A gyepszőnyeg kiválasztása

Ha túljutott már azon, hogy a többi füvesítési módszer közül a gyepszőnyegezést válassza, akkor merül fel a kérdés, hogy milyen gyepszőnyegre essen a választás. A legjobb az, ha erről kikéri egy szakember véleményét, mivel többféle igénybevételnek megfelelő minőség közül lehet választani. A két legfontosabb szempont azonban az, hogy mennyire kell tűrnie a taposást, illetve mennyire csak az esztétikai élményt kell, hogy kiszolgálja.

Szerencsére hazánkban a gyepszőnyeg kínálat nagyon jó minőségű és messze földön híres gyepet lehet előállítani hazánk híresen jó talaján. Ezért nehéz mellényúlni, de nem lehetetlen. Van egy-két minőségen aluli, vagy másod osztályú gyepszőnyeg is a kínálatban, amit már a jól megszokott módszerrel próbálnak értékesíteni, ami az általános piaci ár 30%-val olcsóbbat jelenti. Azonban ez a gyepszőnyeg közel sem ér annyit!

A minőségi gyepszőnyeget minimum tizennyolc hónapig nevelik az úgynevezett fűiskolákban, ahol professzionális körülmények között tartva éri el a csúcsminőséget, ami után már felszedhető és kereskedelmi forgalomba helyezhető. Ez a gyepszőnyeg az európai szabvány szerint 250×40 cm-es tekercs, amely gyökérzónáját védő talaj egységesen 2 cm és a tekercs (nedvességtartalmától függően) 20-25 kg. Teljesen egyöntetű látványt nyújt, ha kitekerjük. Teljesen gyommentes és, ha felemeljük, akkor könnyen elbírja a saját súlyát. Nem szakadozik, és a nedvessége miatt nem morzsolódik róla a gyökérzetet védő talaj. A gyepszőnyeg tekercseket aznap hajnalban szedik fel, amikor a fektetése történik, majd szállítják ki a kívánt helyre.

Szemben a csúcsminőségű gyepszőnyeggel a másodosztályút maximum 4-5 hónapig nevelik (és kétlem, hogy minden igényét kielégítve). Ez után felszedésre és értékesítésre kerül. Kitekerve egyáltalán nem egyöntetűen sűrű és zöld. Gyakran gyomnövényeket is fellelhetünk benne, ami a gyepszőnyeg természetes ellenálló képességének a meggyengülésére utal. Az is előfordul, hogy a felszedés előtt erős hajtató szerekkel kezelik, hogy jól mutasson egy darabig. Sajnos tényleg csak egy rövid ideig, mert ezek a szerek három hét leforgása után semlegessé válnak és a gyep összeomlik hirtelen. Fel lehet javítani ugyan, de a csúcsminőséget nem fogja elérni.