Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

KERTÉPÍTÉS


 

Témák:


A kertépítés előtti kérdések
A kertépítés lépésről-lépésre
Gyakori hibák a kertépítésben
A kert vízellátási megoldásai

 

Ezen az oldalon elsősorban a gyakorlatias válaszokat kaphat a kertépítésről, és nem az elvontabb témákról írok. Elolvasva kaphat egy olyan átfogó képet a munka menetéről, a hibák elkerüléséről, vagy a vízellátás megoldásáról, ami hasznos lehet annak, aki kertépítést tervez. Nekik szól ez a néhány cikk!

 

A kertépítés előtti kérdések

Kertépítés Bozsik Viktor öntözőrendszer és kertépítő szakembertől, akciós áron!

 

A kertépítés előtti kérdések – a kerttervezés

Ha Ön fontolgatja, vagy már eldöntötte, hogy megépítteti a kertjét, akkor a következő kérdéseket gondolja át. Miközben ezt megteszi, már el is indult képzeletben a kerttervezés. Amely kérdésekkel kapcsolatban nem tud dönteni valószínű, hogy a kertépítés igényfelmérése során a szakemberrel találnak majd rá megfelelő választ.

 

1. Mekkora az összeg, amit a kertépítésre szeretne fordítani?

Ha most Önnek ez úgy tűnik, hogy a kérdés kissé indiszkrét, fontos megérteni azt, hogy a kerttervezésben felhasználható elemek árának a plafonja a csillagos ég. Így ha egy olyan kertépítési koncepciót állítunk össze, ami a triplája annak, amit Ön erre fordítani szeretne, akkor utána kezdhetjük elölről az egészet. Ez a kérdés tehát nem az Ön zsebébe kíván turkálni, hanem csak helyes mederben tartani a kerttervezés folyamatát.

TÖBB INFÓ:

Kertépítés árak

 

2. Mi maradjon meg a jelenlegi kertből?

Abban az esetben, ha a kertben vannak már meglévő növények, építmények, burkolatok, amik szépek és nem szeretne megválni tőlük fontos, hogy jelezve legyenek. Ezeknek a tereptárgyaknak is megvan a saját hangulata, amihez illeszkednie kell a kert többi résének is, hogy a várt harmóniába beleilleszkedjenek.

 

3. Szereti a madarakat a kertben?

A madarak szívesen látogatnak olyan kerteket, amelyek olyan növényekből, olyan struktúrával épültek, amik védelmet, búvóhelyet, táplálékot biztosítanak a számukra. Tovább lehet őket csábítgatni dekoratív etetőkkel, itatókkal vagy akár egy kis tavacskával is, ami megvalósulhat a kertépítés munkálataival.

 

4. Milyen kerti stílust szeretne?

Én mindenképpen a tájazonos kertépítés híveként azt javaslom, hogy a környezetében előforduló természet ihletét keresse. Természetesen engem is maga alá gyűr a megrendelő saját elképzelése, valamint az a tény, hogy a kertnek könnyen fenntarthatónak kell manapság lenni.

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

5. Szeretné valamire használni a kertet?

Erre a kérdésre való válasza ismét egy alapjaiban változtathatja meg a kert hangulatát és a kerttervezés munkáját. Ha szeretné játékra használni a gyepet gyermekeivel vagy az unokákkal, akkor taposás tűrő gyepre lesz szüksége. Ha pedig csak az esztétikájában kíván gyönyörködni, akkor több növény mellett, kevesebb pázsittal tervezzük a kertjét.

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg

 

6. Van kedven évszaka?

Ha igen, akkor melyik? A kertek különböző arcukat mutatják más és más évszakokban. Van rá lehetőség, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek a kedvenc évszakában bontakoznak ki színükkel, formáikkal és virágukkal.

 

7. Milyen napszakban fogja használni?

A kert kialakításán biztosan változtatni fog, ha például Ön este kívánja használni a kertjét. Ebben az esetben a maradék kis fényt nem fogjuk leárnyékolni terülő lombú fákkal, hanem inkább az égbetörő fajtákat választjuk. Ellenkező esetben azonban kialakítunk olyan árnyékos, hűvös pontokat, ahol kényelmes a nagy melegben is a tartózkodás.

 

8. Melyek a kedvenc növényei, virágai?

Biztosan ezt a kérdést tartja a laikus a kerttervezés legkézenfekvőbb kérdésének. Ez természetesen így is van, hiszen mindenki azokat a növényeket látja szívesen a kertjébe, amelyek a számára leginkább tetszetősök, vagy valamiért fontosak, kedvesek.

 

9. Allergiás valamilyen növényre?

Nincs olyan szép növény, amelynek a látványa megérné azt a kínt, amelyet egy allergiásnak okozhat, ha az a növény váltja ki ezeket a tűneteket. Ezeknek a növényeknek ebben az estben nincs helye egy egészséges környezet kialakításánál.

