SZABADIDŐ KERT

Ez egy teljes mértékben 21. századi kertépítési stílus, amely a művészeti megnyilvánulások és a hagyományok elé a célszerűséget és a hatékonyságot helyezi. Tulajdonképpen „mindent a kéznek és semmit a szemnek” alapon.

Budapesti óvoda kertkialakítása játszótérrel Budapesti óvoda kertkialakítása játszótérrel

Ez persze túlzás, mivel a növények és a gyepszőnyeg önmagában véve is pazar látványt nyújt az azt figyelő és szerető szem számára. Vagyis a felhasznált minőségi kerti elemek olyan elrendezése a térben, amelyben nem az esztétika játszik szerepet, hanem a funkcionalitás. Ez a folyamat egyébként tendenciózusan megfigyelhető az emberrel kapcsolatos más területeken is. Így korábban az építészetben sem volt elképzelhető, hogy olyan házak készüljenek, amelyek nem tükrözik a kor szépnek tartott motívumait, és kizárólag a funkcionalitást tartsák szem előtt. 

A szabadidő kert kialakulása

Nem vagyok kutató, és az sem kizárt, hogy úttörő munkát végzek azzal, hogy megpróbálom körülírni a létrejöttének az okait. Ezért úgy kezdem, hogy véleményem szerint…

Ez a kertépítési stílus az ember megváltozott jellemzői miatt jött létre azért, hogy a legkevésbé akadályozza, és a leginkább hozzájáruljon ahhoz, hogy a megváltozott élettempóját élhesse „nyugodtan”.

Ennek a kertnek nem szabad csak a minimális fenntartási időt igényelni a gazdájától, hogy ebben az időhiányos világban a legtöbb idő maradjon meg a számára másra.

És ennek a kertnek a legkevesebb pénzt kell tudni felemészteni, hogy a gazdájának ebben a fogyasztói társadalomban elegendő maradjon másra.

Továbbá ennek a kertnek biztosítania kell tudni a szabadidő hasznos eltöltését oly módon, hogy karnyújtásnyira legyenek benne a szabadidő kellemes eltöltésére való lehetőségek. 

A szabadidő kert jellemzői

Mint minden önálló kertépítési stílusnak, így a szabadidő kertnek is vannak csak rá jellemző stílusjegyei. Ezek a stílusjegyek itt elsősorban a formai kialakításból és a felhasznált elemekből állnak. 

- Nagy gyepes területek kialakítása

Ennek a lényege, hogy a szabadidő eltöltéséhez, például focizáshoz és hancúrozáshoz elég teret biztosítsunk. Olyan erős és összefüggő gyepes felületet, ami jól bírja még az extrém igénybevételt is. Természetesen ennek a gyepes területnek megfelelő gondozásra van szükség ahhoz, hogy ne csak strapabíró, de a szemünknek is szép látványt nyújtson. Minimális feltételek betartása mellett ez lehetséges. 

- Szélekbe rendezett, gyakran sövénynövények alkalmazása

Szintén a nagy tér biztosítása és határvonalainak az igényes kijelölése, valamint a takarása. Figyelembe véve azt, hogy ennek a kertépítésnek célja az is, hogy ne legyenek olyan növények, amik esetleg a tüskéjükkel szúrva zavarnák az aktív kerthasználatot. Szerencsére bőven akadnak olyan strapabíró és tüskétlen, ám de nagyon szép megjelenésű növények, amelyek jól felhasználhatók. 

- Grillezők, sütögetők kialakítása

A családi és baráti társasággal való együttlét helyszínén a hasznos és kellemes időtöltés a céljára érdemes a grillezők, sütögetők, vagy akár egy többfunkciós nyári konyha kialakítása. Ezek között vannak olyanok is, amik téliesíthetők, mivel hőtartó fóliával zárhatók a nyáron nyitott részek.

