ÖNTÖZŐRENDSZER Gy.I.K.

Mi az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer, - más néven locsoló berendezés - a kertünkben szinte láthatatlanul beépített önműködő rendszer, amely emberi energia és felügyelet nélkül öntözi meg a kertet a beállított programnak megfelelően. Egyedi módon, pontosan a kert adottságaihoz van tervezve, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal tudja megöntözni a kertet.

Pomázi öntözőrendszer spray szórófejekkel, szépen működik Pomázi öntözőrendszer spray szórófejekkel, szépen működik

Mire való az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer céljának tekinthetjük azt, hogy az időszakosan fellépő csapadékhiányt kertünkben megfelelően pótolja, és eredményeképpen a kertünk egészséges és szép legyen.

Céljának tekinthetjük továbbá azt, hogy ezt a pótolandó vízmennyiséget a lehető legoptimálisabb mértékben ossza el a kertünkben, az adott növényzetnek, talajminőségnek, domborzati viszonyoknak, és az árnyékos/napos területek megoszlásának megfelelően.

Az automata öntözőrendszer céljának tekinthető, hogy mindezt automatán, azaz emberi energia és felügyelet nélkül végezze el. Ezzel nagy mennyiségű szabadidőt biztosítva a felhasználóinak.

Tehát arra való, hogy a kertünk olyan módon legyen szép, hogy a legkevesebb idő, pénz, és energiaráfordítást kívánja meg tőlünk.

Hogyan működik az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer a talajba leásott vízcsőrendszer, amely a kert adottságainak és a vízhozamnak megfelelően öntöző zónákra van felosztva.

Az öntöző zónákra szórófejek, csepegtetőcső, illetve mikroszórók vannak rácsatlakoztatva a földfelszín alatt vagy felett és a kívánt helyeken.

Az öntöző zónákon lévő szelepek vezérlésével jut el a víz az zónákba, és az adott zónából pedig az adott öntözendő területre. Az elektromos szelepeket egy elektromos vezérlőegység nyitja, és zárja el.

Az öntöző zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a felszínre, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek. Ugyanígy a víznyomás hatására csepegtet a csepegtetőcső és porlasztva permetezi a vizet a mikroszóró is.

Az eső és fagyérzékelő kikapcsolja a vezérlőegységet, ha esőt vagy fagyot érzékel, és újra indítja, amikor az újra szükséges. Ezzel szabályozza az öntözőrendszer működését. 

Milyen öntöző elemek vannak?

Rotoros vagy forgó szórófejek

Ezek a szórófejek a tágasabb és tagolatlan területeken bizonyulnak jó választásként. Egy sugárban öntözve és a beállított szögben oda-vissza járva öntöznek egyenletesen. Három fajtájuk létezik, amely a mini, a közép, és a nagy rotoros szórófej, tetszőleges fúvókasorral szerelve.

Ködösítő vagy spray szórófejek:

A tagolt, vagy hosszan elnyújtott, kisebb területek megöntözésére szolgáló szórófej, választható fúvókával. Ezeken a fúvókákon keresztül a kívánt szöget teljes terjedelemben terítik. Általában 2-5 m közötti távolságban használjuk ezeket.

Mikroszóró

Léteznek pálcás és csőre rögzíthető kivitelben is. Jellemzően a pálcás mikroszórót használjuk, amelyek a sziklakertek, virágágyások, vagy beültetett rézsűk megöntözésére szolgálnak.

Csepegtetőcső

Amik a kertépítésben elterjedt fajták, azok 33 cm-es kiosztásban található perforációkon keresztül 2-4 l/ó vizet csepegtetnek a talajra. Bokorcsoportok, sziklakertek, sövények megöntözésére valók, legtöbbször fenyőkéreg takarással. 

Menny ideig működőképes az öntözőrendszer?

Rendeltetésének megfelelő használat mellett egy rendszeresen karbantartott öntözőrendszer 20 évnél is tovább képes jól üzemelni. 

Mi alapján válasszunk öntözőrendszert?

 • Ár – érték arány alapján.

Mivel ez egy műszaki cikk és a piacon nagy szórásban kínálják az árát tekintve, ezért nézze azt, hogy mit kap a pénzéért.

 • Műszaki tartalom alapján.

A magasabb műszaki tartalom nem feltétlen jelenti a magasabb árat is. Ennek oka, hogy az importőr cégek pozicionálása a piacon hasonló termékek mellett, különböző árfekvésekben jelentkeztek.

 • A kivitelező cég megítélése alapján.

Megjelenés, benyomás, és referenciák alapján. 

Mennyi az ára az öntözőrendszernek?

Nincs két egyforma öntözőrendszer, mivel két egyforma kert sem létezik. A növényzet különbsége, a területek nagyságának a különbözősége, az eltérő vízparaméterek miatt nem lehet fajlagos árat meghatározni. Ezért van az INGYENES FELMÉRÉS ÉS ÁRAJÁNLAT!

