A KERTÉPÍTÉS STÍLUSAI

Érdemes néhány jellemzőin keresztül is megismerkedni a kertépítés stílusaival. A falusi kerten kívül sajnos a többi hazánkban tájidegen, de azért nagy számban előforduló kertépítési stílus is  hozzá tartozik a változatos képhez.

A képen egy XVI. kerületi teraszkert látható A képen egy XVI. kerületi teraszkert látható

Én a magam részéről a tájazonos kertépítés híve vagyok, ami a kárpát medence őshonos fajtaválasztékával káprázatos megoldásokat kínál. De egy teljesen elhanyagolt lakókörnyezetnél természetesen sokkal többre tartok egy design kertet, vagy mondjuk egy függőkertek ezreivel díszített városkát. 

Falusi kert

Téves megközelítés az, hogy a falusi kerteket csak a célszerűség hagyománya vezérelte és a kialakulásukban nem nyomon követhető az esztétika élvezete és szeretete. Csak nézzük meg a használati tárgyaikat, meg esetleg a saját magunkét. A falusi kertépítés hagyományokkal rendelkező ősi kertépítési stílus, melynek a jegyei fellelhetőek és rá jellemző csoportba tömöríthetők.

A falusi kertben erősen visszaköszön a nyugodt életvitel, és az otthonos légkör. Továbbá erős jellemzője még a rusztikus ház és a porta.

Ezeket a nem nagy kerteket a nagyon karakteres növényekkel, valamint folklór elemekkel lehet ügyesen kifejezni. Régi szerszámokkal, ültetett szekerekkel vagy hordókkal könnyen elérhető a hatás. Még az sem válik túlzóvá, ha a portán szinte egymást érik ezek az elemek. Nem válik giccsessé, csak abban az esetben, ha utánzatok.

Pillanatok alatt képzeletben szemünk elé kerül a fehérre meszelt házikó, a hozzá tartozó fakerítéssel, ahogyan vöröslenek a kertjében a rózsák, vagy kéklenek a levendulák. Ebben az idillikus hangulatú környezetben még az illatukat és a nyári napfényt is érezhetjük a bőrünkön.

Fontos jellemzője a falusi kertépítésnek a központi árnyékot adó fa. Ezek a fák jellemzően sűrű lombú növények. Gyakran dió, vagy alma. Itt találja meg a nyugalmat a gazda, vagy gyűlik össze a család.

Ehhez a parasztkerthez jól illenek a virágágyások rózsákkal és évelőkkel. Ültethetünk szarkalábat, violát, vagy lángvirágot. Az egyszerű bokrok szintén részét képzik a hagyományos falusi kertnek. Ezek a növények az orgona és a bodza. 

Mediterrán kert

Mint az alapvető kertépítési stílusok mindegyikét, a mediterrán kert kialakulását is a természetes környezet ihlette. Ezért a tájak lomblevelű örökzöldjei, színekben gazdag virágai, és az illatos félcserjéi elengedhetetlen elemeivé váltak. Az alapanyagok felhasználását tekintve a kövek, kerámiák és a fa is erőteljesen jelen van.

A mediterrán táj és ezért a mediterrán kert főbb növényei éghajlatunkon nem élnek meg, ezért csak stílusjegyeiben fellelhető kertépítésről beszélhetünk hazánkban. Nagy szerencsénkre a leander, vagy a levendula, és a babérmeggy félék megélnek, és jól érzik magukat.

A kerttervezés alkalmával a legfontosabb tényező a növények gondos kiválasztása lesz. Fontos továbbá az is, hogy ezekkel a növényekkel tökéletes harmóniába kerüljenek a burkolatok, dézsák, kaspók. Természetes kiegészítői és hangulati elemei lehetnek a kertnek a pergolák, és a futórózsákkal, lila akácokkal befuttatott nyári pihenők.

Helyválasztásként kizárólag napos, meleg, déli fekvésű telkek jöhetnek szóba, amelyek messziről belátható domboldalban vannak. Hiszen az életstílus is megfogható érzés.

A kertépítés során ültessünk babérmeggyet, gránátalmát, puszpángot, de a cipruska és az örökzöld jázmin sem hiányozhat a felsorolásból. Mint említettem, a legfontosabb a helyes növényválasztás! A mediterrán hatás hű tükrözéséhez a jellegzetes fák sem hiányozhatnak. Ilyenek lehetnek az ernyős formájú fügék és a selyemakác, vagy a júdásfa. A fűszernövények felhasználásával elérhetjük a sosem hiányzó illatokat, ezért gazdagon használjuk a kertépítéshez bazsalikomot, mentát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. 

Függőkert

A függőkerteket nem igazán nevezhetjük önmagában kertépítési stílusnak, inkább egy kiterjedt részletnek. Azért döntöttem mégis a bemutatása mellett, mert olyan helyeken, ahol ez jellemző gyakran egymás mellett van több ilyen kert, és úgy már értelmezhető önmagában is.

Ez a sajátos hangulati elem kiválóan alkalmas arra, hogy díszítse lakókörnyezetünket. Az épületeink homlokzatával az utcára is kihelyezhető ez a kert és folyamatosan építgetve csinosíthatjuk vele lakókörnyezetünket, nem egyszer kedvet csinálva a többi szomszédunknak. Mediterrán országokban egész városrészeket és falukat találhatunk, ahol egymással versengve folyik az utcai kertépítés.

