ÖNTÖZŐRENDSZER GARANCIA

Mi a garancia?

„A jótállás és a garancia fogalma egyet jelent, a jogi szabályozás kizárólag a jótállás fogalmát használja, de a mindennapokban a fogyasztók a garancia kifejezést használják. Jótállás azonban nem vonatkozik minden termékre.

Amíg így néz ki a fű, addig biztosan nincs gond az öntözőrendszerrel Amíg így néz ki a fű, addig biztosan nincs gond az öntözőrendszerrel

Jótállás egyrészről akkor állhat fenn, ha az eladó vállal jótállási kötelezettséget, vagy ha ezt jogszabály előírja (az egyes tartós fogyasztási cikkek, egyes javító-karbantartó szolgáltatások és az új lakóépületek esetében ír elő kötelező jótállást jogszabály). Ha nincsen jótállás egy termékre, valamint ha a jótállási idő eltelt, szavatosság érvényesül. Főszabályszerűen minden termékre vonatkozik bizonyos időtartamra szavatosság. A jótállás és a szavatosság közötti különbség a bizonyítási tehernél és az időtartamnál van.”

Forrás: http://papptarsashaz.hu/uegyvedi-iroda-aktualitasok/fogyasztovedelmi-ugyek/44-jotallas-es-szavatossag.html#ixzz2ZazQwZle 

Két év garancia!

Én 2 év teljeskörű garanciával vállalom az automata öntözőrendszerek telepítését! Ez vonatkozik az öntöző alkatrészekre egyaránt és a telepítésből fakadó hibákra is. A tapasztalataim azt mutatják, hogy ez korrektnek mondható a piacon, mivel a legtöbb kivitelező ugyanilyen vállalással dolgozik.

Két év alatt kétszer van tél. Jó tudni, hogy az öntözőrendszerek meghibásodásának nagyjából a fele azért történik, mert nem helyesen téliesítették a rendszert. A másik fele jobbára az alkatrészek esetleges meghibásodásából ered és csak elvétve telepítési problémákból. Szóval ennyi idő alatt megmutatja a berendezés az esetleges gyenge pontjait.

Manapság már ritka, hogy kontárok telepítsenek öntözőrendszert. Én úgy látom, hogy inkább a szakemberek kezében van most a piac. Remélem így is marad, ezért Ön is talál egy becsületes szakembert, akivel hosszan jó kapcsolatot ápolva egy kiváló öntözőrendszernek örvendhet!

Nem befolyásolja azonban azt, hogy Ön jól felkészült legyen akkor, amikor a berendezés elkészül és átadják Önnek. Hiszen ez lesz az a pillanat, amikor kiderül minden. A következőkben fussa át ezt a listát, hogy Ön is képben legyen, hogy mi fog történni pontosan. 

Az öntözőrendszer átvételének listája

Beépített öntözéstechnikai alkatrészek képei

 

Ennek a listának a közzétételével az a célom, hogy Ön képes legyen meggyőződni arról, hogy a kertjébe telepített automata öntözőrendszer megfelel-e az alapvető követelményeknek. Ezen a listán végig menni a legkevésbé sem bonyolult művelet. Meg fogja látni, hogy az egész nem tart tovább 10 percnél egy átlagos méretű kert öntözőrendszerének esetében. 

MEGFELEL-E AZ ÁRAJÁNLATBAN SZEREPLŐKNEK?

Győződjön meg róla, hogy a könnyen megszámolható tételekből annyi van-e beépítve, mint amennyi az árajánlatban szerepel. Ilyen számolható tételek például a szórófejek vagy a mágnesszelepek. Ha ezek megvannak, akkor „szinte” minden megvan!

Mondható, hogy gyakran előfordul, hogy az öntözőrendszeren a telepítés közben kell változtatni ahhoz, hogy a legoptimálisabb működése legyen. Ezek általában nem nagy változtatások, és az okai előre nem láthatók. Azért erre kérdezzen rá, ha így van. Valószínű, hogy kapásból elfogadható választ fog kapni rá a kollégától. 

ÖNTÖZŐRENDSZER ELLENŐRZŐ LISTA

A következő lista alapján egy laikus ember számára is könnyen felismerhetővé válnak a telepítési hibák. Nem kell, hogy megijedjen, ha ezek valamelyikével találkozik és a telepítő azonnal kijavítja azt. Hibák előfordulhatnak, a javításuk többnyire egyszerű művelet egy korrekt telepítőnek. Néha az is előfordul, hogy valami csak hibának tűnik, ugyanakkor a legtöbb jó elve alapján van csak elkészítve.

Például van egy sarok, ahol nem levéshető a beton, ami 5 cm mélyen van. Ezért a szórófej kicsivel feljebb kerül, mint a talajszint. 

1. Ha a szórófejek nem a talaj síkjában vannak.

HIBA: Ha a szórófejek többsége vagy némelyike kilóg a talaj síkjából, vagy túl mélyre van telepítve.