A legpontosabb tájékoztatást a kert felmérése nélkül akkor kaphat, ha keres egy hasonlót, vagy egy hasonló nagyságrendet a bemutatott kertjeink és áraink között. 

Mi az a hibrid öntözőrendszer?

Hibrid rendszernek nevezzük azt az öntözőrendszert, amelyet úgy építettek, hogy egyidejűleg használtak fel kettő, vagy több öntözéstechnikai márka termékeit. Ezek a rendszerek véleményem szerint nagyon is jók, mivel az egyes márkák legjobb termékeit ötvözik. 

Mi az a manuális öntözőrendszer?

Manuális rendszernek hívjuk azt az öntözőrendszert, amely nem automatikus, azaz kézi (manuál) irányítást igényel. Ez csapok megnyitásával hozható üzembe. 

Miért a K-Rain és az Orbit márkákat válasszam?

Ugyanazért választottam őket én is, amiért a legtöbben választanak engem:

 • Ár-érték arány.

 • Műszaki tartalom.

 • A piaci megítélésük, korrektségük alapján.

 Milyen előnyökkel jár az öntözőrendszer?

 • Értékes megtakarítások

Mai értékét nézve az időnk, és még inkább a szabadidőnk egyre értékesebb számunkra. Az öntözőrendszer használatával a kertünk gondozására fordított időnk legjelentősebb hányadát takaríthatjuk meg, hiszen semmilyen felügyeletet sem kíván meg tőlünk.

Egy fárasztó nap után nem mindig van kedvünk, energiánk locsolni a kertet. Így az öntözőrendszer használatával, a fizikai erőnkkel is spórolhatunk.

A tiszta víz mára már szintén nagyon értékessé vált, mivel nem csak hogy egyre kevesebb van belőle, de nagyon drágává is vált. Az öntözőrendszer beépítésével csak annyi vizet használunk el, amennyit ténylegesen megkíván a kert. Ez a berendezés az összes más öntöző módszernél kevesebbet fogyaszt.

 • Alternatív üzemeltetés

Nem csak vezetékes vízről üzemeltethető, hanem kútból, esővízgyűjtő tartályból (vagy ezek kombinációiból is). De természetes vízforrásokból is, mint egy tó, vagy patak. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor kérhet rá egy úgynevezett almérőt. Így az öntözésre felhasznált víz után nem kell csatornadíjat fizetni, ami általában az összköltség fele.

 • Rejtett beszerelés

Egy szakszerűen telepített öntözőrendszer jobbára csak a szakavatott szemnek látható a kertben. A kialakítása olyannyira rejtett, hogy az alkatrészeinek több mint a 90%-a a földfelszín alatt található.

 • Nem zavaró

Semmilyen módon sem korlátozza a kertben való mozgást, és a kert használatát. Az öntözést leggyakrabban a hajnali, illetve az esti órákban végzi, amikor a legtöbb ember pihen.

 • Gyönyörű kert

Hiba nélkül megmondom, hogy melyik kertben működik automata öntözőrendszer. Ugyanis a periodikus öntözés annyira fontos a növények számára, hogy a legszebb formájukat úgy tűnik, hogy csak e mellett tudják kibontakoztatni. 

 • Egészségesebb környezet

A folyamatosan ismétlődő, napi szintű porlasztott vízcseppes öntözés hatására a por és a pollenek koncentrációja lecsökken a kertünkben, illetve a környezetünkben. Ez minden hasznos élőlény számára kedvezőbb feltételeket biztosít.

 • Fenntarthatóság

Kár, hogy ez csak nagyon kevés embert foglalkoztat igazán. Kár, mert ma-holnap bekopogtathat mindannyiunk ajtaján néhány konkrét példa. Mindenesetre, ha Önt érdekli ez, akkor jó, ha tudja, hogy az ésszerű vízfelhasználással hozzájárul a fenntarthatósághoz.

 • Nyaralás gondok nélkül

„Jó! De ki fogja locsolni a kertet?” Ismerős gondolat ez Önnek?

Az automata öntözőrendszer akkor is kitűnően végzi a dolgát, ha Ön éppen nyaralni ment, vagy elutazott. A kellemetlen kérések a szomszédhoz, vagy egy családtagunkhoz pedig a feledésbe merülnek.

 • Jó befektetés

Biztos vagyok benne, hogy a környezetünk, egészségünk megóvásába való befektetéseink jó befektetések! Természetesen az sem elhanyagolható, hogy ingatlanunk értékét is megnöveli. 

Mikorra térül meg az öntözőrendszer?

Annak, aki a szabadidejét a locsolás helyett inkább a kedvenc kikapcsolódásával, pihenéssel, vagy a családjával szeretné inkább tölteni, AZONNAL!

Annak, aki szép, vagy még szebb kertet szeretne, annak 2-3 hét.

Annak, aki a rengeteg vízen kíván spórolni, annak 3-4 év lehet a megtérülési idő. 

Sok vizet fogyaszt az öntözőrendszer?

