Alapvető változások a hazai kertépítésben

Az elmúlt tíz-húsz évben különböző kertépítési stílusok hódítottak Magyarországon is. A változások következtében a kertek területén is hatalmas reformot hozott a kertépítésben a nyugatról, délről, keletről beáramló stílusirányzatok, melyek a tehetős lakóparkok kiépülésének következtében akár egyetlen utcában is megfigyelhetők lettek.

Csak úgy, mint a házak stílusai is, amivel aztán egy igazán tájidegen és eklektikus képet alakítottak ki. Mégis a különbözni vágyás és a gazdasági fejlődés együttese megengedte ezt, sőt meg is kívánta bizonyos rétegektől. Azóta a kertépítés újra letisztulóban van és inkább a visszafogott, valamint célszerű kertek hódítanak elsősorban a polgári megrendelőknél. Mára már a polgár számára is elérhetővé vált a kertes ház, amihez a kert színvonalának az emelése és fenntartása is hozzátartozik.

Azonban a polgári kertekben olyan kertépítési stílus jelent meg, ami inkább célszerűségre megy rá, mint a gyönyörködtetés és pompa netovábbjára. Ez alatt azt értem, hogy sokkal inkább az igényeknek megfelelő és könnyen fenntarthatóság a cél, míg a kert közben egy olyan játszótér, ami karnyújtásnyira van és élvezhető. A családnak ezért nem szükséges elutazni otthonról a természetbe, hanem a kertben teheti meg a különböző szabadidő programokat. Ezt a fajta kertépítést ezért szabadidő kertépítésnek is nevezzük. Ezekben a kertekben természetesen az alap követelmény az automata öntözőrendszer, mely a locsolással töltött időt képes nullára redukálni, ezzel a család tagjainak még több szabadidőt biztosítani a kert élvezetére.

A kertépítés szerves része ilyenkor a grillező és a pihenő szaletli, de még az egyre kevesebbet használatos medence is felüti a fejét. Tehát olyan elemek vannak jelen, amelyek a szórakoztatáshoz kapcsolhatók. A kert struktúráját tekintve a szélekre rendezett növényzet ad helyet a gyepes felületeknek, amiken a játék zavartalanul folyhat. A növényzet tekintetében a kertépítés alatt kerülendő a szúrós és a mérgező, valamint a kényes. A tereptárgyak tekintetében kerülendő az éles a sarkos és a kemény.