Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

GYEPSZŐNYEG


 

Témák:


A minőségi gyepszőnyeg jellemzői
Különbségek a gyepszőnyegek között
A gyepszőnyeg előállítása
A gyepszőnyeg előnyei
A fűmagvetés kockázatai
Gyepszőnyeg vs. Füvesítés

 

A minőségi gyepszőnyeg jellemzői

Gyepszőnyeg jellemzőiA minőségi gyepszőnyeget 18 hónapig nevelik professzionálisan a fűiskolában. Teljesen gyommentes, tömött szerkezetű, sűrű gyep, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10% kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll.

 

 

 

 

 

 

 • Előállítása

Általában döngölt agyagra, betonra vagy műanyag fóliára 4 cm vastag tőzegréteget terítenek, és ezt fűmaggal vetik be. Az elvetett fűmagvak gyökerei az intenzív öntözés és nyírás hatására teljesen átszövik a tőzegréteget, így az egybefüggővé és stabillá válik.

A gyepszőnyeget - mondhatni klinikai körülmények között – 18 hónapon keresztül nevelik professzionális eszközökkel és tudással. Hetente kétszer nyírják, naponta egyenletesen öntözik, szakszerűen permetezik, és a megfelelő tápanyag utánpótlásról is gondoskodnak.

 • Mérete

1 m2 gyepszőnyegtekercs szabvány szerinti 40 cm × 250 cm-es méretben kapható. A súlya, nedvességtartalmától függően kb. 20-25 kg. A gyökérzetét védő, tömörített földréteg egységesen 2 cm.

 • Gyeptégla

A gyeptégla csak a méretében különbözik a gyepszőnyegtől, ami általában 40×40 cm-es.

 

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg Gy.I.K.

 

Különbségek a gyepszőnyegek között

Gyepszőnyeg

Léteznek minőségi gyepszőnyegek és olcsó gyepszőnyegek. Másképpen mondva I. osztályú, és II. osztályú gyepszőnyeg. A különbséget a kettő között a gyártási technológia, illetve a gondozására fordított idő határozza meg.

Nem fogjuk a kettőt összetéveszteni, ha van róla néhány adatunk, hogy miként tudunk különbséget tenni közöttük. Ez nem nehéz, mert köszönőviszonyban sincsenek, ha egymás mellé tudjuk fektetni őket.

 

 • Különbségek

A másod osztályú gyepszőnyeg előállításának az ideje alig 4-5 hónapig tart. Ennek az „olcsóbb” gyepszőnyegnek a szerkezete sokkal lazább, gyökérzete vékonyabb és ritkább, gyakran gyomokat is tartalmazhat. Fontos ismérve, hogy nem bírja el a saját súlyát, felemelve szakadozik.

 • Ár-értek arány

A másod osztályú gyepszőnyeg előállításának az ideje alig 4-5 hónapig tart. Ez mindössze a negyede a minőségi gyepszőnyeg előállítási idejének, mégis az ára nagyjából csak 20%-25%-kal alacsonyabb. Nem mondhatnánk, hogy arányban áll a minőség és az ár!

 

A gyepszőnyeg előállítása

A gyepszőnyeg előállítása termesztő telepeken, úgynevezett fűiskolákban történik. A gyommentes és betegségekkel szemben magas szintű ellenálló képességű, homogén és megfelelő szakító szilárdságú gyepszőnyeg nevelése homokos talajon történik, nagyüzemi technológiával, amelyben számos specializált célgép vesz részt.

Gyepszőnyeg előállítása

A gondosan előkészített és gyommentes sima felületre válogatott fajtákból álló fűmagkeveréket vetnek. A vetés után 12-18 hónap elteltével egészséges, sűrű, homogén, kellő szilárdságú gyepszőnyeg keletkezik, amely messzemenőkig ellenálló a betegségekkel szemben.

Gyepszőnyeg előállítása

Természetesen ez az időszak alatt a gyepszőnyeg egy ápolási programon megy keresztül. A megfelelő időközönkénti nyírás, a permetezés, a tápanyag-utánpótlás, valamint az öntözés, amely biztosítja, hogy szemet gyönyörködtető ékszere legyen majd bármely kertnek. Amikor gyep betakarítható, akkor 2-3 cm vastagon vágják fel 1 m2-es tekercsekben. A gyepszőnyeg tekercseket raklapokon készítik elő a szállításra a megrendelés reggelén.

Gyepszőnyeg előállítása

A leggyakoribb gyepszőnyeg fajták:

Sportgyep
Taposás tűrő, Lolium perenne alapú nemesített, válogatott fűmagkeverék.

Mediterrán típusú
Szárazságtűrő, Festuca arundinacea alapú nemesített, válogatott fűmagkeverék.