 

10. Melyik növények azok, amelyek ne legyenek?

Én nem szoktam kisgyermekes családoknak olyan növényeket ajánlani, amelyek nagyon tövisesek, vagy valamely részük mérgező. Ez is lehet egy választási szempont, de lehet a fentebb említett allergia is. Ezen kívül lehetnek nem szimpatikus küllemű vagy illatú növények, amit nem kedvelünk.

 

11. Kutya lesz?

Ha lesz, akkor arra fel kell készülni. Nincsen ugyanis kutyaálló gyep sem növényzet. Ha mindkettőt szeretnénk, akkor azt csak a fizikai szeparálással tudjuk megtenni. A kutyusnak kialakított járóútvonallal.

 

12. Szeretnénk játszóteret?

A mostanában már legelterjedtebbnek mondható kertépítési stílus, a szabadidő kert egyik legjellemzőbb eleme a játszótér. Ha szeretnénk, akkor például biztosítani kell a megközelíthetőségét. A játszóterek mellé ne tervezzünk kerti tavat, és ne tervezzünk szúrós növényeket.

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

13. Legyen kiülő, sütögető, grillező, vagy szaletli?

Mindenkor tartsuk szem előtt, hogy a sütögető, vagy grillező felett biztosítva legyen a szabad légtér, a füst útja. Ne tervezzük zárt, vagy sűrű lombkoronájú növény alá, vagy oda, ahol gyulladás léphet fel.

 

14. Milyenek lesznek a járó utak, lesznek-e burkolatok?

Ma már olyan széles skálán kaphatók különböző színű, formájú, szerkezetű burkolatok, hogy bármilyen kert igényének megfelelően lehet találni olyat, amely a kert hangulatával harmóniában marad.

 

15. Szükséges a belátási takarás?

Érthető módon nem mindenki szereti, ha belátnak, benéznek a privát szférájába. A kertet lehet ennek megfelelően megtervezni, és a kertépítés során olyan növényeket beültetni, amelyek gondoskodnak a számunkra megfelelő takarásról.

 

16. Állandó használatban vagy időszakosban lesz a kert?

Az időszakos használatú kert megtervezésének a legfontosabb szempontja a gondozás hiánya melletti szép állapot megmaradása. Ez persze teljes mértékben lehetetlen, de léteznek kevés törődést igénylő fajták.

 

17. Mennyi ideje lesz a kert gondozására?

Ezt a kérdést jó, ha őszintén tisztázza magában. Egy kert mindenképpen törődést fog igényelni a kertépítés után! Ezt vagy ráfordított idővel, vagy ráfordított pénzzel tudja majd megoldani. Sokat segíthet ezen az automata öntözőrendszer beépítése.

TÖBB INFÓ:

Automata öntözőrendszer

Hatékony öntözőrendszer

 

A kertépítés lépésről-lépésre

KERTÉPÍTÉS, automata öntözőrendszer, gyepszőnyeg, kertépítés akcióAmikor minden apró részletet átbeszélve készen van a kerttervezés, és amikor minden rendelkezésre áll, akkor indulhat a kertépítés munkálatai. Jó tudni, hogy ennek igen meghatározható lépései vannak, amely sorrendiség nagyban megkönnyíti a munkát és hozzásegít az eredményes kertépítés sikeréhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

A kertépítés általános munkafolyamata a következő:


A meglévő növények és tereptárgyak meghagyása.

Épülő kertünkben létezhetnek olyan növények vagy burkolatok, amelyek számunkra kedvesek, tetszetősök, és nem szívesen válnánk meg tőlük. Nem is kell! A kertépítés első lépéseként válasszuk ki azokat, és rendezzük hozzá a többit!

 

A kert tereprendezése és előkészítése.

Ilyenkor az építkezési törmeléktől és a szükségtelen talajtól szabadítjuk meg a kertünket. A kertépítés előtt mindenképpen javaslom a totális gyomirtózást is.

 

A talajmunka.

A munkafolyamat végeredményeként a kívánt szintek termőfölddel vannak beállítva, és egymáshoz igazítva.

 

A műtárgyak.

Számtalan más dolog is díszítheti kertünket és láthat el hasznos funkciókat a kertben. Ilyen lehet a járóburkolat, a grillező, vagy egy szaletli, esetleg egy játszótér. Ezek a műtárgyak a kertépítés munkafolyamatában megelőzik a növénykultúra telepítését.

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

Az automata öntözőrendszer telepítése.

Még a füvesítés vagy a gyepszőnyeg lerakás előtt, de a műtárgyak elkészítése után javaslom az automata öntözőrendszer telepítését. A legfontosabb kritériuma, hogy a talajszintek már a megfelelő állapotban legyenek. A kertépítés legfontosabb berendezésévé vált manapság az automata öntözőrendszer.

