Kapcsolat

BOZSIK VIKTOR

+36 30/236 2337

info@esomester.hu

Google +

Google + Facebook

Témák:


Különbségek az öntözőrendszer telepítésében
Hogyan telepítem az öntözőrendszert?

Az automata öntözőrendszer telepítése 15 lépésben
Hibák az automata öntözőrendszer telepítésében
Az automata öntözőrendszer karbantartásai
Egy öntözőrendszer telepítési ideje
Melyik évszakban ideális a telepítés

 

Különbségek az öntözőrendszer telepítésében

A különböző öntözőrendszer telepítési nézetek és a különböző márkák termékspecifikus kiválasztása miatt, gyakran eltérő ajánlatokat kapunk ugyanarra a kertre, de más-más telepítőktől. Nem minden öntözőrendszer kivitelező fogja ugyanúgy telepíteni az adott kertbe az automata öntözőrendszert. Nem is feltétlen igaz az sem, hogy végeredményképpen csak egyféleképpen lehet tökéletes. Mégis, a telepítés lépései pedig főbb vonalaiban meg fognak egyezni, ez szinte biztos.

A telepítési különbségek a kivitelezés technológiájától, a terület adottságaitól, és a telepítő saját megítélésétől fognak függeni. Bár bizonyos részfeladatokat csak egyféleképpen lehet jól elvégezni, azt gondolom, hogy ez csak kismértékben számít abban, hogy milyen lesz a végeredmény.

A telepítést befolyásoló tényezők

A kivitelezés technológiái általában:

- Gyeptéglázás kézi ásással
- Kézi árokásás
- Árokásó géppel

A kerti viszonyok - mint területi adottság - a következők lehetnek:

- Kész kert
- Készülő kert betöltött talajjal
- Készülő kert talajbetöltés előtt

Az öntözőrendszer telepítő saját megítélése

- Eltérő gyakorlati tapasztalat
- Eltérő szokások
- A különböző márkák preferált termékei

 

Hogyan telepítem az öntözőrendszert?

Alapvetően az határozza meg a telepítés technikáját, hogy az adott kert milyen készenléti állapotban van. Másképpen kell hozzálátni akkor, ha a kert már évek óta elkészült, de még akkor is, ha egy éppen elkészült kertbe kell telepíteni utólagosan. 

 

Kész kertbe telepítés

Az előbbinél általában a kialakult gyepkultúrában a csővezetékek vonalát megvágjuk és az árkokat gyeptéglák formájában emeljük ki és helyezzük közvetlenül az árok mellé, pontosan oda, ahonnan kiemeltük. Így, amikor a csővezetéket a szórófejekkel leszereltük, akkor pontosan ugyan oda kerül vissza a gyeptégla, ahonnan kiemeltük.

Technikailag megemlíthető ebben az esetben az is, hogy a zónákat a csővezeték szerelvényezése után azonnal letemetjük, azaz a gyeptéglákat visszahelyezzük, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék kiemelve. Ennek az oka az, hogy a gyeptégla sérülhet és kiszáradhat, ami térfogatcsökkenéssel is jár. Ilyenkor a visszahelyezett gyeptégla „lötyög” az árokban. A gyeptéglát általában döngölő segítségével ütjük pontosan szintre.

A kész kertekbe való öntözőrendszer telepítésnek is megvan az előnye, míg a hátránya is az épülő kertekbe való telepítéssel szemben, hiszen a már kialakult növénykultúra adott és nem csak egy tervrajzon szerepel, amihez kellene igazodni.

 

Kész kertbe utólagos telepítés

A legnehezebb és legkörülményesebb helyzet akkor áll elő, amikor az éppen elkészült kertbe (egy-két héttel később, amikor rájönnek, hogy több száz m2 gyepszőnyeg szakszerű öntözése a kánikulában kivitelezhetetlen öntözőrendszer nélkül) szükséges a locsolóberendezés utólagos beépítése. Nagy szerencsére ilyenre csak nagyon ritkán van szükség, ugyanakkor roppant nehéz feladat elé néz az, aki a kertépítési szezonban napok alatt akar keríteni egy profi csapatot, hiszen a gyep és a kert éppen kiég és megsemmisül.

Ha a kert magvetéses technikával van füvesítve, akkor talán nincs olyan nagy baj, viszont a nyomvonalakon teljesen tönkre lesz téve a magvetés és a talaj felső rétege, a magágy. Leginkább az újra magozás segíthet. A nagyobb probléma akkor van, amikor gyepszőnyeggel készült a kert és tovább növeli a nehézségeket, amikor a gyepszőnyeg alá vakondhálót is tettek, egyébként érthető módon.

