Kerttervezés Önre és a kertjére szabva!

A kerttervezés során a legfontosabb szempontok az Ön kívánságai, illetve kertje adottságai! Ennek köszönhetően Ön épp olyan kertet fog kapni, mint amilyet szeretne!

Szeretnénk, ha az általunk tervezett kertek megmutatnák, hogy a az Ön igényei és ízlése fontos számunkra! Erre szolgálnak a konzultációk.

A következőkben egy összefoglaló anyagot olvashat a kerttervezésről. Az oldalunkon látható kertterveket, látványterv videókat, illetve 3D-s látványterveket a Bokréta Garden kerttervező stúdió készítette. Reméljük, hogy minőségi munkáikból Ön is ihletet merít majd.

Mi a kerttervezés?

A kert tervezésekor az Ön elképzeléseit, gondolatait egy szakértő kertépítő papírra veti. Ez egy olyan konzultáció, amely során az Ön kívánságait és a kertje adottságait jegyzik fel. A végeredmény pedig az Ön által megálmodott kert vizuális értelmezhetősége.

Az Ön kertje része az otthonának. Ez az a hely, ahol nap mint nap békére talál, kikapcsolódhat, Önmaga lehet. Épp ezért mi nem szólunk bele abba, hogy hogyan álmodja meg a kertjét. A mi feladatunk az, hogy szakmailag és esztétikailag is kimagaslóan valósítsuk meg az Ön elképzeléseit!

Amennyiben minket bíz meg kerttervezéssel gondoskodunk róla, hogy a kertje ne csak egy, a házát körülvevő földdarab legyen, hanem az otthonának, személyes terének meghosszabbításává váljon!

A kerttervezés egy olyan kreatív feladat, amely során a tervező az Ön gondolatait és a természet sokszínűségét ötvözve létrehoz egy olyan kompozíciót, amely aztán az Ön kertjévé fog válni. Szem előtt tartja a növényzet adta lehetőségeket, előre látva azt, hogy Ön mit fog látni az évszakok, majd évek múlásával, ahogy változik a természet.

Minden esetben szükség van a kerttervezésre?

Amikor kertfelújítást vagy kertátépítést szeretne, akkor nincs szükség kerttervezésre, viszont így is elengedhetetlen egy alapos felmérés, valamint a személyes konzultáció.

Akkor se szükséges tervezni, ha Ön egyszerűbb kertet szeretne. Ilyenek a mostanában népszerű szabadidőkertek. A szabadidőkertekben jellemzően az örökzöld sorok, a tágas gyepes területek és az egyszerűbb növénycsoportok vannak jelen.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem csak fontos, de törvényileg szabályozva kötelező a kerttervezés!

Ez a kertépítészeti engedélyezési terv, amelynek elfogadásához egy építész kamarai tagsággal bíró tájépítészmérnök által elkészített kertépítészeti terv dokumentáció szükséges.

Azt, hogy ez a terv milyen esetekben kell, az adott település, vagy kerület helyi építési szabályzata tartalmazza. Egyes budapesti kerületek például ezzel igyekszik óvni az értékes zöldterületi arányát és faállományát.

Nem csak Budapest és környékén, hanem az egész országban vállalunk kerttervezést és építést.

Miért fontos a kerttervezés?

A kert szépsége és harmóniája szempontjából lényeges lépés a kerttervezés. Egy kert nem egy minőségi gyepszőnyegtől, vagy pár esztétikus növénytől lesz esztétikus, hanem attól, hogy az Ön igényeihez, házával, a környezettel és a természettel összhangban van. A kerttervezés azért is fontos, mert segítségével biztosan elkerülhetők a félreértések és biztosan azt kapja, amit szeretne.

Arról nem is beszélve, hogy a kerttervezés gazdaságosabbá teszi a kertépítést, hiszen a gondos számításoknak köszönhetően csak annyi anyagot veszünk, amennyi szükséges és lehetetlenné teszi, hogy egy félreértés miatt át kelljen alakítani a kertet.

Tény azonban, hogy egy egyszerűbb kerthez a tervezői munka nem szükséges.

A legfontosabb kérdések

Amennyiben Ön kertépítés előtt áll, gondolja át előre az előbbi kérdéseket.

Mekkora összeget kíván ráfordítani?

Ez egy lényeges kérdés, amit érdemes már az elején tisztázni, hiszen mi is ehhez az összeghez alkalmazkodunk.

Mit szeretne megtartani a kertben?

Könnyen meglehet, hogy van a kertjében olyan növény vagy terület, amiz szeretne meghagyni, hanem be szeretné illeszteni az új kertbe.

Szeretne madarakat?

Amennyiben igen, egyszerű és dekoratív elemekkel úgy alakítjuk a kertet, hogy a madarak szívesen időzzenek ott.

