Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER


 

Témák:


Mi az automata öntözőrendszer?
Mi az automata öntözőrendszer célja?
Az automata öntözőrendszer működése
Az automata öntözőrendszer legjellemzőbb alkatrészei
Előnyök az automata öntözőrendszer használatával
Hátrányok az öntözőrendszer használatával
Az automata öntözőrendszer karbantartásai

 

 

Mi az automata öntözőrendszer?

Automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer, vagy locsoló berendezés, olyan önműködő rendszer, mely emberi beavatkozás nélkül, az előre beállított programnak megfelelően öntözi meg a kertet. Hatékonyságát az egyedi, a kert adottságaihoz igazított kialakítás biztosítja. További előnye, hogy szinte láthatatlanul épül be környezetébe.

 

Mi az automata öntözőrendszer célja?

Hatékony automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer biztosítja a szükséges folyadékmennyiséget a csapadékhiányos időszakokban, így a kert mindig egészséges és szép marad.

A szükséges vízmennyiséget optimális mértékben osztja el a területen, a növényzet, a talajminőség, a domborzati viszonyok, valamint az árnyékos és napos területek figyelembevételével.

Az öntözőrendszerrel a locsolás automatikusan történik, emberi felügyelet nélkül, értékes szabadidőt felszabadítva így a kerttulajdonosnak.

 

Az automata öntözőrendszer működése

Automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer a kert adottságainak és a vízhozamnak megfelelően zónákra felosztott, a talajba ásott csőrendszer.

A zónákra csepegtetőcsöveket, szórófejeket vagy mikroszórókat (vízporlasztó) szerelnek. Ez történhet a földfelszín alatt, vagy felett is.

A víz az öntöző zónákba szelepek segítségével jut el, majd onnan tovább az adott öntözendő területre. A szelepeket elektromos vezérlőegység szabályozza, nyitja meg, és zárja el.

A szórófejek víznyomás hatására emelkednek a felszínre, majd a programjuknak megfelelő ideig öntözik (csepegtetik, vagy permetezik) a területet.

A beépített érzékelő kikapcsolja a vezérlőegységet, ha esőt vagy fagyot érzékel, és újraindítja, ha a körülmények ismét ideálisak.

 

Az automata öntözőrendszer legjellemzőbb alkatrészei

Az automata öntözőrendszer szerkezeti demonstrációja

Automata öntözőrendszer alkatrészei

 

 • A vezérlő automatika

Az automata öntözőrendszer elméje, a programozható vezérlő automatika. Általában falra szerelhető LCD panel, amely felhasználóbarát és egyszerű kezelhetőség jellemzi. Az öntöző működésében betöltött szerepe, hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jelleadással vezérelje az öntöző zónákat megnyitó elektromos szelepeket. Beltéri és kültéri változatban is választhatók, az elhelyezés körülményeit figyelembe véve. Továbbá fontos választási szempont az irányítandó zónák száma is.

 

 • Esőérzékelő

A túlöntözés elkerülése végett szükséges, hogy az öntözőrendszer ne locsoljon esőben. Az esőérzékelő letiltja a vezérlő automatikát, amikor esőt érzékel. Az érzékenysége jellemzően 3-30 mm, amely állítható. Az érzékelők családjában még található esőérzékelővel kombinált fagyérzékelő is. Ez nem csak a növényeinket, de az öntözőrendszert is megvédi a fagyási károktól.

A leginkább elterjedt kivitel a vezetékes, de rádiós jeladású is van a forgalomban.

 

 • A mágnesszelepek

Az elektromos, vagy másnevén mágnesszelep működteti az öntözőrendszer egyes zónáit. A vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak meg, mint egy csap. Addig hagyják áramolni az adott öntöző zónába a vizet, amíg a vezérlő ismét egy jellel el nem zárja. Minden zónának van egy mágnesszelepe.

A demonstrációs képen egy ötzónás automata öntözőrendszer látható. Lásd: Demonstrációs kép

 

 • A szórófejek

Az öntözőrendszer zónáin találhatók az öntöző elemek. Ezek legjellemzőbbike a szórófej. Általában egy zónán csak egyféle típusú szórófejeket helyezünk el, tehát a spray és a rotoros szórófej ugyanazon a zónán durva hibának minősül. A szórófejek helyes megválasztása, kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőberendezés hatékonyságát.