 

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg akció
Gyepszőnyeg telepítés
Gyepszőnyeg gondozás

 

Kedves Viktor !
Szeretném tájékoztatni, hogy a fű teljesen rendbe jött, illetve az újonnan telepített fű is szép. Az utcán az öntözőrendszer még nem tökéletes, némely helyre nem locsol. Ha esetleg megtenné, amikor arra jár felénk, hogy állít rajta azt megköszönném. Szeretnénk a férjemmel megköszönni a hozzáállását a probléma megoldásához. Azt hiszem, hogy ilyen korrekt céggel még nem volt dolgunk.
Üdv.
Kaposváriné Lukács Zsuzsanna

 

A gyepszőnyeg előnyei

Gyepszőnyeg előnyei

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy pénzt, időt, és energiát takaríthat meg, aki a gyepszőnyeget választja! És ez nem minden, mert a rengeteg bosszúság helyett, rengeteg örömöt vásárol!

Lássuk, miért is állítom mindezt:

 

 • Magas ár-érték arány!

A gyepszőnyeg ára csak elsőre magas annak, aki nem tudja még, hogy mekkora munka és fáradság szép gyepet varázsolni a fűmagvetéssel. Ha abból a szempontból nézzük, hogy a fűmagvetésbe fektettet rengeteg gondozási idő, rengeteg öntözés, a műtrágyák ára helyett azonnal és kockázat nélkül megkapjuk azt, amire vágyunk, akkor ez az ár csak kezdetben magasabb! Hosszútávon nincs így.

A minőségi gyepszőnyeg mögött minimum 18 hónapig tartó komoly munka és korszerű előállítási technológia áll.

 

 • Csúcsminőség!

A gyepszőnyeg megvásárlásakor azonnali csúcsminőségű, összefüggő, egészséges, és látványában verhetetlen pázsitot biztosítunk a kertünkbe. A professzionális termelők csak a legmagasabb minőségű fűmagokkal dolgoznak és a nevelésre legalkalmasabb technológiákat használják fel. Így amikor megkapjuk a gyepszőnyeget, a rizikót már felvállalták helyettünk és a portéka csodás. Ez egy szakma, melynek részleteibe még a szakmához közel álló kertészek mindegyike sem lát bele. A fűmagvetés során nagy rizikót kell vállalni, amelynek az eredménye még a tapasztalt kertésznek is egy év múlva jelentkezik.

 

 • Gyors kivitelezhetőség!

A profiknak akár 4-500 m2-es terület gyepszőnyegezése is megoldható naponta. Ezért egy átlagos kert egy-két nap alatt is elkészíthető. Természetesen az előkészületi munkák ugyanannyi időt vehetnek igénybe, mint a fűmagvetéskor. A különbség ennyi: azonnali látvány, szemben a hónapokig tartó felülvetéssel és más munkálatokkal.

 

 • Gyors használhatóság!

Még a gyepszőnyeg esetében is szükség van arra, hogy kivárjuk a legyökeresedés idejét. Ez a meleg függvényében általában 10-14 nap, ami 5C alatt két hónapra is tehető. Azonban a gyepszőnyeg az óvatos használatot, a fűnyírást már közvetlen a lefektetése után is elviseli. Az intenzív használat jellemzően 2-3 hét után jöhet. A fűmagvetés esetében hónapokig is eltarthat, hogy csak a nyírást szabad elvégezni rajta, s mire olyan erős lesz, mint a gyepszőnyeg, az másfél év gondos munkája.

 

 • Minimális kockázat!

Ha a gyepszőnyeg telepítés legfontosabb lépéseit, ami a talaj előkészítés és a locsolás betartjuk, akkor tulajdonképpen kockázatmentes. Megakadályozza a talaj eróziót, nem gyomosodik, csökkenti a vízigényt a fűmagvetéssel szemben, hiszen beárnyékolja a talajt, ami nem szárad ki azonnal. A fűmagvetéses füvesítés vízigénye nagyon magas, hajlamos a gyomosodásra, és érheti madárkár, szélkár, esővízkár, vagy könnyen kiszáradhat.

 

A fűmagvetés kockázatai

Fűmagvetés

Ha Ön magas minőségű gyepfelületre vágyik, akkor a talaj előkészítése ugyanazt a munkát fogja igényelni, mint a gyepszőnyeg telepítésénél. Sokan tévesen azt gondolják, hogy bármilyen talaj jó, és amikor a fűmagvetéses füvesítés költségeit kiszámolják, akkor csak a fűmaggal számolnak.

 

 

 

 

Ilyenkor ezekkel nem számolnak:

- gondozási idő,

- öntözési többlet költség,

- műtrágyázási költség,

- kérdéses minőség.

A következő sorokban ezeket a szempontokat próbálom bemutatni elfogultság nélkül, a gyakorlati tapasztalataimból.

