ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉS

A helyszíni felmérés

Talán a legtöbb vitát kiváltó témáról van szó akkor, amikor az öntözőrendszer helyszíni felmérésről beszélgetünk. Sokan sokféleképpen csinálják. Van, aki nagyon sok időt tölt a kertben mérőszalaggal és víznyomásmérővel, meg milliméterpapírral, míg más pedig csak bekukkant a kertbe és azután küld egy is árat.

Nagytarcsai ipari park öntözőrendszer telepítése Nagytarcsai ipari park öntözőrendszer telepítése

Én nem szeretnék állást foglalni egyik mellett sem, mivel ténylegesen szükségesek pontos adatok az öntözőberendezés megtervezéséhez, ugyanakkor ténylegesen meglehet az a rutin a kis újban, amivel percek alatt is elkészülhet egy helyes ajánlat. A megfigyelésem ezzel kapcsolatban az, hogy a felméréssel eltöltött idő nem feltétlen áll egyenes arányban az ajánlat pontosságával.

Ami viszont biztos! Helyszíni felmérés nélkül, vagy egy kertterv és a fontosabb adatok ismerete nélkül bemondott árnak szinte semmi köze a valósághoz! Ilyenről ma már viszonylag csak ritkán hallok szerencsére, de volt idő, amikor minden utcában lakott egy „öntözőrendszer szerelő”, viszont valódi tudása csak keveseknek volt meg.

Egy jól működő automata öntözőberendezés kialakítása a helyes felmérésen múlik, vagyis azon, hogy a kertben az eltérő vízigényű és öntözési technikájú területeket felismerjük és szétválasszuk egymástól. Amikor ezt jól tudjuk csinálni, akkor nagy pontossággal meg tudjuk közelíteni a kert optimális vízfogyasztását.

A legfontosabb tényezők, amiket a felmérés során figyelembe veszek:

 

A rendelkezésre álló vízforrás

Pontosabban a vízforrásból nyerhető tiszta öntözővíz üzemi nyomása és mennyisége. Ez lesz az a kulcsadat, amivel számolni fogok akkor, amikor a zónákra rátervezem az öntöző elemeket. A vízforrások közül a leggyakrabban a hálózati víz, majd a kútból nyert víz szokott felhasználásra kerülni. Ritkán azonban előfordul, hogy ciszternából (esővízgyűjtő), még ritkábban pedig, hogy valamilyen természetes vízforrásból kell megoldani a vízvételt.

A kert állandó és változó adottságai

Alapvetően meghatározza az öntözőrendszer kialakítását a kert tagoltsága és az felület méretei. Fontos szempont továbbá a talaja, a domborzata és a felületeket borító élő és élettelen kultúra elhelyezkedése. Az élő esetében a növényzet fajtája és a vízigénye. Fontos továbbá azoknak a tereptárgyaknak az elhelyezkedése is, amelyeket ki kell kerülni az öntözéssel. A talaj vízvezetőképessége, a napos-árnyékos területek, de még az uralkodó szél is beleszólhat a tervezésbe.

Különbségek az öntözőrendszer telepítésében

A különböző öntözőrendszer telepítési nézetek és a különböző márkák termékspecifikus kiválasztása miatt, gyakran eltérő ajánlatokat kapunk ugyanarra a kertre, de más-más telepítőktől. Nem minden öntözőrendszer kivitelező fogja ugyanúgy telepíteni az adott kertbe az automata öntözőrendszert. Nem is feltétlen igaz az sem, hogy végeredményképpen csak egyféleképpen lehet tökéletes. Mégis, a telepítés lépései pedig főbb vonalaiban meg fognak egyezni, ez szinte biztos.

A telepítési különbségek a kivitelezés technológiájától, a terület adottságaitól, és a telepítő saját megítélésétől fognak függeni. Bár bizonyos részfeladatokat csak egyféleképpen lehet jól elvégezni, azt gondolom, hogy ez csak kismértékben számít abban, hogy milyen lesz a végeredmény.

