Kertépítés előtti kérdések

A következőkben a kertépítés előtti 17 alapvető kérdésre fogok választ adni, hogy lépésről-lépésre segítsek abban, hogy laikusként is felkészült lehessen!

Mutatós kínai kenderpálmák a nyári kék éggel Mutatós kínai kenderpálmák a nyári kék éggel

Ezeket a kérdéseket gondolja át!

Ha Ön fontolgatja, vagy már eldöntötte, hogy megépítteti a kertjét, akkor a következő kérdéseket gondolja át. Miközben ezt megteszi, már el is indult képzeletben a kerttervezés útján. Amely kérdésekkel kapcsolatban nem tud dönteni valószínű, hogy a kertépítés igényfelmérése során a szakemberrel találnak majd rá megfelelő választ. 

1. Mekkora összeget szán a kertépítésre?

Természetesen nem akarok a zsebében turkálni, de fontos tudni, hogy a kertépítés akár jelentős összegeket is felemészthet. A kertépítő szeretne egy olyan koncepciót összeállítani, ami egyezik az Ön anyagi lehetőségeivel, elképzeléseivel. A költségek előzetes tisztázása segít a megfelelő mederben tartani a folyamatokat. Éppen ezért fontos, hogy a kerttervezés előtt körvonalazzuk a lehetőségeket.

2. Megmarad-e valami a jelenlegi kertből?

Mindenképpen gondolja végig, ha a kertben vannak olyan növények, építmények vagy burkolati elemek, melyektől nem szeretne megválni. A harmonikus összkép érdekében a kert többi, újonnan épített részének illeszkednie kell a már meglévő tereptárgyakhoz és növényzethez.

3. Szeretne madarakat, rovarokat a kertbe?

A madarak az olyan kerteket szeretik, melyben védelmet és táplálékot találnak magunknak és fiókáiknak. Ezt a növények és a struktúra megfelelő kialakításával érhetjük el. Hasznos lehet továbbá néhány etető, itató, rovarhotel vagy apró tavacska elhelyezése is. Ha madárbarát és rovarbarát kertre vágyik, akkor néhány ügyes praktikával könnyen odaszoktathatók ezek a kedves és színes élőlények. Ma már nem csak a saját örömünkre kell, hogy ez szolgáljon, hanem sokat tehetünk vele a biodiverzitás fenntartásáért és a rovarok fennmaradásáért.

4. Melyik stílus tetszik Önnek leginkább?

A tájazonos kertépítés híveiként azt vallom, hogy a már meglévő környezeti elemekkel harmonizáló stílus és környezet a legideálisabb. Természetesen a kertépítő a munkái során megrendelői elképzeléséhez igazodik, ugyanakkor törekedni fogok arra, hogy a könnyen fenntarthatóság bele legyen csempészve a keretekbe.

5. Mire szeretné használni a kertet?

Az erre a kérdésre adott válasz alapjaiban meghatározza a kert kialakítását. Amennyiben gyermekeivel, unokáival szeretne játszani, olyan gyepre van szükség, ami jól bírja a folyamatos taposást és mind ehhez megfelelő térre is szükség lesz. Ha pusztán a kert szépségében szeretne gyönyörködni, célszerű lehet kevesebb pázsitot, viszont több fát és növényt telepíteni, kövekkel, szinteltolásokkal dekorálni.

6. Melyik a kedvenc évszaka?

A kertek minden évszakban más és más arcukat mutatják. A megfelelő kialakítással a növények az Ön kedvenc évszakában bontakoznak ki, így élvezheti a csodás színekben és formákban pompázó virágokat. Ugyanakkor minden évszakban vannak virágjaikkal, színükkel díszítő növények, amiket érdemes belecsempészni a koncepcióba a változatos végeredmény érdekében.

7. Jellemzően mely napszakban kívánja használni a kertet?

A kert kialakítása attól is függ, hogy Ön mikor tartózkodik ott a legtöbbet. Ha elsősorban este van ideje élvezni új kertjét, célszerű lombos fák helyett égbetörő fajtákat választani, hogy ne fogják el a fényt. Ezzel szemben, ha inkább napközben tartózkodna a kertben, árnyékos, hűvös pontokat célszerű kialakítani, ahol kényelmesen pihenhet a legnagyobb melegben is. 

