GYEPSZŐNYEG

A minőségi gyepszőnyeg jellemzői

A minőségi gyepszőnyeget 12-18 hónapig nevelik professzionális körülmények között a fűiskolákban. Teljesen gyommentes, tömött szerkezetű, sűrű gyep, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10% kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll.

Kigurításra váró gyepszőnyeg tekercsek Dunakeszin Kigurításra váró gyepszőnyeg tekercsek Dunakeszin
 • Előállítása

Általában döngölt agyagra, betonra vagy műanyag fóliára 4 cm vastag tőzegréteget terítenek, és ezt fűmaggal vetik be. Az elvetett fűmagvak gyökerei az intenzív öntözés és nyírás hatására teljesen átszővik a tőzegréteget, így az egybefüggővé és stabil szerkezetűvé válik.

A gyepszőnyeget - mondhatni klinikai körülmények között – 12-18 hónapon keresztül nevelik speciális eszközökkel és tudással. Hetente kétszer nyírják, naponta többször és egyenletesen öntözik, szakszerűen permetezik, és a megfelelő tápanyag utánpótlásról is gondoskodnak.

 • Mérete

1 m2 gyepszőnyegtekercs szabvány szerinti 40 cm × 250 cm-es méretben kapható. A súlya, nedvességtartalmától függően kb. 20-25 kg. A gyökérzetét védő, tömörített földréteg egységesen 2 cm.

 • Gyeptégla

A gyeptégla csak a méretében különbözik a gyepszőnyegtől, ami általában 40×40 cm-es.

Különbségek a gyepszőnyegek között

Minőségi gyepszőnyeget telepítünk különböző kertekben

 

Léteznek minőségi gyepszőnyegek és olcsó gyepszőnyegek. Másképpen mondva magas minőségű és közepes minőségű gyepszőnyegek. A különbséget a kettő között a gyártási technológia, illetve a nevelésre és a gondozására fordított idő határozza meg.

Biztosan nem fogjuk összetéveszteni a két minőséget, ha van róla megfelelő információnk. Ha volna lehetőségünk egymás mellé tenni a két különböző gyepszőnyeget, akkor lenne igazán szembetűnő a különbség. 

 • Különbségek

A másod osztályú gyepszőnyeg előállításának az ideje alig 5-6 hónapig tart. Ennek az „olcsóbb” gyepszőnyegnek a szerkezete sokkal lazább, gyökérzete vékonyabb és ritkább, gyakran gyomokat is tartalmazhat. Fontos ismérve, hogy nem bírja el a saját súlyát, felemelve szakadozik, hiszen a gyenge gyökérzet még nem szőtte át megfelelően a talajt.

 • Ár-értek arány

Tehát, a közepes minőségű gyepszőnyeg előállításának az ideje mindösszesen 5-6 hónapig tart. Ez a harmada, vagy a fele a minőségi gyepszőnyeg előállítási idejének, mégis az ára nagyjából csak 20%-25%-kal alacsonyabb. Nem mondhatnánk, hogy arányban áll a minőség és az ár 

A gyepszőnyeg előállítása

A gyepszőnyeg betakarítása a termesztő telepen

 

A gyepszőnyeg előállítása termesztő telepeken, úgynevezett fűiskolákban történik. A gyommentes és betegségekkel szemben magas szintű ellenálló képességű, homogén és megfelelő szakító szilárdságú gyepszőnyeg nevelése homokos talajon történik, nagyüzemi technológiával, amelyben számos specializált célgép vesz részt.

A gondosan előkészített és gyommentes sima felületre válogatott fajtákból álló fűmagkeveréket vetnek. A vetés után 12-18 hónap elteltével egészséges, sűrű, homogén, kellő szilárdságú gyepszőnyeg keletkezik, amely messzemenőkig ellenálló a betegségekkel szemben, valamint az alkalmazkodóképessége is igen magas.

Természetesen ez az időszak alatt a gyepszőnyeg egy nevelési és ápolási programon megy keresztül. A megfelelő időközünkként való nyírás, a permetezés, a tápanyag-utánpótlás, valamint az öntözés, amely biztosítja, hogy szemet gyönyörködtető ékszere legyen majd bármely kertnek.