A telepítést befolyásoló tényezők

A kivitelezés technológiái általában:

- Gyeptéglázás kézi ásással
- Kézi árokásás
- Árokásó géppel

A kerti viszonyok - mint területi adottság - a következők lehetnek:

- Kész kert
- Készülő kert betöltött talajjal
- Készülő kert talajbetöltés előtt

Az öntözőrendszer telepítő saját megítélése

- Eltérő gyakorlati tapasztalat
- Eltérő szokások
- A különböző márkák preferált termékei

Hogyan telepítem az öntözőrendszert?

Alapvetően az határozza meg a telepítés technikáját, hogy az adott kert milyen készenléti állapotban van. Másképpen kell hozzálátni akkor, ha a kert már évek óta elkészült, de még akkor is, ha egy éppen elkészült kertbe kell telepíteni utólagosan.  

Kész kertbe telepítés

Az előbbinél általában a kialakult gyepkultúrában a csővezetékek vonalát megvágjuk és az árkokat gyeptéglák formájában emeljük ki és helyezzük közvetlenül az árok mellé, pontosan oda, ahonnan kiemeltük. Így, amikor a csővezetéket a szórófejekkel leszereltük, akkor pontosan ugyan oda kerül vissza a gyeptégla, ahonnan kiemeltük.

Technikailag megemlíthető ebben az esetben az is, hogy a zónákat a csővezeték szerelvényezése után azonnal letemetjük, azaz a gyeptéglákat visszahelyezzük, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék kiemelve. Ennek az oka az, hogy a gyeptégla sérülhet és kiszáradhat, ami térfogatcsökkenéssel is jár. Ilyenkor a visszahelyezett gyeptégla „lötyög” az árokban. A gyeptéglát általában döngölő segítségével ütjük pontosan szintre.

A kész kertekbe való öntözőrendszer telepítésnek is megvan az előnye, míg a hátránya is az épülő kertekbe való telepítéssel szemben, hiszen a már kialakult növénykultúra adott és nem csak egy tervrajzon szerepel, amihez kellene igazodni.

Kész kertbe utólagos telepítés

A legnehezebb és legkörülményesebb helyzet akkor áll elő, amikor az éppen elkészült kertbe (egy-két héttel később, amikor rájönnek, hogy több száz m2 gyepszőnyeg szakszerű öntözése a kánikulában kivitelezhetetlen öntözőrendszer nélkül) szükséges a locsolóberendezés utólagos beépítése. Nagy szerencsére ilyenre csak nagyon ritkán van szükség, ugyanakkor roppant nehéz feladat elé néz az, aki a kertépítési szezonban napok alatt akar keríteni egy profi csapatot, hiszen a gyep és a kert éppen kiég és megsemmisül.

Ha a kert magvetéses technikával van füvesítve, akkor talán nincs olyan nagy baj, viszont a nyomvonalakon teljesen tönkre lesz téve a magvetés és a talaj felső rétege, a magágy. Leginkább az újra magozás segíthet. A nagyobb probléma akkor van, amikor gyepszőnyeggel készült a kert és tovább növeli a nehézségeket, amikor a gyepszőnyeg alá vakondhálót is tettek, egyébként érthető módon.

Technikai szempontból nézve ilyenkor a gyepszőnyeget fel kell hajtani (ha még nem gyökeresedett le teljesen vagy részlegesen) és a vakondhálót is. Alattuk a termőréteget műanyagfóliára kell kiemelni és az árkokba beleszerelt csővezetékre és szórófejekre visszatenni mindezt úgy, hogy az passzoljon. Akár kétszer annyi munkába telhet így az öntözőrendszer telepítése, mint ha a kultúra előtt ássuk be. Szóval igen drága így.

Épülő kertbe telepítés

Ebben az esetben kétféle verzióval szoktunk találkozni és az egyikkel csak ritkán. Szóval a legelterjedtebb az, amikor a szintre állított talajba ássuk bele az öntözőrendszert közvetlenül a gyepesítés előtt. Ez a legkönnyebb és legolcsóbb telepítés mind közül, és természetesen a leggyorsabb is.