TÖBB INFÓ:

Automata öntözőrendszer

Hatékony öntözőrendszer

 

A kert növényzetének a beültetése és elhatárolása.

A növények, a növénycsoportok beültetése, a virágágyások kialakítása és azok elhatárolása más kerti elemektől a kertépítés következő lépése. Az elhatárolt részek takarását geotextiliával oldhatjuk a legjobban meg.

 

A talaj előkészítése.

A talaj előkészületi munkálatai bármely füvesítési módszernél ugyanazokat a lépéseket kívánják. De bármelyiket is választjuk, ne feledkezzünk meg a vakondhálóról, és az automata öntözőrendszerről sem!

 

A gyepszőnyeg lefektetése.

Még a kertépítés előtt döntsük el, hogy milyen füvesítési módszert szeretnénk alkalmazni. Természetesen a legjobb a gyepszőnyeg használata. Azonban óvakodjon a II. osztályú gyepszőnyegtől, mivel ennek csökkent értéke miatt könnyen pórul járhat!

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg

 

Az automata öntözőrendszer beüzemelése.

A növényeknek közvetlen a beültetésük után, és a gyepszőnyegnek is a lefektetését követően azonnal szüksége lesz öntözésre. Így az automata öntözőrendszer be kell üzemelni azonnal, ahogy a kertépítés elért ebbe a stádiumába.

 

Javítás és a pontos beállítás.

A kertépítés munkafolyamataiban képződhetnek olykor hibák, amiket az átadásig ki kell javítani, és a műszaki berendezéseket pedig pontosan be kell állítani.

 

Átadás

Az árajánlat és a megbeszélések alapján mutassuk be a kertet a tulajdonosnak. A műszaki berendezések kezelésére pedig tanítsuk be, ha ez nem ütközik a garancia vállalás kérdésével.

 

 

Gyakori hibák a kertépítésben

KERTÉPÍTÉS, automata öntözőrendszer, gyepszőnyeg, kertépítés akció

Kihagyni az automata öntözőrendszert a kertépítésből!

Manapság ez már nem gyakori hiba, de azért megemlítem, mivel ritkán előfordul. Komplett kertek építését mi évek óta nem is végezzük el öntözőrendszer beépítése nélkül.

Az öntözés a kertfenntartás legtöbb időt felemésztő tevékenysége. Már néhány alkalom kihagyása is meglátszódhat, egy kánikulai hét pedig akár végzetes is lehet. Tegye fel magának a kérdést: Van Önnek naponta 2-3 órája, hogy locsoljon? Hajnalban meg késő este?

Gondolja meg.

TÖBB INFÓ:

Hatékony öntözőrendszer

 

Túlzásba vitt örökzöldültetés!

Hazánkban sok és változatos örökzöld összeültetése, különösen a fenyőfélékből tájidegen jellegű. Már a kerttervezéskor inkább a lombhullatókat válasszuk, és a kertépítés során legalább arra figyeljünk, hogy ne ültessük túl közel egymáshoz. Az örökzöld és gyep kombinációja virágok és színek nélkül nagyon zord, Brit hatást keltő.


Túl sűrű növényültetés!

Az viszont tényleg gyakori hiba, hogy a növényeket olyan sűrűségben ültetik a kertépítés alatt, ahogyan évek múltán kellene majd összesűrűsödniük. Ezek a növények igen rövid idő alatt fogják elnyomni, illetve válnak egymástól elnyomottá. Ritkításuk esztétikai veszteséggel jár, és nem is egészséges a fejlődésük.


A gyep és a tuja, más semmi!

Ez sem igazán hiba, csak igen zord és tájidegen hatást keltő. Általában már kisszámú virágzó növénnyel feldobható ez a „stílus”, ami szerintem úgy néz ki, min ha nem fejeződött volna be a kertépítés.


Parányi sziklakertek kis helyeken!

A sziklakertek igazán akkor mutatnak jól, ha van körülöttük megfelelő nagyságú tér, amiben kibontakozhatnak, ezek a természetes módon nagy alpesi térben lévő képződmények.

 

Túl sok út!

A szemünknek nem harmonikus hatást keltő, látványában szétdarabolódott kertet előidéző látvány. Csak annyi utat építsünk a kertépítés alatt, amennyi feltétlenül szükséges. De azokat igyekezzünk szépre, és odaillőre.


A növénycsoportok rossz elválasztása!

Bár népszerű, de csak rövid ideig funkcionáló és csak még rövidebb ideig szép az úgynevezett félrönk fahenger. Természetesen a növények elválasztását más elemektől meg kell oldani a kertépítés folyamán, azonban ez a megoldás mindössze két-három évig lesz megoldás.