8. Vannak-e kedvenc növényei, virágai?

A kerttervezés talán legfontosabb kérdése, hiszen mindenki azokat a növényeket látja szívesen új kertjében, melyek számára kedvesek vagy fontosak. Kedvenc növényei és virágai kiválasztásával biztosan olyan végeredményt kap, ami megfelel ízlésének. 

9. Allergiás Ön bármilyen növényre?

Az egészséges környezet kialakítása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a kertbe ne kerüljön olyan virág és növény, melyre Ön, gyermekei, vagy bármely családtagja allergiás. Pusztán az esztétikai örömökért nem éri meg elviselni a kínzó tüneteket, hiszen az adott fajtát gyakorta helyettesíthetjük más, hasonlóan mutatós, de nem allergén növénnyel is.

10. Mely növények ne kerüljenek semmiképp az új kertbe?

Tapasztalatból mondom, hogy kisgyerekes családok inkább kerüljék a tövises, vagy részben mérgező növényeket a balesetek elkerülése érdekében. A fentebb már említett allergia szintén fontos szempont lehet bizonyos növények mellőzésekor. És természetesen mindenki számára vannak kevésbé szimpatikus küllemű vagy illatú fák és virágok. 

11. Tartanak-e kutyát?

Sajnos a kutya és a gyep nem igazán puszipajtások. Amennyiben az új kertben kutyát kíván tartani, mindenképp szükséges olyan kialakítást választani, hogy a kutyus is jól érezze magát, de a fű se menjen tönkre. Ez történhet például egy járóútvonal létrehozásával, vagy egy, a házi kedvencnek szánt terület elkerítésével. 

12. Szeretne játszóteret a kertbe?

A manapság divatos és elterjedt, ún. szabadidő kertek lényeges eleme a játszótér. Amennyiben Ön is szeretne gyermekei számára, fontos a megfelelő kialakítás. Biztosítani kell a megközelíthetőséget egy ösvénnyel vagy járdával. Baleset-megelőzési szempontból a játszótér mellé ne tervezzünk tavat vagy szúrós növényeket. Gondoskodni kell a játszótér megfelelő aljzatáról is.

13. Tervez-e kiülőt, grillezőt, vagy szaletlit a kertbe?

A sütögető vagy grillező kialakításakor fontos szem előtt tartani, hogy a füstnek szabad távozást szükséges biztosítani. Ezért ne tervezzük a tűzhelyét sűrű lombkoronájú fák alá, vagy olyan helyre, ahol tűzveszély léphet fel! A szaletlit vagy más pihenőt gyerekek esetében olyan helyre érdemes tervezni, ahol jól rá lehet látni a kertre. A mennyiben ez nem szempont, akkor érdemesebb egy intim részen kialakítani. 

14. Milyen stílusú utak, burkolatok kerüljenek a kertbe?

A burkolati elemek változatos színekben és formákban kaphatók, így könnyen megtalálhatja a kert hangulatához leginkább illő textúrát. Ma már nagyon változatos színekben, formákban és anyagokban lehet beszerezni a kert hangulatába illőt, de fontos, hogy a funkcióját is megfelelően képes legyen ellátni.

15. Szeretné eltakarni a belátást?

A legtöbb ember óvni akarja privát szféráját, ezért zavaró lehet, ha bárki belát kertünkbe, rálát esetleg olyan területekre, ahol a nyugalmunk a legfőbb kincs. Az építés során ezt a szempontot is figyelembe kell venni, és olyan növényeket ültetni, melyek eltakarják a szabad betekintést, de szóba jöhetnek más megoldások is. 

16. Állandó vagy időszakos használatban lesz-e a kert?

Kevés törődést igénylő fajták telepítésével a kert akkor is megőrzi szépségét, ha Ön csak időszakosan használja az új udvart, és nincs lehetősége annak folyamatos ápolására. Ha az ingatlan használata szezonális, akkor még több szerephez jut a könnyű fenntarthatóság vagy a profi és állandó kertfenntartás, esetleg az ehhez szükséges kényelmi eszközök.

17. Szeretné valahol takarni a belátást?

A legtöbb ember óvni akarja privát szféráját, ezért zavaró lehet, ha bárki belát kertünkbe. Az építés során ezt a szempontot is figyelembe kell venni, és olyan növényeket ültetni, melyek eltakarják a szabad betekintést. Takarni természetesen nem csak növényekkel lehet, hanem lehet fa és kő építőelemekkel is. 

