Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

KERTÉPÍTÉS


 

Témák:


Kérdések a kertépítés előtt
A kertépítés lépésről-lépésre
Gyakori hibák a kertépítésben
A kert vízellátási megoldásai

 

Ezen az oldalon elsősorban a gyakorlatias válaszokat kaphat a kertépítésről, és nem az elvontabb témákról írok. Elolvasva kaphat egy olyan átfogó képet a munka menetéről, a hibák elkerüléséről, vagy a vízellátás megoldásáról, ami hasznos lehet annak, aki kertépítést tervez. Nekik szól ez a néhány cikk!

 

A kertépítés előtti kérdések

Kertépítés Bozsik Viktor öntözőrendszer és kertépítő szakembertől, akciós áron!

 

A kertépítés előtti kérdések – a kerttervezés

Ha Ön fontolgatja, vagy már eldöntötte, hogy megépítteti a kertjét, akkor a következő kérdéseket gondolja át. Miközben ezt megteszi, már el is indult képzeletben a kerttervezés. Amely kérdésekkel kapcsolatban nem tud dönteni valószínű, hogy a kertépítés igényfelmérése során a szakemberrel találnak majd rá megfelelő választ.

 

1. Mekkora az összeget szán a kertépítésre?

Természetesen nem akarok a zsebében turkálni, de fontos tudni, hogy a kertépítés akár jelentős összegeket is felemészthet. Szeretnék olyan koncepciót összeállítani, ami egyezik az Ön anyagi lehetőségeivel, elképzeléseivel. A költségek előzetes tisztázása segít a megfelelő mederben tartani a folyamatokat.

TÖBB INFÓ:

Kertépítés árak

 

2. Megmarad-e valami a jelenlegi kertből?

Kérjük, előzetesen jelezze, ha a kertben vannak olyan növények, építmények vagy burkolati elemek, melyektől nem szeretne megválni. A harmonikus összkép érdekében a kert többi, újonnan épített részének illeszkednie kell a már meglévő tereptárgyakhoz.

 

3. Szeretne madarakat a kertbe?

A madarak az olyan kerteket szeretik, melyben védelmet és táplálékot találnak magunknak és kicsinyeiknek. Ezt a növények és a struktúra megfelelő kialakításával érhetjük el. Hasznos lehet továbbá néhány etető, itató, vagy apró tavacska elhelyezése is.

 

4. Melyik stílus tetszik Önnek leginkább?

A tájazonos kertépítés híveiként azt valljuk, hogy a már meglévő környezeti elemekkel harmonizáló stílus a legideálisabb. Természetesen munkám során megrendelőim elképzeléséhez igazodok; tisztában vagyok vele, hogy a fenntarthatóság is fontos szempont manapság!

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

5. Mire szeretné használni a kertet?

Az erre a kérdésre adott válasz alapjaiban meghatározza a kert kialakítását. Amennyiben gyermekeivel, unokáival szeretne játszani, olyan gyepre van szükség, ami jól bírja a folyamatos taposást. Ha pusztán a kert szépségében szeretne gyönyörködni, célszerű lehet kevesebb pázsitot, viszont több fát és növényt telepíteni.

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg

 

6. Melyik a kedvenc évszaka?

A kertek minden évszakban más és más arcukat mutatják. A megfelelő kialakítással a növények az Ön kedvenc évszakában bontakoznak ki, így élvezheti a csodás színekben és formákban pompázó virágokat!

 

7. Jellemzően mely napszakban kívánja használni a kertet?

A kert kialakítása attól is függ, hogy Ön mikor tartózkodik ott a legtöbbet. Ha elsősorban este van ideje élvezni új kertjét, célszerű lombos fák helyett égbetörő fajtákat választani, hogy ne fogják el a fényt. Ezzel szemben, ha inkább napközben tartózkodna a kertben, árnyékos, hűvös pontokat alakítunk ki, ahol kényelmesen pihenhet a legnagyobb melegben is.

 

8. Vannak-e kedvenc növényei, virágai?

A kertépítés talán legfontosabb kérdése, hiszen mindenki azokat a növényeket látja szívesen új kertjében, melyek számára kedvesek vagy fontosak. Kedvenc virágai kiválasztásával biztosan olyan végeredményt kap, ami megfelel ízlésének.

 

9. Allergiás Ön bármilyen növényre?

Az egészséges környezet kialakítása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a kertbe ne kerüljön olyan virág és növény, melyre Ön, gyermekei, vagy bármely családtagja allergiás. Pusztán az esztétikai örömökért nem éri meg elviselni a kínzó tüneteket, hiszen az adott fajtát könnyedén helyettesíthetjük más, hasonlóan mutatós, de nem allergén növénnyel is.