Előfordul az is, amikor még a talajszint nincs beállítva, vagyis nincs behordva a talaj a kertbe és a locsolóberendezést szárazon rakjuk úgy, hogy a szórófejeket és öntöző elemeket a szintre úgy állítjuk

Az automata öntözőrendszer telepítése 15 lépésben

 Öntözőrendszer telepítési képek…

 

1. A területre való megérkezés után a szerszámok és az öntözőrendszer alkatrészek bepakolása történik.
2. A helyszín akkori állapotának a szemrevételezése után a munkafolyamatok átbeszélése és kiosztása következik.
3. Az kijelölt árkok kiásása, vagy a gyeptéglázás elkezdése.
4. Az öntözőrendszer csővezetékeinek árkokba történő elhelyezése.
5. A szórófejek helyeinek megjelölése és a felszerelésük a csővezetékre.
6. A vízakna kifúrása vagy a műanyag szelepakna helyének a kiásása.
7. Az elektromos szelepek (mágnesszelepek) összerakása.
8. A zónák csővezetékeinek a szelepekkel való összekötése.
9. A kábelek lehúzását követően a vezérlő automatika és az esőérzékelő felszerelése.
10. A következő lépésben rákötünk a vízforrásra.
11. A csővezeték temetése előtti nyomáspróba és áttekintés.
12. Az árkok betemetése után a szórófejek beállítása következik.
13. Beprogramozzuk a vezérlőegységet.
14. Összetakarítás és levonulás.
15. Az öntözőrendszer átadása, a tulajdonos betanítása, illetve a magyar nyelvű leírások átadása.

Hibák az automata öntözőrendszer telepítésében

Sajnos a mai napig gyakori hibákat fogok felsorolni, aminek az oka a szakmai hozzáértés hiánya, vagy az érdektelenségből származó felelősség hiánya lehet. Ezeket a hibákat egy felelősségteljes kivitelező nem engedi meg magának, mivel ezek a hibák elkövetésének a száma egyenes arányban áll a kivitelező megítélésével és a jövőbeli lehetséges munkák számának az arányával.

Szerencsére ezt nem csak én tudom! A szakmánkban úgy gondolom, hogy jónéhány korrekt öntözőrendszer telepítő és kertépítő van túlnyomó többségben, és a munkáik eredményeképpen kiváló minőségű berendezések születnek.  

- Egy öntöző zónán kettő vagy többféle működési elven öntöző szórófejek vannak, mint például a spray és a rotoros szórófejek! Ez nagyon durva hiba, mivel a különböző működési elven öntöző szórófejek vízkibocsájtása percenként nézve teljesen eltérő!

Eredmény: Túlöntözés és/vagy alulöntözés egyidejű megnyilvánulásai. 

- Nem megfelelő az átfedés a szórófejek között!

Eredmény: Egyenetlen csapadékmegoszlás. 

- Nem a megfelelő víznyomásra tervezett öntözőrendszer! Ez jellemzően alultervezést jelent, amikor a víz nyomása nem elegendő az optimális működéshez.

Eredmény: Gyengén működő öntöző, alulöntözés.

- Nem a megfelelő liter/perc átfolyásra tervezett öntözőrendszer! Ez jellemzően alultervezést jelent, amikor a víz liter/perc száma nem elegendő az optimális működéshez.

Eredmény: Gyengén működő öntöző, alulöntözés.

- Az öntözési módok helytelen megválasztása! Az öntöző elemek nincsenek összhangban a kert növényzetével és annak vízigényével.

Eredmény: Vízpazarlás vagy vízhiány. Nem optimális állapotú növényzet. 

- A csővezetékek nem ésszerű nyomvonalon haladnak! Az öntözőrendszer csővezetékei kiszámíthatatlanul járják keresztül-kasul a kertet és nem a kert széleiben elrendezve haladnak.

Eredmény: Szervizelési nehézségek. 

