AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER

Mi az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer, vagy másnéven locsoló berendezés egy olyan önműködő rendszer, amely emberi beavatkozás nélkül, az előre beállított programnak megfelelően öntözi meg a kertet, miközben szinte láthatatlanul épül be a környezetébe. Hatékonyságát a kert adottságaihoz igazított kialakítás biztosítja.

XVIII. kerületi botanikus kert öntözőrendszerének tavaszi indítása XVIII. kerületi botanikus kert öntözőrendszerének tavaszi indítása

Mi az automata öntözőrendszer célja?

Egy öntözőrendszer telepítési munkám a III. kerületben

 

Az automata öntözőrendszer biztosítja a szükséges és létfontosságú folyadékmennyiséget a csapadékhiányos időszakokban, így a kert mindig üde zöld és szép maradhat.

A szükséges vízmennyiséget optimális mértékben osztja el a területen, a növényzet, a talajminőség, a domborzati viszonyok, valamint az árnyékos és napos területek figyelembevételével. Ezzel biztosítva a különböző vízigények együttes kiszolgálását, amivel a növények optimális túlélését tudja erősíteni.

Az öntözőrendszerrel a locsolás automatikusan történik, emberi felügyelet nélkül, értékes szabadidőt felszabadítva így a kerttulajdonosnak.

További céljaként fontos szólni arról is, hogy a maximális hatékonysága mellett, a minimális vízigényét figyelembe véve tekinthetjük nagyon víztakarékosnak is.

Az automata öntözőrendszer működése

Pillanatkép egy XVI. kerületi öntözőrendszerem működéséről

 

Az automata öntözőrendszer a kert adottságainak és a vízhozamnak megfelelően zónákra felosztott, a talajba ásott csőrendszer.

A zónákra csepegtetőcsöveket, szórófejeket vagy mikroszórókat (vízporlasztó) szerelnek. Ez történhet a földfelszín alatt, vagy felett is.

A víz az öntöző zónákba szelepek segítségével jut el, majd onnan tovább az adott öntözendő területre. A szelepeket elektromos vezérlőegység szabályozza, nyitja meg, és zárja el.

A szórófejek víznyomás hatására emelkednek a felszínre, majd a programjuknak megfelelő ideig öntözik (csepegtetik, vagy permetezik) a területet.

A beépített érzékelő kikapcsolja a vezérlőegységet, ha esőt vagy fagyot érzékel, és újra indítja, ha a körülmények ismét ideálisak. 

Az automata öntözőrendszer legjellemzőbb alkatrészei

Az automata öntözőrendszer szerkezeti demonstrációja

Automata öntözőrendszer alkatrészei

    •   Vezérlő automatika

Az automata öntözőrendszer elméje, a programozható vezérlő automatika. Általában falra szerelhető LCD panel, amely felhasználóbarát és egyszerű kezelhetőség jellemzi. Az öntöző működésében betöltött szerepe, hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jelleadással vezérelje az öntöző zónákat megnyitó elektromos szelepeket. Beltéri és kültéri változatban is választhatók, az elhelyezés körülményeit figyelembe véve. Továbbá fontos választási szempont az irányítandó zónák száma is. Ma már léteznek érintőképes kijelzővel rendelkező vezérlők és léteznek már okos, azaz internet összeköttetésben lévő vezérlők is.

 •  Esőérzékelő

A túlöntözés elkerülése végett szükséges, hogy az öntözőrendszer ne locsoljon esőben. Az esőérzékelő letiltja a vezérlő automatikát, amikor esőt érzékel. Az érzékenysége jellemzően 3-30 mm, amely állítható. Az érzékelők családjában még található esőérzékelővel kombinált fagyérzékelő is. Ez nem csak a növényeinket, de az öntözőrendszert is megvédi a fagyási károktól.