 

10. Mely növények ne kerüljenek semmiképp az új kertbe?

Tapasztalatból mondom, hogy kisgyerekes családok inkább kerüljék a tövises, vagy részben mérgező növényeket a balesetek elkerülése érdekében. A fentebb már említett allergia szintén fontos szempont lehet bizonyos növények mellőzésekor. És természetesen mindenki számára vannak kevésbé szimpatikus küllemű vagy illatú fák és virágok.

 

11. Tartanak-e kutyát?

Sajnos a kutya és a gyep nem igazán puszipajtások. Amennyiben az új kertben kutyát kíván tartani, mindenképp szükséges olyan kialakítást választani, hogy a kutyus is jól érezze magát, de a fű se menjen tönkre. Ez történhet például egy járóútvonal létrehozásával, vagy egy, a házi kedvencnek szánt terület elkerítésével.

 

12. Szeretne játszóteret a kertbe?

A manapság divatos és elterjedt, ún. szabadidő kertek lényeges eleme a játszótér. Amennyiben Ön is szeretne egyet gyermekei számára, fontos a megfelelő kialakítás. Biztosítani kell a megközelíthetőséget egy ösvénnyel vagy járdával. Baleset-megelőzési szempontból a játszótér mellé ne tervezzünk tavat vagy szúrós növényeket!

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

13. Tervez-e kiülőt, grillezőt, vagy szaletlit a kertbe?

A sütögető vagy grillező kialakításakor fontos szem előtt tartani, hogy a füstnek szabad távozást szükséges biztosítani. Ezért ne tervezzük a tűzhelyet sűrű lombkoronájú fák alá, vagy olyan helyre, ahol tűzveszély léphet fel!

 

14. Milyen stílusú utak, burkolatok kerüljenek a kertbe?

A burkolati elemek változatos színekben és formákban kaphatók, így könnyen megtalálhatja a kert hangulatához leginkább illő stílusút.

 

15. Szeretné eltakarni a belátást?

A legtöbb ember óvni akarja privát szféráját, ezért zavaró lehet, ha bárki belát kertünkbe. Az építés során ezt a szempontot is figyelembe kell venni, és olyan növényeket ültetni, melyek eltakarják a szabad betekintést.

 

16. Állandó vagy időszakos használatban lesz-e a kert?

Kevés törődést igénylő fajták telepítésével a kert akkor is megőrzi szépségét, ha Ön csak időszakosan használja az új udvart, és nincs lehetősége annak folyamatos ápolására.

 

17. Mennyi időt szán a kert gondozására?

Erre a kérdésre érdemes őszinte választ adni! A kert ugyanis törődést igényel a telepítés után; ehhez pedig időre, vagy komoly összegekre lesz szüksége. A kertgondozásban nagy segítség lehet egy automata öntözőrendszer!

TÖBB INFÓ:

Automata öntözőrendszer

Hatékony öntözőrendszer

 

A kertépítés lépésről-lépésre

KERTÉPÍTÉS, automata öntözőrendszer, gyepszőnyeg, kertépítés akcióAmikor minden apró részletet átbeszélve készen van a kerttervezés, és amikor minden rendelkezésre áll, akkor indulhat a kertépítés munkálatai. Jó tudni, hogy ennek igen meghatározható lépései vannak, amely sorrendiség nagyban megkönnyíti a munkát és hozzásegít az eredményes kertépítés sikeréhez!

A kertépítés általános munkafolyamata a következő:


A meglévő növények és tereptárgyak meghagyása.

Épülő kertünkben létezhetnek olyan növények vagy burkolatok, amelyek számunkra kedvesek, tetszetősök, és nem szívesen válnánk meg tőlük. Nem is kell! A kertépítés első lépéseként válasszuk ki azokat, és rendezzük hozzá a többit!

 

A kert tereprendezése és előkészítése.

Ilyenkor az építkezési törmeléktől és a szükségtelen talajtól szabadítjuk meg a kertünket. A kertépítés előtt mindenképpen javaslom a totális gyomirtózást is.

 

A talajmunka.

A munkafolyamat végeredményeként a kívánt szintek termőfölddel vannak beállítva, és egymáshoz igazítva.

 

A műtárgyak.

Számtalan más dolog is díszítheti kertünket és láthat el hasznos funkciókat a kertben. Ilyen lehet a járóburkolat, a grillező, vagy egy szaletli, esetleg egy játszótér. Ezek a műtárgyak a kertépítés munkafolyamatában megelőzik a növénykultúra telepítését.

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

Az automata öntözőrendszer telepítése.

Még a füvesítés vagy a gyepszőnyeg lerakás előtt, de a műtárgyak elkészítése után javaslom az automata öntözőrendszer telepítését. A legfontosabb kritériuma, hogy a talajszintek már a megfelelő állapotban legyenek. A kertépítés legfontosabb berendezésévé vált manapság az automata öntözőrendszer.