18. Mennyi időt szán a kert gondozására?

Elég kellemetlen meglepetés lehet az új kert tulajdonos számára, ha a frissen megépített kertben hirtelen egyedül találja magát a kertgondozás teendőivel. Természetesen a füvet lenyírja a robotfűnyíró vagy a tulajdonos, de számos olyan feladat is felmerül, amihez szakértele vagy fizikai erőfeszítés, esetleg sok időre van szükség.

A kerttervezés

Kerttervezés

Egy szabadidő kert kertterve

 

Miután megtörtént az igényfelmérés, valamint minden egyéb adat is rendelkezésre áll ahhoz, hogy meg lehessen formálni a végső koncepciót, akkor megtörténik a kert megtervezése.
Itt két úton lehet elindulni:

1. A kert koncepciója nagyon egyszerű és ezért nem igényli egy pontos kertterv elkészítését.

Kertterv definíciója: A kert kialakítására és beültetésére vonatkozó kertészeti tervet jelenti, amit egy nagy tapasztalattal és szakértelmemmel rendelkező kertész készít. Ez egy komoly szellemi munka, amely alapján a kertépítés az elejétől a végéig pontosan meghatározott lépésekben elvégezhető.

2. A kert koncepció igen összetett, ezért igényli, hogy készüljön kertterv.

Az alapvető szempontokról és lépéseiről a Kerttervezés aloldalon olvashat részletesen!

Milyen elemeket tartalmaz a kertterv?

Egy szabadidő kert látványterve

 

A kert megtervezésének az alapját mindenképpen bizonyos alapelvek fogják meghatározni még akkor is, ha nem szakember, hanem egy amatőr végzi a kerttervezést. Talán még akkor is, ha egy dilettáns.

A kerti építmények, valamint a kerti berendezések, leginkább a burkolt közlekedőfelületek, az öntözőrendszer, pergolák és kültéri sütők, de a növények elrendezése is a kert része, amire a kertterv még az egymásra vonatkozó kölcsönhatásukra is tekintettel van. Figyelembe véve a megjelenésüket, méretüket, növekedésüket, élettartamukat, túlélésük biztosításához szükséges igényeiket.

  • Helyszín és klíma

Az adott kert környezetébe való illeszkedése nagyban meghatározza azt, hogy milyen kertet tervezünk. Tulajdonképpen itt arról beszélek, hogy a kert holt található. A vidéki vagy városi környezet éppen annyira meghatározó, mint a tájegység jellemzői és sajátosságai.
A kert topográfiai tulajdonságai, mint a dombok és lejtők, vagy a sík terepek mind hatással lesznek a kert megjelenésének az elkészítésében, olyannyira, hogy meg is határozhatják azt. A klíma és a különböző mikroklímák szintén befolyásoló tényezők lehetnek.

  • Tájolás és napfény

A napfény és az árnyék befolyásolása az egyik legmeghatározóbb adottság, amire a kerttervező a legkevesebb ráhatással bír, legalábbis a kert megszületését követő néhány évvel. Koros növények ültetésére, illetve nagy fák és építmények lebontására nem minden esetben – viszonylag ritkán – van lehetőség, pedig a rendelkezésre álló napfény vagy annak hiánya meghatározza azt, hogy milyen növények ültethetők a kertbe. Ha nincs lehetősége a kerttervezőnek módosítani, akkor ennek figyelembevételével fog tervezni.

  • Talaj

Noha a nem megfelelő talaj lecserélhető, mégis fontos szempont a növények helyes megválasztásánál, hiszen például a fák nagyobb gyökérzetet fognak ereszteni, mint amekkora terjedelmű talajcserére lehetőségünk van. A talaj adottságaihoz tartozik az is, hogy a gyökérszinten milyen hőmérséklet van, illetve milyen a természetes nedvességtartalma. Öntözőrendszer beépítésével a kertépítés során ezen is tudunk javítani, azonban ez szintén a felszíni rétegre lesz csak jelentősebb hatással.
A talajcsere mellett még módunk van talajjavító tevékenységek elvégzésére is. A talajdúsítás (ha erre szükség van, hiszen lehet, hogy a talaj jó, vagy éppen silány, de ehhez alkalmazkodó növények lesznek a kertben) mellett döntve a következő talajjavító anyagokkal lehet dúsítani: komposzt, tőzeg, homok, ásványi por és trágya.