A leginkább elterjedt kivitel a vezetékes, de rádiós jeladású is gyakori használatban van. Léteznek mini „meteorológiai intézetek” is, amelyek komolyabb számítások alapján szólnak bele a vezérlő automatika működésébe. Az internet kapcsolatos vezérlők pedig pontosan az adott területre szerzik be az időjárási információkat, méghozzá közvetlen műholdas összeköttetéssel.

 •  A mágnesszelepek

Az elektromos szelep, vagy másnevén mágnesszelep működteti mechanikusan az öntözőrendszer egyes zónáit. A vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak meg, mint egy csap. Addig hagyják áramolni az adott öntöző zónába a vizet, amíg a vezérlő ismét egy jellel el nem zárja a szelepet. Minden öntözési elemekkel felszerelt zónának van egy mechanikus vezérlést biztosító mágnesszelepe.

 •  A szórófejek

Az öntözőrendszer zónáin találhatók az öntöző elemek. Ezek legjellemzőbb eleme a szórófej. Általában egy zónán csak egyféle típusú szórófejeket helyezünk el, tehát a spray és a rotoros szórófej ugyanazon a zónán durva hibának minősülnek. A szórófejek helyes megválasztása, kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőberendezés hatékonyságát.

Spray, vagy permetező szórófej
A tagolt, vagy kisebb területek megöntözéséhez használatos szórófej, amely az öntözendő szög teljes keresztmetszetén bocsájtja ki a vizet. Többnyire sűrű kiosztásban találjuk meg, mivel nem nagy távolságok megöntözésére alkalmazhatók.

Rotoros szórófej
A közepes, illetve a nagy összefüggő területek megöntözésére használjuk. Ezeknek a szórófejeknek a rotorszerkezete állítható úgy, ahogyan azt az adott terület megkívánja. Ez a szórófej körbeforgó, vagy a beállított két végpont között oda-vissza járó. Egészen nagy területek megöntözésére is használhatók, mint például focipályák vagy kiterjedt füves parkok.

Rotary szórófej (fúvóka)
Ez egy spray szórófej ház, amelybe Rotary fúvóka van beletekerve. Nagy hatékonysága miatt igen elterjedtté vált. Elsősorban kis vízhozam, illetve kis víznyomásnál alkalmazzák. A „kifulladt” öntözőrendszerek megmentője. Kis és közepes távolságokra (jellemzően a magánkertekben ilyen távolságot találunk) van kifejlesztve.

Mikroszóró
Speciális öntözési területeken használatos megoldás. Általában melegházi öntözéseknél találkozhatunk ezzel a fix szórásképű, ködösítő öntöző elemmel. A kerti öntözésben a sziklakertek öntözésére is kiválóan alkalmas.

 •  Vízvezetékcső

Bármilyen öntözőrendszerről is beszéljünk, a legtöbbet használatos eleme a vízvezetékcső. Ezen a csövön jut el a víz az öntöző elemekig. A csövek méretét a külső átmérőjük mutatja meg mm-ben, ezek mellett a gyártók feltüntetik a nyomásterhelhetőségüket is (pl. 3 bar, 6 bar, 10 bar). A fővezetékeket (szakmai nyelven betáp) kemény polietilén (KPE) csövek felhasználásával építjük. Sokféle eset lehet azonban, amikor a lágy polietilén cső (LPE) a megfelelő.

 • Fittingek, idomok, szerelvények

A csövek irányításához, elágazások készítéséhez, vagy a szórófejek felfüggesztéséhez szükségünk van kiegészítő elemekre. Ezek nagyon sok variációban fellelhetők és elengedhetetlen részei az öntözőberendezésnek.

 • Szivattyúk

Amikor nem vezetékes vízről van megtáplálva az öntözőrendszer, akkor mindenképpen szükséges, hogy valamilyen motor biztosítsa a megfelelő vízáramlást. Tehát az alternatív (esővízgyűjtő, kút), vagy természetes vízforrások (tó, patak) esetében szükségünk lesz szivattyúra. Az öntözőrendszer vízgépészeti megtáplálásában alapvetően két szivattyú fajtát használunk, ami a centrifugál szivattyú és a mélykútszivattyú. Ezek jellemző kiegészítői az átfolyáskapcsoló, a nyomáskapcsoló, vagy az indítórelé. Speciális szivattyúk rendelkezésre állnak nyomásfokozásra is.