- Nehezen hozzáférhető helyek! A főbb alkatrészek (szelepek, vezérlő automatika, csapok) nehezen hozzáférhető helyeken vannak

Eredmény: Szervizelési nehézségek. 

- Olyan alkatrészek megválasztása, ami nem igazodik a kert adottságaihoz. Amikor például egy 6 zónás öntözőrendszert egy 12 zónás vezérlő működtet. Felesleges, bár az öntözőrendszer működésében lehet tökéletes. Vagy például egy olyan szivattyú megválasztása, ami „éppen csak hogy” működtetni képes az öntözőrendszert, de a járókerekek kopásával rövid időn belül megmutatkozik a teljesítmény csökkenés.

Eredmény: Túlköltekezés, műszaki problémák.

Természetesen az itt felsorolt példákon kívül még sokkal több is lehet, sokkal több variációjával az eredményeinek. 

HASZNOS!

Egy olyan öntözőrendszer telepítő szakember, aki ez a tevékenysége mellett ért a növényekhez is minden bizonnyal körültekintőbben tudja megtervezni az Ön kertjébe pontosan passzoló öntözőrendszert, mivel a kert növényzetének vízigényét is ismeri, ezáltal több összetevővel, szélesebb látókörben tud gondolkodni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy csak olyan öntözőrendszer telepítő végezheti jól a munkáját, aki kertész is, hiszen az évtizedes gyakorlat mellett felvehető ez a tudás is.

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Egy automata öntözőrendszer karbantartásának a célja az, hogy hosszú élettartama mellett a funkcióit maradéktalanul el tudja látni. A legfontosabb karbantartása a téli kompresszoros kifúvatás, mivel a fagykárok tudják az egyik legtöbb kárt okozni benne. Az öntözőrendszerek meghibásodásainak az 50%-a vezethető vissza a karbantartások hiányára vagy helytelen elvégzésére! 

  • Téliesítés kompresszoros kifúvatással

Ilyenkor az automata öntözőrendszer teljes csőhálózatából kifúvatjuk a vizet egy kompresszor segítségével. Így az üres csőhálózatban nem tud kárt tenni a fagy. A vezérlő automatikát kikapcsoljuk, illetve, ha csak szezonális helyre van felszerelve, akkor leszereljük. Amennyiben kútról van megtáplálva az öntözőrendszer, abban az esetben elvégezzük az esetleges kútgépészeti téliesítést is.

A kompresszoros kifúvatásnál törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb víz távozzon a rendszerből, viszont a szárazra fújás nem szükséges. Ha egy minimális víz marad a rendszerbe, akkor annak lesz helye tágulni is, ha megfagy.

     •  Tavaszi üzembe helyezés

Tavasszal feltöltjük az öntözőrendszert vízzel, a vezérlő automatikát és az esetleges szivattyús gépészetet beüzemeljük. Elindítjuk és pontosítunk a beállításokon, ha a tél folyamán valami elállítódott. Egy helyesen elvégzett téliesítés után valószínű, hogy sok állításra nem lesz szükség.

  • Egyéb karbantartások

Ez jellemzően olyan esetekben szokott előfordulni, amelyek nem mondhatók szokványosnak. Ilyen lehet például, ha a kút homokol és az öntözőrendszer elé egy homokleválasztó (hidrociklon) van beépítve. Ennek az ürítését a homokolás függvényében bizonyos időnként el kell végezni.

Szintén hasonló az eset akkor, ha például a homokleválasztást egy ciszterna végzi. Az éves homokmennyiséget célszerű belőle kilapátolni egy évben egyszer.

Egy öntözőrendszer telepítési ideje

 A képen egy gyeptéglázással megnyitott árok és a visszahelyezése látható!

  • Mikor érdemes az öntözőrendszert telepíteni?

Bármikor telepíthető a berendezés, amikor olyan időjárási és környezeti viszonyok vannak, hogy azok megengedik azt, hogy minőségi szakmunkát lehessen elvégezni. Elég sok alkalommal telepítettem már télen is. Olyan is volt már, amikor a havat el kellett tolni a nyomvonalról, de a talaj még nem volt fagyott, ezért ki tudtam ásni.