Amikor gyep betakarítható, akkor 2-3 cm vastagon vágják fel 1 m2-es tekercsekben. A gyepszőnyeg tekercseket raklapokon készítik elő a szállításra, jellemzően a megrendelés napjának reggelén.

A leggyakoribb két gyepszőnyeg fajta:

Sportgyep
Taposás tűrő, Lolium perenne alapú nemesített, válogatott fűmagkeverékből előállítva.

Mediterrán típusú
Szárazságtűrő, Festuca arundinacea alapú nemesített, válogatott fűmagkeverékből előállítva. 

A gyepszőnyeg előnyei

Egy munkám képei a XVIII. kerületből

 

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy pénzt, időt, és energiát takaríthat meg, aki a gyepszőnyeget választja! És ez nem minden, mert a rengeteg bosszúság helyett, rengeteg örömöt vásárol!

Természetesen lehetnek kísérletező alkatok, akik abban lelik örömüket, hogy saját maguk ültetik és nevelik készre a gyepet a kertükben. Találkoztam már olyannal, akinek sikerült meglepően szép gyepet előállítani, de ez rengeteg ráfordított szabadidővel, tanulással és sok munkával járt.

Lássuk, miért is állítom mindezt:

 • Magas ár-érték arány!

A gyepszőnyeg ára csak elsőre magas annak, aki nem tudja még, hogy mekkora munka és fáradság szép gyepet varázsolni a fűmagvetéssel. Ha abból a szempontból nézzük, hogy a fűmagvetésbe fektettet rengeteg gondozási idő, rengeteg öntözés, a műtrágyák ára helyett azonnal és kockázat nélkül megkapjuk azt, amire vágyunk, akkor ez az ár csak kezdetben magasabb! Hosszútávon azonban meghozza az árát. A minőségi gyepszőnyeg mögött minimum 12-18 hónapig tartó komoly munka és korszerű előállítási technológia áll.

 • Csúcsminőség!

A gyepszőnyeg megvásárlásakor azonnali csúcsminőségű, összefüggő, egészséges, és látványában verhetetlen pázsitot biztosítunk a kertünkbe. A professzionális termelők csak a legmagasabb minőségű fűmagokkal dolgoznak és a nevelésre legalkalmasabb technológiákat használják fel. Így amikor megkapjuk a gyepszőnyeget, a rizikót már felvállalták helyettünk és a portéka csodás.

Ez egy szakma, melynek részleteibe még a szakmához közel álló kertészek mindegyike sem lát bele. A fűmagvetés során nagy rizikót (pl: időjárási viszonyok, betegségek) kell vállalni, amelynek az eredménye még a tapasztalt kertésznek is a gyepszőnyeggel összevethető minőségben egy év múlva jelentkezik.

 • Gyors kivitelezhetőség!

A profiknak akár 4-500 m2-es terület gyepszőnyegezése is megoldható naponta. Ezért egy átlagos kert egy-két nap alatt is elkészíthető. Természetesen az előkészületi munkák ugyanannyi időt vehetnek igénybe, mint a fűmagvetéskor. A különbség ennyi: azonnali látvány, szemben a hónapokig tartó felülvetéssel és sok más egyéb munkálatokkal.

 • Azonnali hatás

A gyepszőnyeggel jellemzően nagy kertfelületet takarunk. Hazánkban átlagosan a kertek minimum 70%-át borítja gyep, ezért elmondható, hogy a gyeptakarással a kert nagyrészét gyorsan és szívet dobogtató szépséggel tudjuk zölddé és késszé varázsolni!

 • Gyors használhatóság

Még a gyepszőnyeg esetében is szükség van arra, hogy kivárjuk a legyökeresedés idejét. Ez a meleg függvényében általában 10-14 nap, ami 5C alatt két hónapra is tehető. Azonban a gyepszőnyeg az óvatos használatot és a fűnyírást már közvetlen a lefektetése után is elviseli. Az intenzív használat jellemzően 2-3 hét után jöhet. A fűmagvetés esetében hónapokig is eltarthat, amíg csak a nyírást szabad elvégezni rajta, s mire olyan erős lesz, mint a gyepszőnyeg, az másfél év kitartó és gondos munkája.