Előnyök az automata öntözőrendszer használatával

Képek a XVIII. kerületi Csodavilág óvoda öntözőrendszerének működéséről

 

Ahogy már a főoldalon is említettem, legtöbben kényelmi okokból, valamint a több szabadidő érdekében döntenek az öntözőrendszer beépítése mellett. Az alábbiakban az objektív előnyöket mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. A szubjektív szempontok felsorolása lehetetlen vállalkozás lenne, hiszen ezeknek se szeri se száma. 

 • Takarékosság

A szabadidő mindenki számára különösen fontos. Az öntözőrendszer nem igényel emberi felügyeletet, így Ön használatával értékes időt spórolhat meg, melyet családjával, szeretteivel tölthet.

Egy hosszú és fárasztó munkanap után érthető, ha nincs energiája kertet locsolni. Egy öntözőrendszer használatával fizikai erejével is spórolhat!

Napjainkban a víz különösen értékessé vált, hiszen egyre kevesebb van belőle. Az automata öntözőrendszer optimalizálja a fogyasztást, így csak annyi vizet használ, amennyire valóban szükség van a kert megfelelő karbantartásához. Egy ilyen berendezés használata a legtakarékosabb öntözési módszer!

 • Üzemeltetési opciók

Az automata öntözőrendszer akár kútról, esővízgyűjtő tartályból, vagy természetes vízforrásokból, így tóból és patakból is üzemeltethető, így nem kell a drága vezetékes vizet használnia. Ha mégis utóbbi mellett dönt, vagy nincs más alternatíva, a vízszolgáltatótól almérőt kérhet az öntözőrendszerhez, így megspórolhatja a költséges csatornadíjat.

 • Rejtett megoldás

A szakszerűen beépített öntözőrendszer jóformán láthatatlan! A rejtett kialakításnak köszönhetően az alkatrészek több mint 90%-a a föld alatt kerül elvezetésre.

 • Észrevehetetlen

Az öntözőrendszer egyáltalán nem korlátozza a kert használatát! Az öntözés jellemzően a hajnali vagy késő esti órákban történik, így napközben zavartalanul élvezheti kertjét. A látható elemek pedig jól illeszkednek a kertbe és üzemen kívüli állapotukba jellemzően a beépített felület síkjából nem lógnak ki.

 • Szép kert

A szakavatott szem azonnal megmondja, ha egy kertben automata öntözőrendszer van telepítve, hiszen a növények a periodikus öntözés mellett mutatják legszebb formájukat. Ha átsétálok egy utcán, akkor nagy biztonsággal meg tudom mondani, hogy melyik kertbe üzemel öntözőrendszer 

 • Pollenmentes környezet

A folyamatos porlasztott vízcseppes locsolás csökkenti a pollenkoncentrációt a kertben és annak környezetében és kellemesen párás levegő biztosít. Allergiás családtagjai így végre fellélegezhetnek!

 • Fenntarthatóság

Mindenki döntse el maga, hogy a kert földjébe elhelyezett műanyag csövek és idomok bomlásának a környezetszennyező hatása, vagy az öntözőrendszer működéséből fakadó rengeteg környezetbarát hatás az, ami fölé kerekedik benne.

 • Gondtalan nyaralás

„Ki fogja ápolni a kertet, amíg mi nyaralunk” - ez a kérdés mindenkiben felmerült már, amikor hosszabb időre készült elutazni. Amennyiben öntözőrendszert használ, nem kell megkérnie a szomszédot, vagy ismerősét, rokonát, hogy locsolja a növényeket, hiszen a berendezés automatikusan elvégzi a feladatot, amíg Ön vakációját tölti. Természetesen a füvet nem fogja lenyírni, viszont azt elég hetente csak egyszer.