A kertfenntartás elhanyagolása!

A kertünkben lévő növénykultúra csak a gondoskodás mellett fogja megőrizni azt a fajta szépségét, mint amikor a kertépítés végére értünk. ez a vég a kertfenntartás kezdete kell, hogy legyen, és marad is mindaddig, amíg az a gondolatunk a kertről, hogy szép kell, hogy maradjon.

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

A kert vízellátási lehetőségei

Kertépítés

Miért szükséges ez?

Országunkban és a térségben uralkodó időjárás egyre szélsőségesebb, amiben a meleg hónapok forróvá váltak, és az aszály is egyre növekvőben van. Az alternatív (kút, esővízgyűjtés), valamint a természetes (tó, patak) vízforrások kiaknázása egyre indokoltabb, viszont ezeknek a szabályozása is egyre szigorodik. Azonban még mindig olcsóbb, mint a vezetékes víz használata.

Automata öntözőrendszer nélkül ma már nem végeznek (és nem is vállalnak) minőségi kertépítést. Az öntözőrendszer megtáplálását valahogyan meg kell oldani, ezért célszerű még a kertépítés munkálatai előtt megválasztani a módját. Már csak azért is célszerű, hiszen a kert befejezése után beépíteni egy esővízgyűjtőt vagy fúrni egy kutat egészen biztos, hogy kárt okoz majd a kertben.

 

Nem bonyolult az utánajárás!

Akár még a telek kiválasztása előtt is utánajárhatunk és kérdezősködhetünk a környékben az alternatív vízforrások lehetőségeiről. Milyen mélyek a kutak? Ki csinálta azokat?

Ha már megvásároltuk a telket és a későbbiekben házépítést tervezünk, már akkor érdemes lesz a házat kútvízből felhúzni, ugyanis az építkezéshez rengeteg vízre lesz szükségünk. Ezen kívül minél többet használjuk a kutat, az annál inkább jobb lesz! Így amikor a kertépítéshez jutunk el, akkorra már egy kristálytiszta és bővizű kutunk lehet. Erről vidáman fog működni az automata öntözőrendszerünk.

Sétáljon egyet a környéken és kérdezősködjön olyan helyeken ahol öntözőrendszert lát, de a legjobb, ha elcsíp egy olyan helyet, ahol konkrétan kertépítés folyik. Kérdezze meg, hogy jó kutak vannak-e a környéken és milyen a vízminőségük.

Az sem rossz, ha helyi kútfúrókkal, kútásókkal tudunk beszélni. Mivel a kutasok és a kertépítők előfordul, hogy összedolgoznak, ezért még a helyi kertépítő felhozatalról is sikeresen tudunk informálódni.

Az engedélyköteles kútfúráshoz a helyi önkormányzatban lehet érdeklődni.

 

Vízadatok

Ha az utánajárás eredményeként jó vízminőségre van kilátás, akkor majdnem biztos, hogy megtérülő befektetés a kút létrehozása. Nem csak a házépítésnek, de a kertépítésnek is alapja a víz.

Ha rossz minőségű és mennyiségű vízre számíthatunk, akkor nem biztos, hogy jó befektetés a kút létrehozása. Ülepítő tartállyal, homokleválasztóval még ekkor is helyrehozható a dolog, viszont költségesebb is.

A kis hozamú, de jó vízminőségű kút még mindig lehet rentábilis. A kertépítés előtt egy esővízgyűjtőbe szállítva bele a kútvizet, még egy szivattyú segítségével ebből az esővízgyűjtő tartályból gond nélkül megoldható az öntözés, még nagy kertek esetében is.

 

Más megoldások

Az esővízgyűjtő tartály, vagy más nevén ciszterna kialakítása. Mint említettem ezt lehet a kis hozamú kúttal vegyesen is üzemeltetni. Az esővízgyűjtő tartály legtöbbször földbe ásható, vagy abban kialakított tartály. Méretezését tekintve 50m2 kertre 1m3-rel térfogattal szükséges számolni, így célszerű már a kertépítés előtt eldönteni a beépítését.

Néha van lehetőség rá, hogy természetes vízforrásokból jussunk öntözővízhez. Ez a vízforrás lehet egy tó, vagy patak vize is.

Ha sem alternatív, sem természetes víz kiaknázására sincs lehetőség, még akkor is lehet tenni valamit az ügy érdekében. Mégpedig a vezetékes vízre történő almérő felszereltetése. Ezt az almérőt előbb terveztetni kell, majd a jóváhagyást követően szerelheti fel egy arra jogosult szerelő. Érdemes a vezetékes vizet használóknak ezt megtenni, mivel az öntözővíz után nem kell csatornadíjat fizetni.

 

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!

- referenci szöveg –

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!