 • Minimális kockázat!

Ha a gyepszőnyeg telepítés legfontosabb lépéseit, ami a talaj előkészítés és a locsolás betartjuk, akkor tulajdonképpen kockázatmentes. Megakadályozza a talaj eróziót, nem gyomosodik, csökkenti a vízigényt a fűmagvetéssel szemben, hiszen beárnyékolja a talajt, ami nem szárad ki azonnal. A fűmagvetéses füvesítés vízigénye nagyon magas, hajlamos a gyomosodásra, és érheti madárkár, szélkár, esővízkár, vagy könnyen kiszáradhat. 

A fűmagvetés kockázatai

Ez a munkám Veresegyházon fűmagvetéssel készült

 

Ha Ön magas minőségű gyepfelületre vágyik, akkor a talaj előkészítése ugyanazt a munkát fogja igényelni, mint a gyepszőnyeg telepítésénél. Sokan tévesen azt gondolják, hogy bármilyen talaj jó, és amikor a fűmagvetéses füvesítés költségeit kiszámolják, akkor csak a fűmaggal számolnak.

Ilyenkor ezekkel nem számolnak még:
- gondozási idő,
- öntözési többlet költség,
- műtrágyázási költség,
- a vásárolt fűmag minősége

A következő sorokban ezeket a szempontokat próbálom bemutatni elfogultság nélkül, a gyakorlati tapasztalataimból. 

 • A várható minőség

A kiváló pázsit eléréséhez kiváló minőségű és friss fűmagra van szükség. A kereskedelemben kapható fűmagok nem mindegyike felel meg ennek. Az Ön talajminőségéhez, kertjének az adottságaihoz szükséges legjobb fűmagkeverék kiválasztása ráadásul szakértelmet is igényel. Az, hogy jó minőségű mag került-e az Ön kertjébe ráadásul csak hónapok elteltével fog kiderülni.

A gyepszőnyeg minősége azonnal látható!

 • Gyomok megjelenése

A kezdeti időszakokban (az első 1-2 hónap) nagymértékben jelen lehetnek a vettet fű között a gyomfélék. Ezeknek a gyomoknak a kiirtása ebben az időben csak fizikai úton valósítható meg, ami egyet jelent a hajolgatós gyomlálással, és a fiatal fű kitaposásával.

A minőségi gyepszőnyeg teljesen gyommentes! 

 • Telepítési időszak

A fűmagvetésre ideális hónapok a tavaszi (március, április) és az őszi (szeptember október) a legmegfelelőbb. Egyéb időszakokban magas a kockázat.

A gyepszőnyeg bármikor telepíthető! 

 • Egyenetlenség

Én idáig azt hittem, hogy meg sem valósítható az egyenletes fűmagvetés, mivel sok százat láttam már és egy sem volt az. Azonban nem régiben láttam egyet, amely még a sarjadás állapotában volt, de tökéletesen egyenletes volt. Gratulálok!

A fűmagvetéssel történő füvesítés a leggyakrabban nem egyenletes.

A gyepszőnyeg teljesen egyenletes, sűrű, tömött felületű. 

 • Használhatóság

Folyamatos használatra csak hónapok elteltével számíthatunk, addig az a jó, ha alig, vagy egyáltalán nem használjuk, hanem kíméljük.

A gyepszőnyeg 2-3 hét múlva használható!

 • Mennyit ér?

A fűmagvetéses telepítésnél kezdetben kevesebbet, majd hosszú ideig sokat költhetünk, hogy kiváló minőséget érjünk el úgy, hogy közben magas kockázatot vállalunk, és a siker nem garantált. Ha nem sikerül, akkor ezt a költséget mind kivonhatja annak a költségéből, amennyit helyette a gyepszőnyegre fog költeni.

És lehet, hogy ennyi lett volna az ára a gyepszőnyegnek! 