Technikai szempontból nézve ilyenkor a gyepszőnyeget fel kell hajtani (ha még nem gyökeresedett le teljesen vagy részlegesen) és a vakondhálót is. Alattuk a termőréteget műanyagfóliára kell kiemelni és az árkokba beleszerelt csővezetékre és szórófejekre visszatenni mindezt úgy, hogy az passzoljon. Akár kétszer annyi munkába telhet így az öntözőrendszer telepítése, mint ha a kultúra előtt ássuk be. Szóval igen drága így.

 

Épülő kertbe telepítés

Ebben az esetben kétféle verzióval szoktunk találkozni és az egyikkel csak ritkán. Szóval a legelterjedtebb az, amikor a szintre állított talajba ássuk bele az öntözőrendszert közvetlenül a gyepesítés előtt. Ez a legkönnyebb és legolcsóbb telepítés mind közül, és természetesen a leggyorsabb is.

Előfordul az is, amikor még a talajszint nincs beállítva, vagyis nincs behordva a talaj a kertbe és a locsolóberendezést szárazon rakjuk úgy, hogy a szórófejeket és öntöző elemeket a szintre úgy állítjuk

 

 

Az automata öntözőrendszer telepítése 15 lépésben

 Öntözőrendszer telepítési képek…

 

1. A területre való megérkezés után a szerszámok és az öntözőrendszer alkatrészek bepakolása történik.
2. A helyszín akkori állapotának a szemrevételezése után a munkafolyamatok átbeszélése és kiosztása következik.
3. Az kijelölt árkok kiásása, vagy a gyeptéglázás elkezdése.
4. Az öntözőrendszer csővezetékeinek árkokba történő elhelyezése.
5. A szórófejek helyeinek megjelölése és a felszerelésük a csővezetékre.
6. A vízakna kifúrása vagy a műanyag szelepakna helyének a kiásása.
7. Az elektromos szelepek (mágnesszelepek) összerakása.
8. A zónák csővezetékeinek a szelepekkel való összekötése.
9. A kábelek lehúzását követően a vezérlő automatika és az esőérzékelő felszerelése.
10. A következő lépésben rákötünk a vízforrásra.
11. A csővezeték temetése előtti nyomáspróba és áttekintés.
12. Az árkok betemetése után a szórófejek beállítása következik.
13. Beprogramozzuk a vezérlőegységet.
14. Összetakarítás és levonulás.
15. Az öntözőrendszer átadása, a tulajdonos betanítása, illetve a magyar nyelvű leírások átadása.

 

Hibák az automata öntözőrendszer telepítésében

Sajnos a mai napig gyakori hibákat fogok felsorolni, aminek az oka a szakmai hozzáértés hiánya, vagy az érdektelenségből származó felelősség hiánya lehet. Ezeket a hibákat egy felelősségteljes kivitelező nem engedi meg magának, mivel ezek a hibák elkövetésének a száma egyenes arányban áll a kivitelező megítélésével és a jövőbeli lehetséges munkák számának az arányával.

Szerencsére ezt nem csak én tudom! A szakmánkban úgy gondolom, hogy jónéhány korrekt öntözőrendszer telepítő és kertépítő van túlnyomó többségben, és a munkáik eredményeképpen kiváló minőségű berendezések születnek. 

 

- Egy öntöző zónán kettő vagy többféle működési elven öntöző szórófejek vannak, mint például a spray és a rotoros szórófejek! Ez nagyon durva hiba, mivel a különböző működési elven öntöző szórófejek vízkibocsájtása percenként nézve teljesen eltérő!

Eredmény: Túlöntözés és/vagy alulöntözés egyidejű megnyilvánulásai.

 

- Nem megfelelő az átfedés a szórófejek között!

Eredmény: Egyenetlen csapadékmegoszlás.

 

- Nem a megfelelő víznyomásra tervezett öntözőrendszer! Ez jellemzően alultervezést jelent, amikor a víz nyomása nem elegendő az optimális működéshez.

Eredmény: Gyengén működő öntöző, alulöntözés.

 

- Nem a megfelelő liter/perc átfolyásra tervezett öntözőrendszer! Ez jellemzően alultervezést jelent, amikor a víz liter/perc száma nem elegendő az optimális működéshez.

Eredmény: Gyengén működő öntöző, alulöntözés.

 

- Az öntözési módok helytelen megválasztása! Az öntöző elemek nincsenek összhangban a kert növényzetével és annak vízigényével.

Eredmény: Vízpazarlás vagy vízhiány. Nem optimális állapotú növényzet.