Milyen stílust szeretne?

Van néhány kertfajta, amelynek stílusjegyei, karakterei különböznek a többitől, ezek közül lehet olyan, amely különösen illik az ízléséhez. Ajánlott olyan kerttípust választani, amely illeszkedik a házhoz és a környezethez. Habár a modern kert típus egyre népszerűbb, a hagyományos és szabadidőkert még mindig a legelterjedtebb.

Milyen célra szánja a kertet?

Ez is fontos tényező, hiszen ha Ön például azt szeretné, hogy gyermekei ott játszanak, teret adunk neki erre. Ha Ön gyönyörködni szeretne a kertjében, akkor finomabb gyepet, szép köveket és már több éve nevelt fákat javaslunk.

Melyik évszak a kedvence?

A kert minden évszakban változik, mi igyekszünk olyanra tervezni, hogy az Ön kedvenc évszakában legyen a legszebb.

Melyik napszakban fog ott tartózkodni?

Ez például azért lehet lényeges, mert mennyiben Ön napközben fog leginkább a kertben időzni és árnyékot szeretne, lombos fákat ültetünk. Ám ha Ön főleg a kora esti órákban lesz a kertben, egy kis maradék fényre vágyva, akkor felfelé nyitott területeket tervezünk.

Mik a kedvenc növényei, virágai?

Az előkészületi munkáknál azt is szem előtt tartjuk, hogy az Ön által kedvelt növények vegyék körül családját a kertben.

Allergiás valamilyen növényre?

Természetesen nagyon fontos, hogy nehogy olyan növényt ültessünk a kertjébe, amely kárt okozna az egészségében.

Milyen növényeket kerüljünk?

Egy olyan kertbe például, ahol kisgyermekek játszanak, nem ültetünk tiszafát, amelynek a levele és a termése egyaránt mérgező.

Tart-e kutyát?

Azt szokták mondani, hogy „vagy kutya, vagy kert”. Ebben van valami, ám nem teljesen igaz. A kutyus útvonalainak kialakításával és némi odafigyeléssel mindkettő lehetséges. A kert kialakításánál ez is szempont.

Szeretne-e játszóteret?

Amennyiben szeretne játszóteret, úgy tervezzük a kertet. Utakat vezetünk hozzá, a lehetséges veszélyforrásokat (például kertitavat, rózsabokrokat) messzebb helyezzük el.

Szeretne sütögetéseket?

Egy sütögető lehetősége a növények elhelyezésében is szerepet játszhat, például nem ajánlott sűrű lombú fák alá elhelyezni a szalonnasütőt.

Szeretne autóbejárót, helyet a parkoló autóknak?

Ezesetben a burkolatot olyanra tervezzük, hogy harmonizáljon mind a kerttel, mind a házzal.

A belátást szeretné-e takarni valahol?

Vannak olyan kertek, ahol be lehet látni az utcáról, vagy a szomszédos kertekből. Ez van, aki számára közömbös, vagy épp ideális, de lehet, hogy Önt zavarja és megoldást szeretne-e.

A kert állandó, vagy időszakos használatban van?

Egy nyaraló kertje, ahova csak időként látogat el, más tervezést igényel, mint az otthona kertje, ahol többet tudja gondozni a növényeket.

Mennyi időt fog tudni fordítani a gondozására?

Bár ez volt az utolsó kérdés, ez a leglényegesebb. Akármilyen szép is egy kert a megépítésnél, a növények nőnek és változnak, tehát vagy időt, vagy pénzt kell rászánni arra, hogy a szépség meg is maradjon.

Kerttervezés lépésről-lépésre

A kerttervezés legelső lépése, hogy tisztázzon magában két dolgot:

 1. Mennyi szakértelme, készsége van a tervezéshez, illetve a fizikai munkához?
 2. A későbbiekben mennyi ideje lesz majd a kertfenntartásra?

A felülnézeti vázlatterv elkészítése 

A lent leírt szöveg alapján Ön is el tudja majd készíteni saját vázlattervét.

Készítsen egy alaprajzot

Mérje fel a rendelkezésére álló teret. Adja meg a telke határvonalait, a háza, az autóbejáró, a garázs és minden hasonló méretét, hogy tudjon egy méretarányos térképet készíteni a kertjéről. Amikor kész, készítsen pár másolatot.

Készítsen helyzetelemzést

Az alaprajzra rajzoljon fel minden olyan növényt, amit szeretne megtartani. Jelölje a szintkülönbségeket, a maradandó burkolatokat és a telken átfutó közműveket.

Jelölje be az égtájakat

Az élő kultúra szempontjából fontos az égtájak és az uralkodó széljárás.

Vizsgálja meg a telek talaját

Állapítsa meg, milyen talajtípus van a kertjében és mérje meg a pH értéket. A pH érték könnyedén megmérhető a patikákban kapható pH mérővel.