Gyepszőnyeg vs. Füvesítés

Gyakran okoz dilemmát a kertépítés során, hogy milyen módszer legyen alkalmazva a gyepes felület létrehozására. Szerencsére megfigyelhető trend, hogy egyre inkább a gyepszőnyeg kerekedik felül.

Lejjebb egy táblázatot talál, amelyben összehasonlítjuk a legfontosabb szempontok alapján a fűmagvetést és a gyepszőnyegezést.

 

 Tényezők

 Gyepszőnyeg

 Fűmagvetés

 Kockázat

 Kockázatmentes. A   talajminőség rejt némi   kockázatot.

 Kockázatos.
 A szélkár, zivatar,   madárkár, gyomosodás,   optimálistól eltérő vetési   időpont, talajminőség rejt   kockázatot.

 Telepítési idő

 Szinte egész évben   lehet, még enyhén   fagyos
 körülmények között is.

 Szezonális.
 Ősszel a legideálisabb,   egyébként magas   kockázat.

 Talaj előkészítés

 Mindkettőnél ugyanaz, csak jó állapotú talajjal   érhető  el magas minőség, esztétikus és   egészséges pázsit.

 Minőség

 Könnyen elérhető a   megbízható, jó minőség.

 Az általános   kereskedelemben lévő   magok bizonytalan   minőségűek.   Szakkereskedésben   elérhető a jó minőség.

Gyepegyenletesség

 Tökéletesen egyenletes.

 Az egyenletesség   elérése hosszú, kitartó   folyamat.

 Gyomosodás

 Nem jellemző, nagyon   ritkán előfordulhat.   Könnyen kezelhető.

 Jellemzően problémás,   hónapokig tartó kezelést   igényelhet.

 Öntözővíz

 Mérsékelt öntözésigény.   Az öntözés 2 hétig   jelentős.

 Nagyon magas   öntözésigény.
  A talajt 4-5 héten   keresztül állandóan   nedvesen kell tartani.

 Talajerózió

 Megköti a vizet és a   talajt, megfékezi az   eróziót.

 Károk jelentkezhetnek   heves, vagy folyamatos   esőzéseknél.

 Esztétika

  Azonnal vonzó és   esztétikus látvány.

 Csak hónapok alatt   elérhető szakmai   gondozás mellett.

 Használatbavétel

 Két-három hét után   intenzíven használható.

 Az első két hónapban   nem használható   intenzíven.

 Fenntartása

 Minőségi elvárások   mellett törődést igényel.

 Minőségi elvárások   mellett, állandó törődést   igényel.

 Ár

 Kezdetben magas.

 Kezdetben alacsony.

 

Gyepszőnyeg beszerzési források

Hazánkban a gyep előállítására kiváló feltételek vannak, amit számos gyeptermelő (fűiskola) ki is használ és remek minőségű gyepszőnyeget állítanak elő. Ezek a termelők nem foglalkoznak kiskereskedelemmel, általában végfelhasználókat nem szolgálnak ki, csak viszonteladókat. Elhelyezkedésük környezetében viszonylag egyszerű hozzájutni a viszonteladókon keresztül. Így Budapest környékén (Gyál és Felsőpakony), illetve Szeged, Győr és Debrecen környékén is a rendelés valószínű, hogy nem fog nagy akadályba ütközni.
Fontos tudni, hogy a szállítását úgy időzítsük, hogy a lerakása után a telepítése a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen!

Környezetre gyakorolt hatása

A gyep vízmegtartó és talajmegkötő szerepe igen jelentős. Ahogyan egy szűrőberendezés, a gyep is úgy működve szűri ki a szennyező anyagokat a vízből és a termőtalajt táplálja. Lehet, hogy csak kevesen gondolnak bele abba, hogy a gyepfelületük mennyi oxigént termel. Pedig jelentős mennyiségben termel és a levegőt is tisztítja. Mindössze 60 m2 fűfelület annyi oxigént képes termelni, mint amennyi egy felnőtt ember napi szükséglete. Klimatizáló hatása a forró hónapokban mutatkozik meg, mivel az intenzív párolgással hőelvonás történik, így a talaj hőmérsékletéhez képest akár 8 C°-kal is hűvösebb felületet képez.

 Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!