- Spray, vagy permetező szórófej

A tagolt, vagy kisebb területek megöntözéséhez használatos szórófej, amely az öntözendő szög teljes keresztmetszetén bocsájtja ki a vizet.

- Rotoros szórófej

A közepes, illetve a nagy összefüggő területek megöntözésére használjuk. Ezeknek a szórófejeknek a rotorszerkezete állítható úgy, ahogyan azt az adott terület megkívánja. Ez a szórófej körbeforgó, vagy a beállított két végpont között oda-vissza járó.

- Rotary szórófej (fúvóka)

Ez egy spray szórófej ház, amelybe Rotary fúvóka van beletekerve. Nagy hatékonysága miatt igen elterjedtté vált. Elsősorban kis vízhozam, illetve kis víznyomásnál alkalmazzák. A „kifulladt” öntözőrendszerek megmentője.

- Mikroszóró

Speciális öntözési területeken használatos megoldás. Általában melegházi öntözéseknél találkozhatunk ezzel a fix szórásképű, ködösítő öntöző elemmel. A kerti öntözésben a sziklakertek öntözésére kiválóan alkalmas.

 

 • Vízvezetékcső

Bármilyen öntözőrendszerről is beszéljünk, a legtöbbet használatos eleme a vízvezetékcső. Ezen a csövön jut el a víz az öntöző elemekig. A csövek méretét a külső átmérőjük mutatja meg mm-ben, ezek mellett a gyártók feltüntetik a nyomásterhelhetőségüket is(pl. 3 bar, 6 bar, 10 bar). A fővezetékeket kemény polietilén (KPE) csövek felhasználásával építjük, de sokféle esetben a lágy polietilén cső (LPE) a megfelelő.

 

 • Fittingek, idomok, szerelvények

A csövek irányításához, elágazások készítéséhez, vagy a szórófejek felfüggesztéséhez szükségünk van kiegészítő elemekre.

 

 • Szivattyúk

Amikor nem vezetékes vízről van megtáplálva az öntözőrendszer, akkor mindenképpen szükséges, hogy valamilyen motor biztosítsa a megfelelő vízáramlást. Tehát az alternatív (esővízgyűjtő, kút), vagy természetes vízforrások (tó, patak) esetében szükségünk lesz szivattyúra. Az öntözőrendszer vízgépészeti megtáplálásában alapvetően két szivattyú fajtát használunk, ami a centrifugálszivattyú és a mélykútszivattyú. Ezek jellemző kiegészítői az átfolyáskapcsoló, a nyomáskapcsoló, vagy az indítórelé.

 

Előnyök az automata öntözőrendszer használatával

Automata öntözőrendszer előnyei

 

Ahogy már a főoldalon is említettem, legtöbben kényelmi okokból, valamint a több szabadidő érdekében döntenek az öntözőrendszer beépítése mellett. Az alábbiakban az objektív előnyöket mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. A szubjektív szempontok felsorolása lehetetlen vállalkozás lenne, hiszen ezek egyénenként, ízlés szerint változhatnak.

 

 • Takarékosság

- A szabadidő mindenki számára különösen fontos. Az öntözőrendszer nem igényel emberi felügyeletet, így Ön használatával értékes időt spórolhat meg, melyet családjával, szeretteivel tölthet.

- Egy hosszú és fárasztó munkanap után érthető, ha nincs energiája kertet locsolni. Egy öntözőrendszer használatával fizikai erejével is spórolhat!

- Napjainkban a víz különösen értékessé vált, hiszen egyre kevesebb van belőle. Az automata öntözőrendszer optimalizálja a fogyasztást, így csak annyi vizet használ, amennyire valóban szükség van a kert megfelelő karbantartásához. Egy ilyen berendezés használata a legtakarékosabb öntözési módszer!

 

 • Üzemeltetési opciók

Az automata öntözőrendszer akár kútról, esővízgyűjtő tartályból, vagy természetes vízforrásokból, így tóból és patakból is üzemeltethető, így nem kell a drága vezetékes vizet használnia. Ha mégis utóbbi mellett dönt, vagy nincs más alternatíva, a vízszolgáltatótól almérőt kérhet az öntözőrendszerhez, így megspórolhatja a költséges csatornadíjat.

 

 • Rejtett megoldás

A szakszerűen beépített öntözőrendszer jóformán láthatatlan! A rejtett kialakításnak köszönhetően az alkatrészek több mint 90%-a a föld alatt kerül elvezetésre.