 • Megtérülő befektetés

A környezetünk megóvása, egészségünk megőrzése önmagában is jó befektetés! De a konkrétumokat is nézve a felhasznált víz mennyisége is általában csökken, amennyiben ez a berendezés öntöz. Az öntözőrendszerrel emellett az ingatlan értékét is növelheti.

Hátrányok az öntözőrendszer használatával

 • Talaj erózió

Az intenzív locsolás hatására a talajban lévő tápanyagok hamarabb kimosódnak, és ezért a növényeknek tápanyag utánpótlásra van szükségük bizonyos időközönként.

Érdemes azt is tudni, hogy a tápanyaghiányos növények olyan jeleket mutatnak, amely egy laikus számára a száradás jelei lehetnek. Amikor ezt további öntözéssel próbálják kezelni, akkor a folyamat felgyorsul, és a növények pusztulásához vezethet. Ha „száradás” jelenlétében úgy érzi, hogy elégséges az öntözés, akkor pótoljon inkább tápanyagokat!

 • Környezetszennyezés

 Hátrányaként még megemlíthető, hogy javarészt műanyag termékekből áll, amit a földbe beásunk. Ez minimálisan bomlik, ami 100 éves léptékben kimutatható környezeti károsodást jelenthet.

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Miközben szereljük az öntözőrendszert…

 

Ez a műszaki berendezés jó működéséhez szükséges, hogy minőségi alkatrészekből legyen összerakva, szakszerűen legyen összerakva, és karban legyen tartva.

Alapvetően háromféle karbantartása van egy automata öntözőrendszernek 

 •  A tavaszi üzembe helyezés

Ilyenkor az öntözőrendszer elindításával napvilágra kerülhetnek olyan rejtett hibák, amelyek az esetleges tél következtében keletkeztek. Ezek megjavításával és az öntöző beállításaival újra indítható lesz a berendezés.

 • Téliesítés

Az öntözőrendszer általában 20-30 cm mélyen, tehát magasabban van telepítve, mint a fagyhatár. Ezért szükséges, hogy télen kompresszorral ki legyen fúvatva belőle a víz, hiszen a fagy szétrepesztené a műanyag alkatrészeket, amik ebben az esetben cserére szorulnak.

 • Speciális karbantartások

Ezek azok, amik nem minden öntözőrendszernél szükségesek. Ha egy kút homokol, akkor mielőtt a víz az öntözőrendszerbe kerülne szükséges, hogy leválasszuk belőle a homokot. Ezt egy úgynevezett hidrociklonnal tehetjük meg. A hidrociklon méretétől, valamint a homok mennyiségétől függően, akár heti rendszerességgel üríteni kell a tartáját.

Speciális karbantartást igényel az is, ha kútról működtetjük a berendezést, és a szivattyú ki van téve a fagynak. Ebben az esetben minden télen le kell szerelni a szivattyút és be kell tenni egy védett helyre 

Az automata öntözőrendszer márkák

Egy K-rain és Orbit márkákból megépített öntözőrendszerem a XVI. kerületben

 

Hazánkban jellemzően a nagy amerikai öntözéstechnikai márkák képviseltetik magukat. Ezek a teljesség igénye nélkül a K-rain, az Orbit, a Toro, az Irritrol, a Rain-Bird, a Hunter és a Signature. A felsoroltak mindegyike megbízható és kiváló minőségű alkatrészeket gyárt. Van, amelyik a rotoros szórófejeinek a kiemelkedő minőségéről, de van, aki a vezérlő automatikájának a könnyen kezelhetőségéről és felhasználó barátságáról híresült el. Tehát, nem igazán tudnék tanácsod adni annak, aki a márka alapján szeretné eldönteni, hogy milyen márkájú öntözőrendszert telepítsen a kertjébe.

Azonban más szempontok alapján igen is tudok véleményt formálni a kiválasztás témájában! Ennek a témának egy önálló aloldalt készítettem.

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!