  • Adottságok és határok

Nem kell szükségszerűen bonyolult dolgokra gondolni. A kerteknek általában vannak meglévő határaik. Ezek a határok lehetnek a házak falai, más falak, kerítések, növényekből képzett határolók. A kerttervezés segítségével ezekhez lehet alkalmazkodni, de meg is szüntethetők, vagy át is helyezhetők. Céljuk általában a kert intim részeinek elhatárolása, védelem a szél, hang vagy betekintők, esetleg betolakodók ellen, de az is lehet, hogy mi nem szeretnénk valamit látni.

  • Felületek és textúrák

Hazánkban és a környező mérsékelt klímájú országokban a gyep fontos tartozéka a kerteknek. A gyep, mint egy különleges zöldtakaró, roppant nagy szeretetnek örvend. A kerttervezők szeretik felhasználni ennek a felületnek a textúráját ahhoz, hogy kavicsokkal vagy fenyőkéreggel, esetleg más megjelenésű növényekkel, de olykor még fémmel is különleges, szemet gyönyörködtető kontrasztot érjenek el.

  • Növényültetés

A növények kiültetési tervének elkészítéséhez nem csak gondos tervező szemléletre van szükség (annak képessége, hogy az évek múlásával fejlődő növények egymásra való kölcsönhatását is belássa), hanem szükség van a kertművelési ismeretekre is. Figyelembe kell venni a kulturális és esztétikai szempontokat is mindamellett, hogy a kertstílusok keverése nélkül, tiszta kerttípusokat hozzon létre, amelyek a környezetbe is megfelelően illenek.

  • Világítás

A formák és színek figyelembevételével és kiemelésével esténként egy egész más kertünk is lehet. Ezt a fény ismeretével és a világítás eszközeivel éri el a kerttervező.

  • Kerti bútorzat

Ez egy igen szubjektív téma, azonban sosem baj, ha a kerti asztalok és székek beleillenek a kert összképébe. 

A kertépítés lépésről-lépésre

Pillanatképek egy XVII. kerületi kertépítés folyamatából

 

Amikor minden apró részletet átbeszélve készen van a kerttervezés, és amikor minden rendelkezésre áll, akkor indulhatnak a kertépítés munkálatai. Jó tudni, hogy ennek igen meghatározható lépései vannak, amely sorrendiség nagyban megkönnyíti a munkát és hozzásegít az eredményes kertépítés sikeréhez! 

A kertépítés általános munkafolyamata 11 lépésben :

1. A meglévő növények és tereptárgyak meghagyása

Épülő kertünkben létezhetnek olyan növények vagy burkolatok, amelyek számunkra kedvesek, tetszetősök, és nem szívesen válnánk meg tőlük. Nem is biztos, hogy kell! Első lépéseként válasszuk ki ezeket, és amennyiben a munkafolyamatok veszélyeztethetik az épségüket, akkor takarással vagy körbekerítéssel óvjuk meg az állagukat.

2. A kert tereprendezése és előkészítése

Ilyenkor az építkezési törmeléktől és a szükségtelen talajtól, gyökerektől és szükségtelen dolgoktól szabadítjuk meg a kertet.

3. A talajmunka

A munkafolyamat végeredményeként a kívánt szintek termőfölddel vannak beállítva, és egymáshoz igazítva. Amennyiben talajdúsításra is szükség van, akkor a szintek beállítása előtt az altalaj tőzeggel, homokkal, komposzttal való dúsítását kell előbb elvégezni.

4. A műtárgyak

Számtalan más dolog is díszítheti kertünket és láthat el hasznos funkciókat a kertben. Ilyen lehet a járóburkolat, a grillező, vagy egy szaletli, esetleg egy játszótér. Ezek létrehozása mindenképpen meg szokta előzni a növénykultúra telepítését.

5. Az automata öntözőrendszer telepítése

Még a füvesítés vagy a gyepszőnyeg lerakás előtt, de a műtárgyak elkészítése után javaslom az automata öntözőrendszer telepítését. A legfontosabb kritériuma, hogy a talajszintek már a megfelelő állapotban legyenek. A kert egyik elengedhetetlen berendezésévé vált manapság az automata öntözőrendszer. Különösen a 2022-es év aszálya és forrósága után.