 

- A csővezetékek nem ésszerű nyomvonalon haladnak! Az öntözőrendszer csővezetékei kiszámíthatatlanul járják keresztül-kasul a kertet és nem a kert széleiben elrendezve haladnak.

Eredmény: Szervizelési nehézségek.

 

- Nehezen hozzáférhető helyek! A főbb alkatrészek (szelepek, vezérlő automatika, csapok) nehezen hozzáférhető helyeken vannak

Eredmény: Szervizelési nehézségek.

 

- Olyan alkatrészek megválasztása, ami nem igazodik a kert adottságaihoz. Amikor például egy 6 zónás öntözőrendszert egy 12 zónás vezérlő működtet. Felesleges, bár az öntözőrendszer működésében lehet tökéletes. Vagy például egy olyan szivattyú megválasztása, ami „éppen csak hogy” működtetni képes az öntözőrendszert, de a járókerekek kopásával rövid időn belül megmutatkozik a teljesítmény csökkenés.

Eredmény: Túlköltekezés, műszaki problémák.

Természetesen az itt felsorolt példákon kívül még sokkal több is lehet, sokkal több variációjával az eredményeinek.

 

HASZNOS!

Egy olyan öntözőrendszer telepítő szakember, aki ez a tevékenysége mellett ért a növényekhez is minden bizonnyal körültekintőbben tudja megtervezni az Ön kertjébe pontosan passzoló öntözőrendszert, mivel a kert növényzetének vízigényét is ismeri, ezáltal több összetevővel, szélesebb látókörben tud gondolkodni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy csak olyan öntözőrendszer telepítő végezheti jól a munkáját, aki kertész is, hiszen az évtizedes gyakorlat mellett felvehető ez a tudás is.

TÖBB INFÓ:
Öntözőrendszer kiválasztás

 

 

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Egy automata öntözőrendszer karbantartásának a célja az, hogy hosszú élettartama mellett a funkcióit maradéktalanul el tudja látni. A legfontosabb karbantartása a téli kompresszoros kifúvatás, mivel a fagykárok tudják az egyik legtöbb kárt okozni benne.

Az öntözőrendszerek meghibásodásainak az 50%-a vezethető vissza a karbantartások hiányára vagy helytelen elvégzésére!

 

  • Téliesítés kompresszoros kifúvatással

Ilyenkor az automata öntözőrendszer teljes csőhálózatából kifúvatjuk a vizet egy kompresszor segítségével. Így az üres csőhálózatban nem tud kárt tenni a fagy. A vezérlő automatikát kikapcsoljuk, illetve, ha csak szezonális helyre van felszerelve, akkor leszereljük. Amennyiben kútról van megtáplálva az öntözőrendszer, abban az esetben elvégezzük az esetleges kútgépészeti téliesítést is.

A kompresszoros kifúvatásnál törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb víz távozzon a rendszerből, viszont a szárazra fújás nem szükséges. Ha egy minimális víz marad a rendszerbe, akkor annak lesz helye tágulni is, ha megfagy.

 

  • Tavaszi üzembe helyezés

Tavasszal feltöltjük az öntözőrendszert vízzel, a vezérlő automatikát és az esetleges szivattyús gépészetet beüzemeljük. Elindítjuk és pontosítunk a beállításokon, ha a tél folyamán valami elállítódott. Egy helyesen elvégzett téliesítés után valószínű, hogy sok állításra nem lesz szükség.

 

  • Egyéb karbantartások

Ez jellemzően olyan esetekben szokott előfordulni, amelyek nem mondhatók szokványosnak. Ilyen lehet például, ha a kút homokol és az öntözőrendszer elé egy homokleválasztó (hidrociklon) van beépítve. Ennek az ürítését a homokolás függvényében bizonyos időnként el kell végezni.

Szintén hasonló az eset akkor, ha például a homokleválasztást egy ciszterna végzi. Az éves homokmennyiséget célszerű belőle kilapátolni egy évben egyszer.

 

Egy öntözőrendszer telepítési ideje

 A képen egy gyeptéglázással megnyitott árok és a visszahelyezése látható!

  • Mikor érdemes az öntözőrendszert telepíteni?

Bármikor telepíthető a berendezés, amikor olyan időjárási és környezeti viszonyok vannak, hogy azok megengedik azt, hogy minőségi szakmunkát lehessen elvégezni. Elég sok alkalommal telepítettem már télen is. Olyan is volt már, amikor a havat el kellett tolni a nyomvonalról, de a talaj még nem volt fagyott, ezért ki tudtam ásni.

  • Mennyi ideig tart az öntözőrendszer telepítése?