TÖBB INFÓ:

Automata öntözőrendszer

Hatékony öntözőrendszer

 

A kert növényzetének a beültetése és elhatárolása.

A növények, a növénycsoportok beültetése, a virágágyások kialakítása és azok elhatárolása más kerti elemektől a kertépítés következő lépése. Az elhatárolt részek takarását geotextiliával oldhatjuk a legjobban meg.

 

A talaj előkészítése.

A talaj előkészületi munkálatai bármely füvesítési módszernél ugyanazokat a lépéseket kívánják. De bármelyiket is választjuk, ne feledkezzünk meg a vakondhálóról, és az automata öntözőrendszerről sem!

 

A gyepszőnyeg lefektetése.

Még a kertépítés előtt döntsük el, hogy milyen füvesítési módszert szeretnénk alkalmazni. Természetesen a legjobb a gyepszőnyeg használata. Azonban óvakodjon a II. osztályú gyepszőnyegtől, mivel ennek csökkent értéke miatt könnyen pórul járhat!

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg

 

Az automata öntözőrendszer beüzemelése.

A növényeknek közvetlen a beültetésük után, és a gyepszőnyegnek is a lefektetését követően azonnal szüksége lesz öntözésre. Így az automata öntözőrendszer be kell üzemelni azonnal, ahogy a kertépítés elért ebbe a stádiumába.

 

Javítás és a pontos beállítás.

A kertépítés munkafolyamataiban képződhetnek olykor hibák, amiket az átadásig ki kell javítani, és a műszaki berendezéseket pedig pontosan be kell állítani.

 

Átadás

Az árajánlat és a megbeszélések alapján mutassuk be a kertet a tulajdonosnak. A műszaki berendezések kezelésére pedig tanítsuk be, ha ez nem ütközik a garancia vállalás kérdésével.

 

 

Gyakori hibák a kertépítésben

KERTÉPÍTÉS, automata öntözőrendszer, gyepszőnyeg, kertépítés akció

Kihagyni az automata öntözőrendszert a kertépítésből!

Manapság ez már nem gyakori hiba, de azért megemlítem, mivel ritkán előfordul. Komplett kertek építését mi évek óta nem is végezzük el öntözőrendszer beépítése nélkül.

Az öntözés a kertfenntartás legtöbb időt felemésztő tevékenysége. Már néhány alkalom kihagyása is meglátszódhat, egy kánikulai hét pedig akár végzetes is lehet. Tegye fel magának a kérdést: Van Önnek naponta 2-3 órája, hogy locsoljon? Hajnalban meg késő este?

Gondolja meg.

TÖBB INFÓ:

Hatékony öntözőrendszer

 

Túlzásba vitt örökzöldültetés!

Hazánkban sok és változatos örökzöld összeültetése, különösen a fenyőfélékből tájidegen jellegű. Már a kerttervezéskor inkább a lombhullatókat válasszuk, és a kertépítés során legalább arra figyeljünk, hogy ne ültessük túl közel egymáshoz. Az örökzöld és gyep kombinációja virágok és színek nélkül nagyon zord, Brit hatást keltő.


Túl sűrű növényültetés!

Az viszont tényleg gyakori hiba, hogy a növényeket olyan sűrűségben ültetik a kertépítés alatt, ahogyan évek múltán kellene majd összesűrűsödniük. Ezek a növények igen rövid idő alatt fogják elnyomni, illetve válnak egymástól elnyomottá. Ritkításuk esztétikai veszteséggel jár, és nem is egészséges a fejlődésük.


A gyep és a tuja, más semmi!

Ez sem igazán hiba, csak igen zord és tájidegen hatást keltő. Általában már kisszámú virágzó növénnyel feldobható ez a „stílus”, ami szerintem úgy néz ki, min ha nem fejeződött volna be a kertépítés.


Parányi sziklakertek kis helyeken!

A sziklakertek igazán akkor mutatnak jól, ha van körülöttük megfelelő nagyságú tér, amiben kibontakozhatnak, ezek a természetes módon nagy alpesi térben lévő képződmények.

 

Túl sok út!

A szemünknek nem harmonikus hatást keltő, látványában szétdarabolódott kertet előidéző látvány. Csak annyi utat építsünk a kertépítés alatt, amennyi feltétlenül szükséges. De azokat igyekezzünk szépre, és odaillőre.


A növénycsoportok rossz elválasztása!

Bár népszerű, de csak rövid ideig funkcionáló és csak még rövidebb ideig szép az úgynevezett félrönk fahenger. Természetesen a növények elválasztását más elemektől meg kell oldani a kertépítés folyamán, azonban ez a megoldás mindössze két-három évig lesz megoldás.