6. A kert növényzetének a beültetése és elhatárolása

A növények, a növénycsoportok beültetése, a virágágyások kialakítása és azok elhatárolása más kerti elemektől a következő lépés. Bizonyos esetekben az öntözőrendszer kialakítását is megelőzheti vagy egyidejűleg is végezhető munkafolyamat. Az elhatárolt részek talajtakarását néha geotextiliával oldjuk meg, ugyanakkor az egyre divatosabb évelőágyásokat megfelelő mennyiségű növény beültetésével és egy parányi kis türelemmel meg lehet oldani úgy, hogy gyomnövények ne legyenek!

7. A talaj előkészítése

A talaj előkészületi munkálatai bármely füvesítési módszernél ugyanazokat a lépéseket kívánják. De bármelyiket is választjuk, ne feledkezzünk meg a vakondról, mint esetleges problémaforrásról. Ha nem muszáj, akkor ne szennyezzük a környezetünket vakondhálóval, ha muszáj, akkor ne feledkezzünk meg róla.

8. Füvesítés vagy a gyepszőnyeg lefektetése

Még a kerttervezés során döntsük el, hogy milyen füvesítési módszert szeretnénk alkalmazni. Természetesen a leghatékonyabb megoldást a gyepszőnyeg nyújtja. Érdemes a gyepszőnyeg szállítását úgy időzíteni, hogy a megérkezését követő legrövidebb időn belül ki lehessen teríteni és azonnal öntözni. Fontos itt megjegyezni, hogy ma már a profi fűmagok is olyan gyors és szép megoldást kínálnak, ami türelem és gondoskodás mellett tökéletes végeredményt kínál.

9. Az automata öntözőrendszer beüzemelése

A növényeknek közvetlen a beültetésük után, és a gyepszőnyegnek is a lefektetését követően azonnal szüksége lesz öntözésre. Így az automata öntözőrendszert be kell üzemelni azonnal, hogy a növénykultúrával ellátott részeket azonnal öntözze.

10. Javítás és a pontos beállítás

A munkafolyamatokban képződhetnek olykor hibák, amiket az átadásig ki kell javítani, és a kényelmi műszakiberendezéseket pedig pontosan be kell állítani ahhoz, hogy a kert elkezdhesse önálló életét és minden adott legyen a kényes induláshoz. 

11. Átadás és betanítás

Az árajánlat és a megbeszélések alapján a kert bemutatás az utolsó lépés a tulajdonosnak. A műszaki berendezések kezelésére pedig tanítsuk be, ha ez nem ütközik a garancia vállalás kérdésével. 

Gyakori hibák a kertépítésben

Szép kertrészlet egy XVIII. kerületi munkámból

 

Kihagyni az automata öntözőrendszert!

Manapság ez már nem gyakori hiba, de azért megemlítem, mivel ritkán előfordul. Komplett kertek építését én évek óta nem is végezem el öntözőrendszer beépítése nélkül. Szinte minden esetben garanciavállalási kérdésbe fog ütközni, ami vállalhatatlan az elmúlt évtized forró nyarai és várható csapadékmennyisége okán.

Az öntözés a kertfenntartás legtöbb időt felemésztő tevékenysége. Már néhány alkalom kihagyása is meglátszódhat, egy kánikulai hét pedig akár végzetes is lehet. Tegye fel magának a kérdést: Van Önnek naponta 2-3 órája, hogy locsoljon? Hajnalban, meg késő este?

Gondolja meg.

Túlzásba vitt örökzöldültetés!

Hazánkban sok és változatos örökzöld összeültetése, különösen a fenyőfélékből tájidegen jellegű. Már a kerttervezéskor inkább a lombhullatókat válasszuk, és a kertépítés során legalább arra figyeljünk, hogy ne ültessük túl közel egymáshoz. Az örökzöld és gyep kombinációja virágok és színek nélkül nagyon zord, Brit hatást keltő kertet eredményez.

Túl sűrű növényültetés!

Az viszont tényleg gyakori hiba, hogy a növényeket olyan sűrűségben ültetik. Kis türelem mindenképpen szükséges, hiszen a növények növekedni és terebélyesedni fognak. El fogják nyomni egymást és nem lesznek szépek. Ritkításuk esztétikai veszteséggel jár, és nem is egészséges a fejlődésük.

A gyep és a tuja, más semmi!