A teljesség igénye nélkül ez nagyban függ attól, hogy mekkora területet kell kiépíteni, valamint a terület összetettségétől, az öntözőrendszer műszaki tartalmától, a talajtól és a telepítők számától, illetve más sajátosságoktól. Egy bonyolultságoktól mentes 4-5 zónás (átlagos kert) berendezés telepítési ideje 1-2 nap.

TÖBB INFÓ:
Öntözőrendszer Gy.I.K.

 

Melyik évszakban ideális a telepítés?

Télen

Tulajdonképpen bármelyik évszakban lehet öntözőrendszert telepíteni, ha azt az időjárási viszonyok megengedik. Természetesen itt elsősorban a téli hónapokra gondolok, amikor a tartós mínuszok hatására a föld megfagy és nem igen lehet vele dolgozni. Nem is szoktam ilyenkor, azonban, ha az időjárás „kegyes”, akkor decemberben és januárban is telepítek öntözőberendezéseket, hogy csökkentsem a hátralékot, ami az ősszel elmaradt vagy, már csak tavaszra tudtam elvállalni. Szóval nem kell megijedni a téli telepítéstől, sőt általában még kedvezőbb ajánlathoz is lehet jutni a kivitelezőktől. Általában ezeket a berendezéseket tavasszal szoktam véglegesre simítani és beüzemelni.

Előnyök: Általában olcsóbb, mint a többi évszakban és a beüzemelése ilyenkor tavasszal ingyenes, mivel a befejezést követő átadás előtt az első beüzemelést természetesen elvégezzük.

Hátrányok: Mindenképpen legalább két ütemben valósítható meg a kivitelezés. A kert regenerálódása csak tavasszal indul meg, amennyiben már kész kertbe történik a telepítés.

Tavasszal

Természetesen ahogyan a kertépítés, úgy az öntözőrendszer telepítés frekventált időszaka is a tavasz, amikor az ősszel feltorlódott hátralékból, valamint az általános kertépítési kedvből kifolyólag nagyon sok a megbízás. Szándékosan másodlagosan említem azt, hogy a növénytelepítés optimális időszakának a kezdete is. Szándékosan, mivel ez a nézőpont már másodlagossá vált attól, hogy nagyon kevés a jó szakember a piacon (legyen az öntözőrendszer telepítő vagy kertépítő), ezért a tavaszi felkérés gyakorta már csak nyáron tud beleférni a szakember naptárjába. Érdemes korán „felkelni” annak, aki tavasszal szeretné a kertépítést.

Előnyök: A periodikus és precízen kijuttatott öntözés miatt a kert növényei sokat fognak fejlődni és az összképe is nagyot fog javulni.

Hátrányok: Az egyetlen hátránya akkor van, ha tavasszal próbál még tavaszi kivitelezéssel találni profi telepítőt. Ez csaknem lehetetlen…

Nyáron

Igen sokszor elgondolkodom nyáron a kánikulában, hogy ennél még télen a hidegben is szívesebben telepítek vagy építek kertet, de természetesen a megrendelőim nem várhatnak és a munkának tökéletesnek kell lenni. Mióta létezik automata öntözőrendszer, azóta a kertépítés szempontjából a nyár már ideálisnak tekinthető évszak. Körültekintően ugyan, de nem lehetetlen a kertépítés.

Előnyök: A kiégett fű és kókadozó növényzet nagyon hamar életre kel és regenerálódik, mivel elég idő áll még rendelkezésre az aktív időszakukban.

Hátrányok: Nincs hátránya felhasználói nézőpontból, hacsak nem az, hogy a kánikulában a munka elvégzése lassabban folyhat.

Ősszel

A környezeti viszonyok ismételten ideálissá válnak az őszi hónapokban ahhoz, hogy a kert, amibe öntözőrendszert telepítettünk hamar regenerálódjon, vagy beálljon. Sőt, vannak olyan növényfajok - mint például az tűlevelűek -, amelyek kifejezetten a késő őszi telepítést kedvelik. Öntözni már csak időszakosan vagy egyáltalán nem kell, azonban előnye az őszi telepítésnek, hogy tavasszal már nincs más teendő, mint beindítani.

Előnyök: Tavasszal már csak be kell kapcsolni, illetve a tavaszi kerti munkákat nem hátráltatja a telepítés.

Hátrányok: A kert teljes regenerálódása esetleg már csak tavasszal tud befejeződni véglegesen.
Szóval úgy gondolom, hogy minden évszakban megvan az előnye annak, ha akkor telepítjük az öntözőt, vagy akkor építjük a kertet. Döntse el Ön, hogy mikor szeretné!

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!