SZAKSZERŰ: Ha a szórófejek pontosan a talaj síkjában vannak. (Ha 1-2 cm-rel lejjebb van az nem probléma) Léteznek nem kiemelkedő szórófejek is, illetve a mikroszórók, amiknek a helye nem a talaj síkjában van. 

2. Ha a szelepakna, a vízkonektor, vagy a rejtett vízcsap nem a talaj síkjában van.

HIBA: Ha ezek az elemek túlságosan kilógnak, vagy nagyon mélyen vannak.

SZAKSZERŰ: Ha ezek az elemek pontosan a talaj síkjában vannak elhelyezve. (Itt sem számít 1 cm differencia) Amikor kilógnak a talaj síkjából, akkor akadályozhatják a fűnyírást, vagy meg lehet bennük botlani feltéve, ha olyan helyen vannak.

MEGJEGYZÉS: Létezhetnek olyan körülmények, amikor nem lehet olyan mélyre tenni az elemet, hogy ne lógjon ki, mert akadályoztatva van gyökerektől, betontól.

3. Ha a próbaöntözéskor foltokban száraz helyek maradtak, vagy csaknem azonnal felszáradó foltok.

HIBA:

- A szórófejek rossz kiosztása.

- Helytelen fúvókaválasztás.

- A vízparaméterekhez való alultervezés.

HELYES: Ha a szórófejekből kiáramló víz egyenletesen jut ki a területre, és ezzel teljesen lefedi azt.

MEGJEGYZÉS: Többször is előfordult már, hogy olyan területen telepítettem automata öntözőrendszert, ahol a nappali és az éjszakai nyomás között nagy különbség volt. Ezekben az esetekben az éjszakai órákban való öntözés megoldotta a problémát!

Különösen Budán és Kistarcsán figyeltem meg azt, hogy a nappali nyomásérték lassan, de folyamatosan csökken. Néha annyira kevés, hogy a szórófejek egyenletes szórásképüket elvesztik. Nem képesek az optimális működésre. 

4. Ha az esőérzékelőt teljesen, vagy részlegesen eltakarja valami.

HIBA: Az esőérzékelő nem fog jól működni, ha nem a teljes mennyiségű lehulló csapadékot érzékeli.

HELYES: Ha az esőérzékelő teljesen takarásmentes helyre van felszerelve, figyelembe véve azt is, hogy az évek múlásával is takarásmentes maradjon. Természetesen egy esőérzékelő későbbi átszerelése nem bonyolult feladat. A legtöbb jó elve alapján is eldönthető. 

5. Ha valamelyik szórófej öntözi az esőérzékelőt.

HIBA:

- A szórófej rossz beállítása.

- Az esőérzékelő rossz helyválasztása.

HELYES: Ha az esőérzékelőt semmilyen víz nem éri az öntözőrendszerből. (Szálló permet nem kapcsolja be, csak ha folyamatos és erős). 

6. Ha a vezérlő automatika nehezen közelíthető meg.

HIBA: Időközönként szükséges a vezérlő automatikához hozzányúlni, ezért az hiba, ha nem könnyen elérhető helyen van.

HELYES: Problémamentesen elérhető helyen van.

MEGJEGYZÉS: Nem minden esetben van rá lehetőség, hogy könnyen elérhető helyen legyen. Néha ez szempont is - mivel nem jó - ha egy Társasház lakóközösségének minden tagja hozzáfér. Ezekben az esetekben a vezérlőt egy dobozba zárjuk el. A hozzáférhetősége tehát nem a megközelíthetőségből fakad. 

7. Ha olyan vezérlő van felszerelve kültérre, ami beltéri kivitelű.

HIBA: Ha beltéri kivitelű vezérlő automatika van felszerelve szabadtéren, az rövid életű lesz, mivel nem fogja bírni a csapadékot, illetve a hőingadozás következtében képződő párásodást.

HELYES: A beltéri vezérlő zárt helyre való.

MEGJEGYZÉS: Lehetnek olyan fedett helyek a kertben, mint egy szaletli, ahol nem éri víz a beltéri vezérlőt. Ha nincsen más megoldás, akkor ezekre a helyekre beszerelhető a beltéri kivitel is. A mindenképpen biztos megoldás viszont a kültéri! 

Mi történik a garancia idő eltelt után?

Létezik olyan vállalás is, hogy javítási garancia! Ez azt jelenti, hogy az öntözőrendszer telepítő, vagy a kivitelező cég vállalja, hogy a garancia időn túl is megjavítja az öntözőberendezést, ha az elromlik. Ebben az estben térítésesen, azaz fizetni kell érte.

Ez szerintem nem egy rossz vállalás, tekintve azt, hogy a szezonban van úgy is, hogy akár egy hónapot is kell rám várni szerelés ügyben, ha az nem garanciális. Ha garanciális, akkor a lehetőségeimhez képest én repülök…

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!