Szerencsére ez az igény már nem jellemző! Nem is igazán fenntartható, mert a biodiverzitással annyira szembe megy, annyira nagy lesz a természet nyomása erre a falatka monokultúrára, hogy elképesztő mennyiségű munkával és vegyszerrel lehet csak ellene „védekezni”.

Parányi sziklakertek kis helyeken!

A sziklakertek igazán akkor mutatnak jól, ha van körülöttük megfelelő nagyságú tér, amiben kibontakozhatnak, ezek a természetes módon nagy alpesi térben lévő képződmények. Nagy kövek használatával és sok növény beültetésével lehet gyönyörű sziklakertet építeni.

Túl sok út!

A szemünknek nem harmonikus hatást keltő, látványában szétdarabolódott kertet előidéző látvány. Csak annyi utat építsünk a kertépítés alatt, amennyi feltétlenül szükséges. De azokat igyekezzünk szépre, és odaillőre.

A növénycsoportok rossz elválasztása!

Bár népszerű, mivel a barkácsáruházak tonnákban kínálják olcsón, de csak rövid ideig funkcionáló és csak még rövidebb ideig szép az úgynevezett félrönk fahenger. Természetesen a növények elválasztását más elemektől meg kell oldani, azonban ez a megoldás mindössze két-három évig lesz megoldás…

Sokkal jobb megoldás lesz, ha kőből rakott szegéllyel vagy láthatatlan (műanyag, fém) szegéllyel dolgozunk.

A kertfenntartás elhanyagolása!

A kertünkben lévő növénykultúra csak a gondoskodás mellett fogja megőrizni azt a fajta szépségét, mint közvetlen a kertépítés után. Ez a vég a kertfenntartás kezdete kell, hogy legyen, és marad is mindaddig, amíg az a gondolatunk a kertről, hogy szép kell, hogy maradjon. 

A kert vízellátási lehetőségei

 Egyenletes szórásképű öntözés

 

Miért szükséges ez?

Országunkban és a térségben uralkodó időjárás egyre szélsőségesebb, amiben a meleg hónapok forróvá váltak, és az aszály is egyre növekedőben van. Az alternatív (kút, esővízgyűjtés), valamint a természetes (tó, patak) vízforrások kiaknázása egyre indokoltabb, viszont ezeknek a szabályozása is egyre szigorodik. Azonban még mindig olcsóbb, mint a vezetékes víz használata.

2022.-ben egész településeken nem volt hálózati vízszolgáltatás vagy erősen korlátozták a használatát. Nem kérdés a létjogosultsága.

Automata öntözőrendszer nélkül ma már nem végeznek (és nem is vállalnak) minőségi kertépítést. Az öntözőrendszer megtáplálását valahogyan meg kell oldani, ezért célszerű még a kertépítés munkálatai előtt megválasztani a módját. Már csak azért is célszerű, hiszen a kert befejezése után beépíteni egy esővízgyűjtőt vagy fúrni egy kutat egészen biztos, hogy kárt okoz majd a kertben.

Nem bonyolult az utánajárás!

Akár még a telek kiválasztása előtt is utánajárhatunk és kérdezősködhetünk a környékben az alternatív vízforrások lehetőségeiről. Milyen mélyek a kutak? Ki csinálta azokat?

Ha már megvásároltuk a telket és a későbbiekben házépítést tervezünk, már akkor érdemes lesz a házat kútvízből felhúzni, ugyanis az építkezéshez rengeteg vízre lesz szükségünk. Ezen kívül minél többet használjuk a kutat, az annál inkább jobb lesz! Így amikor a kertépítéshez jutunk el, akkorra már egy kristálytiszta és bővizű kutunk lehet. Erről vidáman fog működni az automata öntözőrendszerünk.

Sétáljon egyet a környéken és kérdezősködjön olyan helyeken, ahol öntözőrendszert lát, de a legjobb, ha elcsíp egy olyan helyet, ahol konkrétan kertépítés folyik. Kérdezze meg, hogy jó kutak vannak-e a környéken és milyen a vízminőségük.

Az sem rossz, ha helyi kútfúrókkal, kútásókkal tudunk beszélni. Mivel a kutasok és a kertépítők előfordul, hogy összedolgoznak, ezért még a helyi kertépítő felhozatalról is sikeresen tudunk informálódni.

Az engedélyköteles kútfúráshoz a helyi önkormányzatban lehet érdeklődni. 