A kertfenntartás elhanyagolása!

A kertünkben lévő növénykultúra csak a gondoskodás mellett fogja megőrizni azt a fajta szépségét, mint amikor a kertépítés végére értünk. ez a vég a kertfenntartás kezdete kell, hogy legyen, és marad is mindaddig, amíg az a gondolatunk a kertről, hogy szép kell, hogy maradjon.

TÖBB INFÓ:

Szabadidő kertépítés

 

A kert vízellátási lehetőségei

Kertépítés

Miért szükséges ez?

Országunkban és a térségben uralkodó időjárás egyre szélsőségesebb, amiben a meleg hónapok forróvá váltak, és az aszály is egyre növekvőben van. Az alternatív (kút, esővízgyűjtés), valamint a természetes (tó, patak) vízforrások kiaknázása egyre indokoltabb, viszont ezeknek a szabályozása is egyre szigorodik. Azonban még mindig olcsóbb, mint a vezetékes víz használata.

Automata öntözőrendszer nélkül ma már nem végeznek (és nem is vállalnak) minőségi kertépítést. Az öntözőrendszer megtáplálását valahogyan meg kell oldani, ezért célszerű még a kertépítés munkálatai előtt megválasztani a módját. Már csak azért is célszerű, hiszen a kert befejezése után beépíteni egy esővízgyűjtőt vagy fúrni egy kutat egészen biztos, hogy kárt okoz majd a kertben.

 

Nem bonyolult az utánajárás!

Akár még a telek kiválasztása előtt is utánajárhatunk és kérdezősködhetünk a környékben az alternatív vízforrások lehetőségeiről. Milyen mélyek a kutak? Ki csinálta azokat?

Ha már megvásároltuk a telket és a későbbiekben házépítést tervezünk, már akkor érdemes lesz a házat kútvízből felhúzni, ugyanis az építkezéshez rengeteg vízre lesz szükségünk. Ezen kívül minél többet használjuk a kutat, az annál inkább jobb lesz! Így amikor a kertépítéshez jutunk el, akkorra már egy kristálytiszta és bővizű kutunk lehet. Erről vidáman fog működni az automata öntözőrendszerünk.

Sétáljon egyet a környéken és kérdezősködjön olyan helyeken ahol öntözőrendszert lát, de a legjobb, ha elcsíp egy olyan helyet, ahol konkrétan kertépítés folyik. Kérdezze meg, hogy jó kutak vannak-e a környéken és milyen a vízminőségük.

Az sem rossz, ha helyi kútfúrókkal, kútásókkal tudunk beszélni. Mivel a kutasok és a kertépítők előfordul, hogy összedolgoznak, ezért még a helyi kertépítő felhozatalról is sikeresen tudunk informálódni.

Az engedélyköteles kútfúráshoz a helyi önkormányzatban lehet érdeklődni.

 

Vízadatok

Ha az utánajárás eredményeként jó vízminőségre van kilátás, akkor majdnem biztos, hogy megtérülő befektetés a kút létrehozása. Nem csak a házépítésnek, de a kertépítésnek is alapja a víz.

Ha rossz minőségű és mennyiségű vízre számíthatunk, akkor nem biztos, hogy jó befektetés a kút létrehozása. Ülepítő tartállyal, homokleválasztóval még ekkor is helyrehozható a dolog, viszont költségesebb is.

A kis hozamú, de jó vízminőségű kút még mindig lehet rentábilis. A kertépítés előtt egy esővízgyűjtőbe szállítva bele a kútvizet, még egy szivattyú segítségével ebből az esővízgyűjtő tartályból gond nélkül megoldható az öntözés, még nagy kertek esetében is.

 

Más megoldások

Az esővízgyűjtő tartály, vagy más nevén ciszterna kialakítása. Mint említettem ezt lehet a kis hozamú kúttal vegyesen is üzemeltetni. Az esővízgyűjtő tartály legtöbbször földbe ásható, vagy abban kialakított tartály. Méretezését tekintve 50m2 kertre 1m3-rel térfogattal szükséges számolni, így célszerű már a kertépítés előtt eldönteni a beépítését.

Néha van lehetőség rá, hogy természetes vízforrásokból jussunk öntözővízhez. Ez a vízforrás lehet egy tó, vagy patak vize is.

Ha sem alternatív, sem természetes víz kiaknázására sincs lehetőség, még akkor is lehet tenni valamit az ügy érdekében. Mégpedig a vezetékes vízre történő almérő felszereltetése. Ezt az almérőt előbb terveztetni kell, majd a jóváhagyást követően szerelheti fel egy arra jogosult szerelő. Érdemes a vezetékes vizet használóknak ezt megtenni, mivel az öntözővíz után nem kell csatornadíjat fizetni.

 

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!

- referenci szöveg –

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!