 

 • Észrevehetetlen

Az öntözőrendszer egyáltalán nem korlátozza a kert használatát! Az öntözés jellemzően a hajnali vagy késő esti órákban történik, így napközben zavartalanul élvezheti kertjét.

 

 • Tökéletes kert

A szakavatott szem azonnal megmondja, ha egy kertben automata öntözőrendszer van telepítve, hiszen a növények a periodikus öntözés mellett mutatják legszebb formájukat.

 

 • Pollenmentes környezet

A folyamatos porlasztott vízcseppes locsolás csökkenti a pollenkoncentrációt a kertben és annak környezetében. Allergiás családtagjai így végre fellélegezhetnek!

 

 • Fenntarthatóság

Sajnos sokan nem törődnek ezzel a kérdéssel, pedig napjaink egyik legégetőbb problémája. A pazarló életmódból fakadó negatív hatásokat már most a bőrünkön érezhetjük. Az ésszerű, optimalizált vízhasználattal Ön jelentős mértében hozzájárulhat a fenntarthatósághoz.

 

 • Gondtalan nyaralás

„Ki fogja ápolni a kertet, amíg mi nyaralunk” - ez a kérdés mindenkiben felmerült már, amikor hosszabb időre készült elutazni. Amennyiben öntözőrendszert használ, nem kell megkérnie a szomszédot, vagy ismerősét, rokonát, hogy locsolja a növényeket, hiszen a berendezés automatikusan elvégzi a feladatot, amíg Ön vakációját tölti.

 

 • Megtérülő befektetés

A környezetünk megóvása, egészségünk megőrzése önmagában is jó befektetés! Az öntözőrendszerrel emellett az ingatlan értékét is jelentős mértékben növelheti.

 

TÖBB INFÓ:

Hatékony öntözőrendszer

 

Hátrányok az öntözőrendszer használatával

Azokon az elmés fejtegetéseken túl - hogy az öntözőrendszer hátránya, hogy elromlik, és akkor, ha elromlik, fel kell ásni a kertet -, van egy valós hátránya is. Az intenzív locsolás hatására a talajban lévő tápanyagok hamarabb kimosódnak, és ezért a növényeknek tápanyag utánpótlásra van szükségük bizonyos időközönként.

Érdemes azt is tudni, hogy a tápanyaghiányos növények olyan jeleket mutatnak, amely egy laikus számára a száradás jelei lehetnek. Amikor ezt további öntözéssel próbálják kezelni, akkor a folyamat felgyorsul, és a növények pusztulásához vezethet.

Ha „száradás” jelenlétében úgy érzi, hogy elégséges az öntözés, akkor pótoljon tápanyagokat!

 

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Automata öntözőrendszer karbantartása

 

Ez a műszaki berendezés jó működéséhez szükséges, hogy minőségi alkatrészekből legyen összerakva, szakszerűen legyen összerakva, és karban legyen tartva.

Alapvetően háromféle karbantartása van egy automata öntözőrendszernek:

 

- A tavaszi üzembe helyezés

Ilyenkor az öntözőrendszer elindításával napvilágra kerülhetnek olyan rejtett hibák, amelyek az esetleges tél következtében keletkeztek. Ezek megjavításával, és az öntöző beállításaival újra indítható lesz a berendezés.

 

- Téliesítés

Az öntözőrendszer magasabban van telepítve, mint a fagyhatár. Ezért szükséges, hogy télen kompresszorral ki legyen fúvatva belőle a víz, hiszen a fagy szétrepesztené a műanyag alkatrészeket.

 

- Speciális karbantartások

Ezek azok, amik nem minden öntözőrendszernél szükségesek. Ha egy kút homokol, akkor mielőtt a víz az öntözőrendszerbe kerülne szükséges, hogy leválasszuk belőle a homokot. Ezt egy úgynevezett hidrociklonnal tehetjük meg. A hidrociklon méretétől, valamint a homok mennyiségétől függően, akár heti rendszerességgel üríteni kell a tartáját.

Speciális karbantartást igényel az is, ha kútról működtetjük a berendezést, és a szivattyú ki van téve a fagynak. Ebben az esetben minden télen le kell szerelni a szivattyút és be kell tenni egy védett helyre.

 

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!

- referencia szöveg -

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!