Készítsen listákat:

 1. A kertben lévő dolgokról, pl. kutyaól, játszótér, stb..
 2. Azokról az elemekről, amit szeretne megtartani.
 3. Arról, hogy milyen kertstílusok, részletek tetszenek Önöknek.
 4. Nézzen körül a környéken, nézze meg, hogy milyen bokrok, fák, virágok érzik jól magukat a szomszédságban.
 5. Arról, hogy milyen színei, struktúrája van a házának és előkertjének.

Egyezményes jelek

Használja az egyezményes jeleket a tervhez. A fáknak, sövényeknek, bokorcsoportoknak és gyepfelületeknek mind megvan a maga jelei. Így könnyebben áttekinthetővé válnak a tervek.

Válassza ki a fákat

FONTOS! Az alábbi szempontoknak megfelelő fákat válasszon:

 1. Talajtípus
 2. A talaj pH értéke
 3. Fény és nedvesség viszonyok
 4. Közmű

A tervben növények elrendezésénél először a nagyobb, majd a kisebb növényeket jelölje meg.

Fák:

 1. A fa kiválasztása után nézzen utána, hogy mennyire fog mélyre nyúlni a gyökérzete.
 2. Vegye figyelembe, hogy a fa lombja befolyásolhatja a ház fényviszonyait, illetve a kilátást.
 3. A fa árnyéka a növényzet életét is befolyásolja majd.

Árnyék, és takarás

A fák formája határozza meg az általa adott árnyék méretét is. Egy ernyő alakú fa nagyobb árnyékot ad, egy oszlopos formájúnál.

Amennyiben Ön nyáron árnyékra, télen világosságra vágyik, a lombhullató fák az ideális választás.

Szél

Ha olyan fát szeretne, amely védelmet ad a széltől, akkor jó választás lehet Önnek egy könnyű lombozatú örökzöld.

Allergia

Mielőtt fát választ, bizonyosodjon meg, hogy nem olyan növényt választ, amely allergiás tüneteket okozhat Önnek.

Fenntartás

Tartsa észben, hogy a fa, amellett, hogy csodálatos, néminemű kellemetlenségekkel járhat. Állatok látogatják majd, időnként gyümölcsöket hullajt, stb..

Látványterv részletek - növénycsoportok

Lehetőség van a felülnézeti látványkert 3D-s látványkert elkészítésére. Így Ön nem csak felülnézetben, hanem oldalról is megtekintheti leendő kertjét, vagy 3D-s videón keresztük körbe is nézhet benne.

Tanácsok a növényzet kiválasztásához

Nagyon fontos, hogy ne akármilyen növényt válasszon, hanem a lehetőségeket alaposan vizsgálja meg!

A füvesítés egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a gyepszőnyeg lerakása.

Tanácstalanság

A tanácstalanság az adatok hiányának eredménye. Sétáljon körbe a szomszédságban, nézze meg a kerteket, olvasson utána a kerttervezésnek.

Beilleszkedés

Fontos, hogy a kiválasztott növények harmonizáljanak a kertstílussal, a házhoz és a hangulattal.

Élhetőség

Nagyon fontos, hogy olyan növényeket válasszon, amelyekhez adottak a kertje környezeti tényezői.

Tér

Adjon elég teret a növényeknek, előre gondolva a növekedési sebességükre.

Forma

Gondolkozzon el azon, hogy milyen formát szeretne megvalósíttatni. A növényt csak ezután válassza ki.

Virágzási naptár

Ez egy igazán aprólékos, ám roppant szórakoztató része a kerttervezésnek. Készítsen naptárt, amibe összeírja, mely növények mikor fognak virágba borulni.

A referencia munkáinkból ihletet meríthet! Nézze át, és gyűjtsön ötleteket!

Kertépítési kalkuláció

Amikor megkapta a javaslatot, számolja át, hogy mennyibe fog Önnek kerülni a kertépítés. Számítson arra, hogy lehet, hogy a kertépítés végleges ára 20-25%-al meghaladja majd a tervezett összeget.

Ajánlott kérni egy részletes és áttekinthető árajánlatot, hogy úgy készüljön anyagilag.

Ha Ön készíti magának a vázlatot, és érdemes megmutatni egy profinak, ezzel garantáltan kiszűrve az esetleges hibákat.

Amennyiben ez kész, kezdődhet is a terepmunka!

Az eddigi munkáink alapján megadtam pár konkrét számítást. Fontos információ lehet, hogy az alapanyagokat Budapestről és vonzáskörzetéből szerezzük be.

Már a médiában is jelen vagyunk...

A Bokréta Garden kerttervező stúdió szaklapokban is publikál a magas színvonalú kerttervezésről, a téli kerti teendőkről, madárbarát kertekről és még sok másról!