 

 • A várható minőség

A kiváló pázsit eléréséhez kiváló minőségű és friss fűmagra van szükség. A kereskedelemben kapható fűmagok nem mindegyike felel meg ennek. Az Ön talajminőségéhez, kertjének az adottságaihoz szükséges legjobb fűmagkeverék kiválasztása ráadásul szakértelmet is igényel. Az, hogy jó minőségű mag került-e az Ön kertjébe ráadásul csak hónapok elteltével fog kiderülni.

A gyepszőnyeg minősége azonnal látható!

 

 • Gyomok megjelenése

A kezdeti időszakokban (az első 1-2 hónap) nagymértékben jelen lehetnek a vettet fű között a gyomfélék. Ezeknek a gyomoknak a kiirtása ebben az időben csak fizikai úton valósítható meg, ami egyet jelent a hajolgatós gyomlálással, és a fiatal fű kitaposásával.

A minőségi gyepszőnyeg teljesen gyommentes!

 

 • Telepítési időszak

A fűmagvetésre ideális hónapok a tavaszi (március, április) és az őszi (szeptember október) a legmegfelelőbb. Egyéb időszakokban magas a kockázat.

A gyepszőnyeg bármikor telepíthető!

 

 • Egyenetlenség

Én idáig azt hittem, hogy nem is létezik egyenletes fűmagvetés, mivel sok százat láttam már és egy sem volt az. Azonban nem régiben láttam egyet, amely még a sarjadás állapotában volt, de tökéletesen egyenletes volt. Gratulálok!

A fűmagvetéssel történő füvesítés a leggyakrabban nem egyenletes.

A gyepszőnyeg egyenletesen sűrű, tömött felületű!

 

 • Használhatóság

Folyamatos használatra csak hónapok elteltével számíthatunk, addig az a jó, ha alig, vagy egyáltalán nem használjuk.

A gyepszőnyeg 2-3 hét múlva használható!

 

 • Mennyit ér?

A fűmagvetéses telepítésnél kezdetben kevesebbet, majd hosszú ideig sokat költünk, hogy kiváló minőséget érjünk el úgy, hogy közben a kockázat az egekben van, és a siker nem garantált. Ha nem sikerül, akkor ezt a költséget mind kivonhatja annak a költségéből, amennyit helyette a gyepszőnyegre fog költeni.

És ennyi lett volna az ára a gyepszőnyegnek!

 

Gyepszőnyeg vs. Füvesítés

Gyepszőnyeg és füvesítés

 

Gyakran okoz dilemmát a kertépítés során, hogy milyen módszer legyen alkalmazva a gyepes felület létrehozására. Lejjebb egy táblázatot talál, amelyben összehasonlítjuk a legfontosabb szempontok alapján a fűmagvetést és a gyepszőnyegezést.

 

Tényezők

Gyepszőnyeg

Fűmagvetés

Kockázat

Kockázatmentes. A talajminőség rejt némi kockázatot.

Kockázatos.
A szélkár, zivatar, madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, talajminőség rejt kockázatot.

Telepítési idő

Szinte egész évben lehet, még enyhén fagyos
körülmények között is.

Szezonális.
Ősszel a legideálisabb, egyébként magas kockázat.

Talaj előkészítés

Mindkettőnél ugyanaz, csak jó állapotú talajjal érhető el magas minőség, esztétikus és egészséges pázsit.

Minőség

Könnyen elérhető a megbízható, jó minőség.

Az általános kereskedelemben lévő magok bizonytalan minőségűek. Szakkereskedésben elérhető a jó minőség.

Gyepegyenletesség

Tökéletesen egyenletes.

Az egyenletesség elérése hosszú, kitartó folyamat.

Gyomosodás

Nem jellemző, nagyon ritkán előfordulhat. Könnyen kezelhető.

Jellemzően problémás, hónapokig tartó kezelést igényelhet.

Öntözővíz

Mérsékelt öntözésigény. Az öntözés 2 hétig jelentős.

Nagyon magas öntözésigény.
A talajt 4-5 héten keresztül állandóan nedvesen kell tartani.

Talajerózió

Megköti a vizet és a talajt, megfékezi az eróziót.

Károk jelentkezhetnek heves, vagy folyamatos esőzéseknél.

Esztétika

Azonnal vonzó és esztétikus látvány.

Csak hónapok alatt elérhető szakmai gondozás mellett.

Használatbavétel

Két-három hét után intenzíven használható.

Az első két hónapban nem használható intenzíven.

Fenntartása

Minőségi elvárások mellett törődést igényel.

Minőségi elvárások mellett, állandó törődést igényel.

Ár

Kezdetben magas.

Kezdetben alacsony.

 

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!

- referenci szöveg –

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!