Vízadatok

Ha az utánajárás eredményeként jó vízminőségre van kilátás, akkor majdnem biztos, hogy megtérülő befektetés a kút létrehozása. Nem csak a házépítésnek, de a kertépítésnek is alapja a víz.

Ha rossz minőségű és mennyiségű vízre számíthatunk, akkor nem biztos, hogy jó befektetés a kút létrehozása. Ülepítő tartállyal, homokleválasztóval még ekkor is helyrehozható a dolog, viszont költségesebb is.

A kis hozamú, de jó vízminőségű kút még mindig lehet rentábilis. A kertépítés előtt egy esővízgyűjtőbe szállítva bele a kútvizet, még egy szivattyú segítségével ebből az esővízgyűjtő tartályból gond nélkül megoldható az öntözés, még nagy kertek esetében is. 

Más megoldások

Az esővízgyűjtő tartály, vagy más nevén ciszterna kialakítása. Mint említettem ezt lehet a kis hozamú kúttal vegyesen is üzemeltetni. Az esővízgyűjtő tartály legtöbbször földbe ásható, vagy abban kialakított tartály. Méretezését tekintve 50m2 kertre 1m3-rel térfogattal szükséges számolni, így célszerű már a kertépítés előtt eldönteni a beépítését.

Néha van lehetőség rá, hogy természetes vízforrásokból jussunk öntözővízhez. Ez a vízforrás lehet egy tó, vagy patak vize is.

Ha sem alternatív, sem természetes víz kiaknázására sincs lehetőség, még akkor is lehet tenni valamit az ügy érdekében. Mégpedig a vezetékes vízre történő almérő felszereltetése. Ezt az almérőt előbb terveztetni kell, majd a jóváhagyást követően szerelheti fel egy arra jogosult szerelő. Érdemes a vezetékes vizet használóknak ezt megtenni, mivel az öntözővíz után nem kell csatornadíjat fizetni.

Kertépítés után kertfenntartás

Egy szép kert részletei a XVIII. kerületből

Már a kerttervezést megelőzően döntse el, hogy milyen erőforrások és mennyi idő áll a kertépítést követően az új és feltehetően gyönyörű kert gondozására! Ha ugyanis ez nem áll összhangban azzal, amit Ön korábban erről gondolt, akkor egy pillanat alatt fog a nyakába szakadni egy olyan probléma, ami bizony gyors megoldásra vár majd. Hiszen a fű napról napra nő, a lomb hullik a fáról és össze kell szedni, gazosodik és már megint gazosodik, és ilyesmik…

Válasszon olyan kertet, ami nem a terhére, hanem az örömére van!

Állandó kertfenntartásra Budapest és Pest megye területén nagyon nehéz kiszámítható kertész csapatot találni, aki szakosodott erre a területre. Természetesen vannak profi és megbízható kertfenntartók, de nagyon terheltek, mivel igen kevesen vannak. Egyébként Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Nyíregyháza és Debrecen környékén is könnyebb szabad kapacitással rendelkező kertépítő céget találni jelenleg, mint kertfenntartót.

Ilyen körülmények között azt, hogy mennyibe kerül a kertfenntartás ne is firtassuk. A valódi szakmunka ára ebben a szegmensben is megnövekedett és a kertfenntartás nagy hozzáértést és tudást igényel. Bár teljes mértékben azt pártolom, hogy a pék süsse a kenyeret, a kertész pedig gondozza a kertet, mégis házilag olcsón itt könnyen elvégezhető jelentős mennyiségű munka. Vannak ötletek házilag végezhető kertfenntartási munkákra, mint például a fűnyírás, a gyomtalanítás, de bizonyos növény nyírási munkák megoldhatók kis odafigyeléssel. Érdemes a szezonális, vagy a szakértelmet nem nélkülözhető munkákkal megbízni a profikat. 

Melyik évszakban ideális a kertépítés?

Télen

Talán furán hangzik, de az általános kertépítés leginkább munkaigényes feladatainak jelentős részét el lehet végezni télen, amikor nincsenek mínuszok. Ilyenek például a felesleges talaj eltávolítása, a termőföld betöltése, bizonyos alapok kiásása vagy az öntözőrendszer beépítése. Ezeknek a munkáknak a téli elvégzését követően tavasszal már a beállt, végleges szintjére tömörödött talaj vár bennünket. Amikor úgy érkezik meg a tavasz, hogy mind ezekkel a munkákkal már előrébb tartunk, akkor a befejezéshez szükséges kisebb munkák után hamar élvezhetjük tavasszal a munkánk gyümölcsét.

