm-ben, ezek mellett a gyártók feltüntetik a nyomásterhelhetőségüket is(pl. 3 bar, 6 bar, 10 bar). A fővezetékeket kemény polietilén (KPE) csövek felhasználásával építjük, de sokféle esetben a lágy polietilén cső (LPE) a megfelelő.

 

 • Fittingek, idomok, szerelvények

A csövek irányításához, elágazások készítéséhez, vagy a szórófejek felfüggesztéséhez szükségünk van kiegészítő elemekre.

 

 • Szivattyúk

Amikor nem vezetékes vízről van megtáplálva az öntözőrendszer, akkor mindenképpen szükséges, hogy valamilyen motor biztosítsa a megfelelő vízáramlást. Tehát az alternatív (esővízgyűjtő, kút), vagy természetes vízforrások (tó, patak) esetében szükségünk lesz szivattyúra. Az öntözőrendszer vízgépészeti megtáplálásában alapvetően két szivattyú fajtát használunk, ami a centrifugálszivattyú és a mélykútszivattyú. Ezek jellemző kiegészítői az átfolyáskapcsoló, a nyomáskapcsoló, vagy az indítórelé.

 

Előnyök az automata öntözőrendszer használatával

Automata öntözőrendszer előnyei

 

Ahogyan a főoldalon is említettem már, a legtöbben kényelmi okokból, valamint az idejük felszabadításának céljából építtetik be az öntözőberendezést. Azonban ezekkel a tulajdonságaival korántsem az zárult le a lista. Természetesen az alábbi felsorolás csak az objektív előnyeit mutatja be. A szubjektív megítélés miatt ez talán végtelen számú is lehet.

 

 • Értékes megtakarítások

- Mai értékét nézve az időnk, és még inkább a szabadidőnk egyre értékesebb számunkra. Az öntözőrendszer használatával a kertünk gondozására fordított időnk legjelentősebb hányadát takaríthatjuk meg, hiszen semmilyen felügyeletet sem kíván meg tőlünk.

- Egy fárasztó nap után nem mindig van kedvünk, energiánk locsolni a kertet. Így az öntözőrendszer használatával, a fizikai erőnkkel is spórolhatunk.

- A tiszta víz mára már szintén nagyon értékessé vált, mivel nem csak hogy egyre kevesebb van belőle, de nagyon drágává is vált. Az öntözőrendszer beépítésével csak annyi vizet használunk el, amennyit ténylegesen megkíván a kert. Ez a berendezés az összes más öntöző módszernél kevesebbet fogyaszt.

 

 • Alternatív üzemeltetés

Nem csak vezetékes vízről üzemeltethető, hanem kútból, esővízgyűjtő tartályból (vagy ezek kombinációiból is). De természetes vízforrásokból is, mint egy tó, vagy patak. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor kérhet rá egy úgynevezett almérőt. Így az öntözésre felhasznált víz után nem kell csatornadíjat fizetni, ami általában az összköltség fele.

 

 • Rejtett beszerelés

Egy szakszerűen telepített öntözőrendszer jobbára csak a szakavatott szemnek látható a kertben. A kialakítása olyannyira rejtett, hogy az alkatrészeinek több mint a 90%-a a földfelszín alatt található.

 

 • Nem zavaró

Semmilyen módon sem korlátozza a kertben való mozgást, és a kert használatát. Az öntözést leggyakrabban a hajnali, illetve az esti órákban végzi, amikor a legtöbb ember pihen.

 

 • Gyönyörű kert

Hiba nélkül megmondom, hogy melyik kertben működik automata öntözőrendszer. Ugyanis a periodikus öntözés annyira fontos a növények számára, hogy a legszebb formájukat úgy tűnik, hogy csak e mellett tudják kibontakoztatni.

 

 • Egészségesebb környezet

A folyamatosan ismétlődő, napi szintű porlasztott vízcseppes öntözés hatására a por és a pollenek koncentrációja lecsökken a kertünkben, illetve a környezetünkben. Ez minden hasznos élőlény számára kedvezőbb feltételeket biztosít.

 

 • Fenntarthatóság

Kár, hogy ez csak nagyon kevés embert foglalkoztat igazán. Kár, mert ma-holnap bekopogtathat mindannyiunk ajtaján néhány konkrét példa. Mindenesetre, ha Önt érdekli ez, akkor jó, ha tudja, hogy az ésszerű vízfelhasználással hozzájárul a fenntarthatósághoz.

 

 • Nyaralás gondok nélkül

„Jó! De ki fogja locsolni a kertet?”

Ismerős gondolat ez Önnek?

Az automata öntözőrendszer akkor is kitűnően végzi a dolgát, ha Ön éppen nyaralni ment, vagy elutazott. A kellemetlen kérések a szomszédhoz, vagy egy családtagunkhoz pedig a feledésbe merülnek.

 

 • Jó befektetés

Biztos vagyok benne, hogy a környezetünk, egészségünk megóvásába való befektetéseink jó befektetések! Természetesen az sem elhanyagolható, hogy ingatlanunk értékét is megnöveli.

 

TÖBB INFÓ:

Hatékony öntözőrendszer

 

Hátrányok az öntözőrendszer használatával

Azokon az elmés fejtegetéseken túl - hogy az öntözőrendszer hátránya, hogy elromlik, és akkor, ha elromlik, fel kell ásni a kertet -, van egy valós hátránya is. Az intenzív locsolás hatására a talajban lévő tápanyagok hamarabb kimosódnak, és ezért a növényeknek tápanyag utánpótlásra van szükségük bizonyos időközönként.

Érdemes azt is tudni, hogy a tápanyaghiányos növények olyan jeleket mutatnak, amely egy laikus számára a száradás jelei lehetnek. Amikor ezt további öntözéssel próbálják kezelni, akkor a folyamat felgyorsul, és a növények pusztulásához vezethet.

Ha „száradás” jelenlétében úgy érzi, hogy elégséges az öntözés, akkor pótoljon tápanyagokat!

 

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Automata öntözőrendszer karbantartása

 

Ez a műszaki berendezés jó működéséhez szükséges, hogy minőségi alkatrészekből legyen összerakva, szakszerűen legyen összerakva, és karban legyen tartva.

Alapvetően háromféle karbantartása van egy automata öntözőrendszernek:

 

- A tavaszi üzembe helyezés

Ilyenkor az öntözőrendszer elindításával napvilágra kerülhetnek olyan rejtett hibák, amelyek az esetleges tél következtében keletkeztek. Ezek megjavításával, és az öntöző beállításaival újra indítható lesz a berendezés.

 

- Téliesítés

Az öntözőrendszer magasabban van telepítve, mint a fagyhatár. Ezért szükséges, hogy télen kompresszorral ki legyen fúvatva belőle a víz, hiszen a fagy szétrepesztené a műanyag alkatrészeket.

 

- Speciális karbantartások

Ezek azok, amik nem minden öntözőrendszernél szükségesek. Ha egy kút homokol, akkor mielőtt a víz az öntözőrendszerbe kerülne szükséges, hogy leválasszuk belőle a homokot. Ezt egy úgynevezett hidrociklonnal tehetjük meg. A hidrociklon méretétől, valamint a homok mennyiségétől függően, akár heti rendszerességgel üríteni kell a tartáját.

Speciális karbantartást igényel az is, ha kútról működtetjük a berendezést, és a szivattyú ki van téve a fagynak. Ebben az esetben minden télen le kell szerelni a szivattyút és be kell tenni egy védett helyre.

 

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!

- referencia szöveg -

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!