- Játszótér, esetleg medence építése

A családi és baráti társasággal való együttlét helyszínén a hasznos és kellemes időtöltés, valamint a testmozgás és a kellemes felüdülés a nyári kánikulában. Én magam is tudom, hogy a kerti játszóterek mennyi minden szórakoztatással bírják rá a csemetéket a folyamatos testmozgásra, ami mindenképpen csak előnyökkel járhat. hiszen az aktív mozgás egészséges.

Lássuk, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a szabadidő kertnek:

Természetesen minden kerttervezés alapja az igényfelmérés. Noha ezzel a kertépítési formával nincs nehéz dolgunk, azért szükséges, hogy az esetleges személyes igényeknek is meg tudjon felelni valamint ismerjük jól a lehetőségeket.

  • Költséghatékony kialakítás

Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy másodosztályú alapanyagokból dolgozunk. A gyepszőnyegnek strapabírónak, a növényeknek, szépeknek és egészségeseknek kell lennie ahhoz, hogy elérjük a célunkat.

Ez a kert nem kíván bonyolult kerttervezést, vagy komoly tervezői szellemi munkát. Nincsenek benne egy kertépítő számára nagy kihívások. Pusztán minőségi alapanyagokból kell építeni és megfelelő szakértelemmel és gyakorlattal.

Igaz, a lehetőségek ajánlásához szükség van annak az ismereteire. Tudni való az is, hogy egy medence vagy egy komolyabb gyerekjátszótér, esetleg egy nyári konyha kialakítása nem olcsó megoldás. Mindent egybe véve viszont nem mondanám drágának. 

  • Barátságos környezet

Fontos, hogy a család számára otthonos legyen a kert is. Ezért kerüljük a tövises, vagy mérgező növények használatát. Többnyire kerüljük az éles formák, vagy a hegyes kövek felhasználását.

  • Könnyen fenntarthatóság

Egy ilyen kert sem épül automata öntözőrendszer beépítése nélkül. Ennek a kertnek a profilljába pontosan beleillik minden olyan berendezés, amely hatékonyabbá teszi a fenntarthatóságát. Az öntözőberendezés ilyen!

A növények kiválasztásának legfőbb szempontja az, hogy a lehető legkevesebb gondoskodást igényeljék és lehetőség szerint ne legyenek érzékenyek.

A szabadidő kert legfontosabb elemei 

- Automata öntözőrendszer

Ez a berendezés a legtöbb időt spórolja meg a gazdájának azzal, hogy a leginkább időigényes kerti feladatot, az öntözést végzi el helyette!

Az általános öntöző megoldásnál professzionálisabb és általában kevesebb vizet fogyaszt!

Megoldja a nyaralás alatti öntözési problémát!

- Minőségi gyepszőnyeg

A minőségi gyepszőnyeg szinte azonnal terhelhető, hiszen a meleg időszakokban két hét alatt képes legyökeresedni. Felnevelése után ez egy-másfél éves, sűrű és egyöntetű gyepfelület, amely bírja a kihívásokat. Vakondhálóval megtámogatva és az általános igényeit kielégítve hosszan az is marad.  

- Kis igényű növényzet

Ez nem jelenti azt, hogy igénytelen, sem azt, hogy nem szép. Csak annyit jelent, hogy nagyon kevés, vagy semennyi törődést sem igénylő növényzet, ami a gondos kertépítési előkészületek hatására „önműködő” a kertünkben. 

- Fa játékelemek

Olyan, jellemzően fából készült játékok. például csúszdák, mászókák, várak, vagy ezek kombinációi, amelyek olyan minősítési eljáráson mentek keresztül, amely a gyermekeink épségét tartja szem előtt. 

- Kő sütögetők

Ezek a sütögetők, illetve kemencék általában néhány elemből összeépíthető, fagyálló kivitelű, nagyon szép díszei a kertnek. Szerencsére nem csak díszek, mert funkcionálisan is kiválóak.

A szabadidő kert célközönsége

Azt hiszem, hogy nincs ehhez meghatározható életkor, nem, vagy családi állapot. Jellemzően azonban fiatal családosok, illetve még az aktív életvitelüket élők, akik az ilyen kertet részesítik előnyben.

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!