  • Mennyi ideig tart az öntözőrendszer telepítése?

A teljesség igénye nélkül ez nagyban függ attól, hogy mekkora területet kell kiépíteni, valamint a terület összetettségétől, az öntözőrendszer műszaki tartalmától, a talajtól és a telepítők számától, illetve más sajátosságoktól. Egy bonyolultságoktól mentes 4-5 zónás (átlagos kert) berendezés telepítési ideje 1-2 nap.

Melyik évszakban ideális a telepítés?

Télen

Tulajdonképpen bármelyik évszakban lehet öntözőrendszert telepíteni, ha azt az időjárási viszonyok megengedik. Természetesen itt elsősorban a téli hónapokra gondolok, amikor a tartós mínuszok hatására a föld megfagy és nem igen lehet vele dolgozni. Nem is szoktam ilyenkor, azonban, ha az időjárás „kegyes”, akkor decemberben és januárban is telepítek öntözőberendezéseket, hogy csökkentsem a hátralékot, ami az ősszel elmaradt vagy, már csak tavaszra tudtam elvállalni. Szóval nem kell megijedni a téli telepítéstől, sőt általában még kedvezőbb ajánlathoz is lehet jutni a kivitelezőktől. Általában ezeket a berendezéseket tavasszal szoktam véglegesre simítani és beüzemelni.

Előnyök: Általában olcsóbb, mint a többi évszakban és a beüzemelése ilyenkor tavasszal ingyenes, mivel a befejezést követő átadás előtt az első beüzemelést természetesen elvégezzük.

Hátrányok: Mindenképpen legalább két ütemben valósítható meg a kivitelezés. A kert regenerálódása csak tavasszal indul meg, amennyiben már kész kertbe történik a telepítés.

Tavasszal

Természetesen ahogyan a kertépítés, úgy az öntözőrendszer telepítés frekventált időszaka is a tavasz, amikor az ősszel feltorlódott hátralékból, valamint az általános kertépítési kedvből kifolyólag nagyon sok a megbízás. Szándékosan másodlagosan említem azt, hogy a növénytelepítés optimális időszakának a kezdete is. Szándékosan, mivel ez a nézőpont már másodlagossá vált attól, hogy nagyon kevés a jó szakember a piacon (legyen az öntözőrendszer telepítő vagy kertépítő), ezért a tavaszi felkérés gyakorta már csak nyáron tud beleférni a szakember naptárjába. Érdemes korán „felkelni” annak, aki tavasszal szeretné a kertépítést.

Előnyök: A periodikus és precízen kijuttatott öntözés miatt a kert növényei sokat fognak fejlődni és az összképe is nagyot fog javulni.

Hátrányok: Az egyetlen hátránya akkor van, ha tavasszal próbál még tavaszi kivitelezéssel találni profi telepítőt. Ez csaknem lehetetlen…

Nyáron

Igen sokszor elgondolkodom nyáron a kánikulában, hogy ennél még télen a hidegben is szívesebben telepítek vagy építek kertet, de természetesen a megrendelőim nem várhatnak és a munkának tökéletesnek kell lenni. Mióta létezik automata öntözőrendszer, azóta a kertépítés szempontjából a nyár már ideálisnak tekinthető évszak. Körültekintően ugyan, de nem lehetetlen a kertépítés.

Előnyök: A kiégett fű és kókadozó növényzet nagyon hamar életre kel és regenerálódik, mivel elég idő áll még rendelkezésre az aktív időszakukban.

Hátrányok: Nincs hátránya felhasználói nézőpontból, hacsak nem az, hogy a kánikulában a munka elvégzése lassabban folyhat.

Ősszel

A környezeti viszonyok ismételten ideálissá válnak az őszi hónapokban ahhoz, hogy a kert, amibe öntözőrendszert telepítettünk hamar regenerálódjon, vagy beálljon. Sőt, vannak olyan növényfajok - mint például az tűlevelűek -, amelyek kifejezetten a késő őszi telepítést kedvelik. Öntözni már csak időszakosan vagy egyáltalán nem kell, azonban előnye az őszi telepítésnek, hogy tavasszal már nincs más teendő, mint beindítani.