Az öntözőrendszer téli megépítése egyébként mára már sokak számára nem taszító télen, hanem vonzó, mivel a télen elég jó akciókkal telepítenek azok a cégek, akik nem feltétlen csak a pihenésnek szentelik ezt az évszakot. Ilyenkor az öntözőrendszer több mint a 90%-a elkészíthető, de a végleges befúvókázások vagy beállítások koratavasszal készülnek el, ilyenkor a beüzemelés is díjtalanul. Legalábbis nálam.

Előnyök: Tavasszal már csak a befejező munkálatokat kell elvégezni. Általában olcsóbb, mint a többi évszakban.

Hátrányok: Csak akkor végezhető, ha nincsenek mínuszok. Mindenképpen két ütemben lehet megcsinálni.

Tavasszal

Ez az évszak minden bizonnyal a legideálisabb a kert megépítésére, mivel a téli nyugalmi időszak után a növények életfunkciói beindulnak. Ilyenkor a hőmérsékleti viszonyok és a várható csapadék miatt is előnyös a kertépítést tervezni.

Előnyök: A kert a következő tél beálltáig nagyon szépen be tud állni és fejlődni. Bőven van idő arra, hogy tovább építgessük vagy alakítsuk olyanra, amilyet szeretnénk.

Hátrányok: Minden profi szakember foglalt, az adott tavaszon akár már több hónapra előre. Ezért, ha biztosra akar menni, akkor már télen, vagy akár már ősszel javaslom a megállapodást.

Nyáron

Nem probléma, bár néhány dologra oda kell figyelni, mint például a gyepszőnyeg telepítése, aminek a kánikulában megvannak az alkalmazandó fogásai. Továbbá vannak olyan örökzöldfélék, elsősorban a tűlevelűek körében, amelyeket nem ültetjük a legforróbb hónapokban. Ezért elmondható, hogy körültekintéssel ugyan, de szinte minden munka elvégezhető.

Előnyök: A tél beálltáig még fejlődik a kertünk és a vegetatív időszakra megerősödnek a növények, beáll a kert.

Hátrányok: A hetekig tartó kánikulában nem minden kertépítő szeret dolgozni, illetve az általános nyaralási szezon érinti ezt a szolgáltató szektort is. Ez kissé nehézkessé teheti, hogy megfelelő szakembert találjon.

Ősszel

Az általános időjárási viszonyokat figyelembe véve a kert megépítésének az egyik legjobb ideje az ősz. Manapság már nem is annyira a koraősz, mivel nem ritka, hogy a szeptemberi időjárás még az aktív nyár részeként értelmezhető. Inkább az októbertől a november közepéig terjedő időszakban kiválóak a környezeti feltételek, hogy teljeskörü kertépítési munkákat végezzünk. Ebben az időszakban még a koros fák és a tűlevelűek is nagyobb nyugalommal ültethetők.

Előnyök: Nagy biztonságú ültetés és a fizikai munkához jó hőmérséklet.

Hátrányok: A kert, mint fejlődő egység csak tavasztól lesz érzékelhető. Ebben az évszakban eléggé foglaltak a profi szakemberek.

10 ok, amiért a BVKerttel érdemes megépíteni a kertjét

1. Több mint 20 év tapasztalat áll mögöttem

2. Szolgáltatásom teljeskörű, a kerttervezésen át a kertépítésig, majd a kertfenntartásig

3. Ingyenes felmérést és kötelezettségmentes árajánlatot biztosítok

4. Az áraim átgondoltak és a valós igényeknek megfelelőn képződnek

5. Sem trágár beszéddel, sem a szomszédokat zavaró viselkedéssel nem fog találkozni

6. Csak évtizedek óta bevált beszerzési forrásokból dolgozom

7. Munkáimat magas minőségben végzem el, bátran vállalom rá a garanciát

8. Mindig a rendelkezésére fogok állni, ha szakmai tanácsra van szüksége

9. Örömmel vállalom a megépített kertjeim fenntartását

10. Több száz megépített kert és több mint ezer öntözőrendszer van már mögöttem

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!