Hogyan találjon kertépítőt?

Van egy szilárd elképzelésem arról, hogy milyen kertépítő az, aki minden körülmények között jól fog teljesíteni. De ne szaladjunk annyira előre, inkább nézzük meg előbb, hogy hogyan vélekednek erről általában.

Sajnos a tapasztalatom az, hogy a legtöbb megrendelőnek az a téves elképzelése van a kertépítéssel kapcsolatban, hogy annak a sikere abban rejlik, hogy minőségi alapanyagokat kell felhasználni, és ennyi. Egy kertet bárki meg tud építeni, ha akar – gondolják. Én pedig azt gondolom, hogy a létező legszebb növényt is be tudom ültetni fordítva és a gyepszőnyeget is le tudom teríteni a fonákjával felfelé! Természetesen most csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy bármikor képes lennék elszúrni egy kertet akkor is, ha a világ legtökéletesebb alapanyagai állnának a rendelkezésemre.

A kertépítés sikere egyetlen dologban rejlik, és az nem más, mint egy korrekt kertépítő. Kertépítő a szakmája és korrekt a jelleme. Ha ez a két minőség találkozik, akkor a többi minőség (anyagminőség, minőségi szakmunka) már borítékolható is! Ez az Alfája és Omegája minden kertépítésnek ahhoz, hogy az a megrendelő legnagyobb elégedettségét váltsa ki úgy, hogy a folyamatok alatt a legnagyobb nyugalmat biztosítsa a számára. Úgy hívják ezt, ami itt kialakult, hogy bizalom!

A korrekt kertépítő biztosan nem fog olyan munkát elvállalni, amire nem készült fel. Nem fog továbbá olyan munkát elvégezni, amihez nem ért és nem fog olyan munkát elvégezni, amiről jól tudja, hogy tönkre megy. Még akkor sem, ha maga a megrendelő könyörög neki! Tudom, sokaknak ez furcsán hangzik, de higgyék el nem az. A hétpróbás kertépítőknek a soraim olvasásával már peregnek is a szemük előtt a filmkockák, ahogyan ötszáz négyzetméter (millió forintos) gyepszőnyegezést rendelnek még az utcára is mehet belőle, meg minden.

De az automata öntözőrendszert egy tollvonással húzza ki a kertépítési árajánlatból még csak meg sem hallgatva a kertépítő érveit. Az után pedig azért könyörögve, hogy utólagosan szerelje be, miután már csak a gyepszőnyeget, a vakond hálót és a talajt kell visszaszedni, persze azon az áron, amit a kertépítési árajánlatba írt. Nos, egy korrekt emberrel ilyen helyzetbe nem kerül. Aki ezt már egyszer végigélte és megtanulta a saját bőrén az nem követi el ezt a hibát még egyszer. Magyarán korrekt.