Előnyök: Tavasszal már csak be kell kapcsolni, illetve a tavaszi kerti munkákat nem hátráltatja a telepítés.

Hátrányok: A kert teljes regenerálódása esetleg már csak tavasszal tud befejeződni véglegesen.
Szóval úgy gondolom, hogy minden évszakban megvan az előnye annak, ha akkor telepítjük az öntözőt, vagy akkor építjük a kertet. Döntse el Ön, hogy mikor szeretné! 

Az öntözőrendszer várható élettartama

Hazánkban léteznek már 25 éve letelepített öntözőberendezések is, azonban az USA-ban, ami ennek a berendezésnek a hazája, még ennél is jóval hosszabb ideje jól működő öntözőrendszerek vannak.

Mivel az egész rendszernek a 95%-a műanyag, ezért elsősorban a minimális elektronikában várható esetleges meghibásodás. Természetesen a felgyorsult tempójú fogyasztói társadalom elektronikus eszközei gyorsabban romlanak, mint a néhány évtizeddel ezelőtt gyártottak, ezért várható, hogy az elektronikáját (vezérlő automatika) időnként cserélni szükséges.

A rendszer nagyobb és nehezebben hozzáférhető része megfelelő használat és karbantartás mellett valóban évtizedekig üzemképes. A leggyakrabban előforduló hibák nem az elöregedésből vagy az elkopásból, esetleg a gyenge anyagminőségből szoktak származni. Sokkal inkább külső tényezők okozzák!

   •   Homokol a kút

Amikor homokot szállít a szivattyús gépészet a kútból, ami elég kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ne azonnali hibaként jelentkezzen, azonban a szórófej rotoros szerkezetébe, vagy a tömítőgyűrű alá, vagy a szelepek gumimembránjára jutva folyamatos amortizációt okoz. A homokoló kutaknál, ha van csepegtető cső, akkor könnyen észrevehető ez a folyamat, mivel a csepegtető végében összegyűlik a homok. Amikor azt megnyitjuk, akkor a víznyomás hurkaszerű alakzatban fogja kinyomni a homokot.

Megoldást hosszútávon a kút tisztítása fog jelenteni, de bizonyos mennyiségi határokig jól bevált a homokleválasztó is.

   •   Szakszerűtlen állítgatás

Egész egyszerűen az, amikor olyan valaki nyúl az öntözőberendezéshez, aki nem jártas benne, illetve nem is meri még az alapokat sem. Ilyenkor törnek a rotorok a szórófejházban, vagy locsolnak máshova és más időben, mint ahová, és amikor szeretnénk.

   •   Helytelen karbantartás vagy a karbantartás hiánya

Vannak állandó és speciális karbantartások is. Állandó a téli kompresszoros kifúvatás, amely elmulasztása a későbbiekben komoly problémákhoz vezethet, mivel a víz megfagyásából eredő tágulási feszültség repedésekhez vezethet!

A speciális karbantartások például ott vannak, ahol a homokoló kút miatt homokleválasztó van, amit időnként üríteni kell. Ennek elmulasztása ahhoz vezet, hogy a homok belekerül a rendszerbe és károkat okozhat.

Tehát a kerti öntözőrendszerek kiváló tervezése, valamint kiépítése és karbantartása mellett a várható életkora évtizedekben mérhető! Nem számít igazán, hogy melyik amerikai márkáról beszélünk, mert igazából mind nagyon jó! Az ár igaz nagy szórásban található, de szinte mindegy, hogy K-Rain vagy Orbit, esetleg Hunter vagy Toro, vagy talán Rain-Bird.

Amennyiben egy webáruház értékesítette Önnek az alkatrészeket és házilag tervezte összerakni az automata öntözőberendezést, akkor célszerű beszerezni egy összerakási segédletet is!

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!