Annál mindenképpen több vizet fog fogyasztani az automata öntözőrendszer, mint a ritka, vagy teljesen elhanyagolt öntözés.

Az ismert, és a leggyakrabban használatos öntözési módszerek vízfogyasztásánál azonban jelentősen kevesebbet fogyaszt. 

Miért takarékos az öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer pont annyit öntöz, pont oda és pont akkor, amikor szükséges!

A fűnyíróval lehet kárt okozni az öntözőrendszerben?

Csak abban az esetben, ha az öntözőrendszer szórófejeit helytelenül nem a talajszínt síkjába telepítették, hanem feljebb. 

Milyen általános karbantartásai vannak?

Általában ősz közepétől szoktuk elkezdeni végezni az öntözőrendszerek téliesítését, ami alkalmával kompresszoros kifúvatással mentesítjük a víztől.

Tavasszal, amikor melegebbre fordul az idő, akkor az öntözőrendszer tavaszi indítását végezzük el.

Ezeknél a karbantartásoknál a szűrők tisztításától a szórófejek beállításáig sok elvégezendő feladat is lehet. 

Milyen speciális karbantartásai lehetnek?

Ha van szivattyús gépészet, akkor a szivattyú téliesítésére is szükség lehet. Léteznek azonban akár heti karbantartást igénylő feladatok is, amelyek elvégezhetők házilag is. Ilyen lehet a homokleválasztó ürítése, vagy a szűrő tisztítása, ha erre rövid időközönként van szükség. 

Mi történik, ha nem téliesítettem?

Amennyiben még vannak tartósan fagymentes időszakok, akkor hívjon sürgősen egy szakembert, mivel még valószínűleg nem alakult ki fagydugó, és részlegesen vagy teljesen ki lehet fújni kompresszorral.

Ha már folyamatosan kemény fagyok vannak, akkor sok pozitív gondolattal erősítse, hogy ne következzen be nagyobb fagyási kár. 

Mennyi ideig tart a telepítése?

Az öntözőrendszer néhány nap alatt letelepíthető. A nagyobb (1000-2000m2) kertekben is mindössze 3-5 nap a telepítési idő, ha egy jól összeszokott háromfős csapat végzi a munkát.

Természetesen vannak speciális körülmények is, mint a köves talaj, vagy a rézsűk, és esetleg az időjárási viszonyok, amik befolyásolhatják ezt az időtartamot. 

Csak szakember tudja telepíteni?

Nem csak szakember tudja letelepíteni, azonban a jó munkához szerszámokra, tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Ettől válik valaki szakemberré.

Ha magam telepítem, akkor spórolhatok?

Ez attól függ, hogy milyen drága az Ön ideje! Kifejezetten jó szerelői és műszaki érzékkel rendelkezők számára ez nem bonyolult feladat. Ha az előbbi jellemzésben nem ismert magára, akkor gondolja kétszer is meg! 

Mekkora bontással jár a telepítése?

Szerintem nem naggyal, azonban néha „feláll az ügyfeleim haja”, ha a telepítés közben otthon vannak. Ezek után jön majd a megkönnyebbülés, amikor a végeredményt látják. 3-4 hét elteltével jellemzően semmilyen beavatkozás nem látszik már.

Már meglévő kertbe is telepíthető?

Igen. Sőt a leggyakoribb öntözőrendszer telepítések már kész kertbe történnek. Ebben az esetben a legkörültekintőbb módon bánunk a meglévő gyeppel és a növényekkel. 

Lehet javítani az öntözőrendszert?

Igen, az öntözőrendszer javítható, bár az egyes elemek cseréjével történik ez a leggyakrabban. Nem szoktunk javítani szórófejeket vagy vezérlőt, hanem kicseréljük. 

Lehet átalakítani az öntözőrendszert?

Igen, olyan ez, mint a Legó. Elemekből áll, amelyek tetszőlegesen változtathatók. Természetesen a vízparaméterek ebben az esetben korlátózó tényezők.

Mikor ideális telepíteni az öntözőrendszert?

Mi minden évszakban telepítünk automata öntözőrendszereket, még télen is. Minden adatot egybe vetve a tavasz lehet a legideálisabb telepítési időszak, és ezt mások is így gondolják, mivel tavasszal van a legtöbb megrendelésem. 

Télen is telepíthető az öntözőrendszer?

Igen. Bár nem sokat, de néhányat minden télen letelepítek. Természetesen csak akkor, amikor nincs talaj menti fagy, és nem takarja be a területet hó. 

Alternatív vízforrásokról is működik?

Igen, szivattyús gépészet kiépítése esetén legtöbbször kútból, vagy esővízgyűjtő tartályból, vagy ezek összeépítéséből is működik az automata öntözőrendszer. 

Természetes vízforrásokról is működik?

Igen. Tóból és patakból, de még a Dunából is építettem ki már egy esetben automata öntözőrendszert.

Fontos az esőérzékelő?

A kert és a pénztárcája védelmében mindenképpen!

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!