Ez a stílusjegy nagyon vidám hangulatot áraszt a lecsüngő szárú, leveleiben és virágaiban színesen gazdag növényeivel, amelyeket nem különbül változatos kaspókba és balkonládákba, cserepekbe helyezve lehet felakasztani. A függőkert építés legjellemzőbb növényei a petúnia, a lobélia, a verbéna a fuxia, és a geránium. 

Design kert

Az elmúlt néhány évben hazánkban is egyre elterjedtebbé vált ez a divatos kerttípus, amit minimál stílusú kertnek is hívnak.

Ez a fajta kertépítés az építészetből alakult ki, illetve a ház minimál stílusú folytatásaként jelent meg és vált önálló kertépítési iránnyá a 21. században. Így a kertben megjelenő tágas és letisztult geometrikusformák jellemzik.

Ez a kert tökéletesen illeszkedik a ház vonalvezetéséhez, gyakran szemünknek meghosszabbítva a formákat és a hangulatokat, és ezek szigorú, merev követése a cél. A kertépítés munkálatait a minden kis részletre kiterjedő odafigyelés és az egyszerűség jellemzi. Nincs ez másképpen az anyagválasztásban és a növények kiválasztásában sem.

Ez a kertépítési stílus hasonlítható a zenei disszonanciához, mivel az újító ereje a szokatlan és meghökkentő látványában rejlik, ami a fényekkel tovább fokozódik.

Kizárólag kis fajtaszámú növények felhasználásával készülő minimál kertek gyakori növényzete a gömbformára vágott buxus, zöld lombú fák, díszfüvek, makulátlan gyepszőnyeg. Modern újításként megjelenik az anyaghasználatban a fém és az üveg, de a hófehér kavics görgetegekkel elérhető kontraszt sem maradhat ki a játékból. A vízfelületek és a szobrok felhasználásával elérhető elegancia szintén gyakori vendég a minimál stílusú kertben. 

Átrium kert

Az átrium kertek először Rómában jelentek meg. A római építészetben használatos belső udvarokban, azaz átriumokban és a fürdőkben.

Ez a kertépítési stílus manapság a sorházak, az irodaházak, és a hotelek kedvelt kertépítészeti díszítő eleme, mivel fantasztikusan dekoratív és a helykihasználás magasiskolája is egyben. Ezeken a helyeken előszeretettel kapcsolják össze a lakóterekkel. Nagyon kifinomult ízlést és gondos tervezést is igényel.

Ezek a kertek nagyon sokszínűek. Másképpen alakíthatók ki a lakóparkokban vagy az irodaházakban.

Amikor olyan tetőtérben épül, amely üveggel lefedett, akkor a legelterjedtebb a függőkosaras és a dézsás megoldások. De az emeltágyásos és a szökőkutas megoldások sem ritkák.

Amire kiemelten figyelmet kell fordítani a kertépítés során, az a megfelelő vízutánpótlás, a vízelvezetés, és a könnyű hozzáférhetőség, mivel a talajcsere gyakori munkája megköveteli. Csak lassan növő fajták javalottak, amelyek nem érzékenyek az átültetésre, és a felmelegedésre.

Ezek az átriumok nem minden esetben napfényesek. Ilyenkor csak az árnyéktűrő fajták jöhetnek számításba, amely közül megemlíthetem az árnyékliliomokat, a palástfüvet, illetve a borostyánokat is. 

Japán kert

A hagyományos japán stílusban készült kertek, leginkább a magánkertekben, a közparkokban, vagy történelmileg kiemelten emlékezetes helyeken készültek. Ezen kívül még fontos előfordulási helyük a vallási környezetek, szentélyek, buddhista templomok.

Ezen kertek legnagyobb része sziklakert, amelyeket különösen nagy gonddal kiválasztott kövekből alakítanak ki. A japánok szerint a köveknek lelkük van, ezért fontos, hogy tisztelettel bánjanak velük.

Az egyszerűbb kertek a teázási szertartáshoz kötődő úgynevezett teakertek, de léteznek még sétálókertek és meditálókertek is.

A tipikus japánkert általános jellemzői a víz, a sziget, a szigetre vezető híd, kőből készült lámpás, és a kerti pavilon.

A japán kertépítés gyakori növényei a bambusz, a japán fekete fenyő, a japán juhar és más juhar fajták, páfrányok és mohák.

Szabadidő kert

Mostanában a legelterjedtebb kerti stílus a szabadidő kert. Ennek jellemzői a kor emberének a jellemzőivel van erősen összefüggésben.

- Egyetlen ilyen kertépítés sem nélkülözheti az automata öntözőrendszert, hiszen nincs időnk öntözni, s gyakran energiánk sem maradt rá.

- Könnyen fenntarthatósága miatt nem túl bonyolult, mondhatni egyszerű növényválasztás jellemzi, amely növények (a gyönyörű gyepen kívül) igénytelenek. Magyarázható ez szintén az idő hiányával és az energiánk másra használásával.

- Játszóterek, grillezők, medencék, aktív használata, ami a kertet az otthon részévé teszi, és könnyen elérhető szabadidő tevékenységet nyújt.

Ezen motivációk és jellemzők alakították ki ezt az újszerű kertépítési stílust. 

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!