Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

GYEPSZŐNYEG GONDOZÁS


 

Témák:


A friss telepítésű gyepszőnyeg gondozása
A gyepszőnyeg éves ápolása

 

A friss telepítésű gyepszőnyeg gondozása

Gyepszőnyeg gondozása

  • Öntözés

Meleg nyári napon a gyepszőnyeg telepítésekor kb. 50 m2-ként előrehaladva tartson locsolási szünetet. Ilyenkor a már lefektetett gyepszőnyeget jó alaposan öntözze meg, és csak utána haladjon tovább újabb 50 m2 lefektetésével.

Ha forró kánikula van, és a talaj teteje éget, akkor célszerű lespriccelni a gyepszőnyeg alját mielőtt kigörgeti. Erre azért van szükség, hogy ne égjen meg a fű gyökérzete.

A lefektetés után 2 héten keresztül napi 5-6 l/m2 vízzel öntözzön, majd a következő 3 hétben hetente két alkalommal 15-20 l/m2 kibocsájtott vízmennyiséggel, azután - amennyiben a természetes csapadék nem elegendő -, hetente egy-két alkalommal 20-25 l/m2 vizet kell kijuttatni.

Ezzel az öntözési módszerrel elérjük, hogy a gyepszőnyeg gyökerei mélyre húzódjanak. Így hatékonyabban veszi fel a harcot a szárazság ellen, és általánosan ellenállóbbá válik.

 

  • Nyírás

A szakszerűen lefektetett gyepszőnyeg a kiterítést követő 8 nap múlva vágható méretet ér el. Ilyenkor kb. 6 cm magasságú lesz a fű, aminek az 1/3-át szabad csak levágni, azaz 2 cm-t!

Csak nagyon éles pengéjű fűnyíróval lásson a munkához, és kerülje a felesleges mozgást, mivel a gyepszőnyeg ilyenkor még javában a legyökeresedési időszakát éli.

 

  • Hengerelés

A második nyíráskor ismét úgy járjon el, mint az elsőnél, azonban jót tesz a gyepnek, ha ilyenkor még egy átlós hengerelést is elvégez a nyírás után közvetlen. Ezzel az esetleges még megmaradt egyenetlenségeket is fel tudja számolni.

 

  • Használat

A gyepszőnyeg teljes legyökeresedésének az ideje meglehetősen hőmérsékletfüggő. Kifejezetten meleg időszakokban 10-14 nap, míg a kora tavaszi, illetve az őszi időszakokban akár 20 nap is lehet.

Ez az időszak után már használhatja a gyepes felületet, azonban még ne a focizásra vagy más intenzív igénybevételre. Ezt inkább egy hónap elteltével javaslom.

 

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg Gy.I.K.

 

A gyepszőnyeg éves gondozása

Gyepszőnyeg éves gondozása

  • Tavaszi kezdés

A tavaszi melegedő időben a vegetáció, így a fű is egyre inkább dúsulni kezd. Ilyenkor a füvet sűrűn kell nyírni ahhoz, hogy kiváló minőségű pázsitot hozzon létre. Ügyeljen arra, hogy a fűnyíróval ne csak mindig egy helyen forduljon, mivel ez koptatja a gyepet. Szárazabb időkben hagyja magasabbra a füvet, mert a hosszabb fűszálak nedvességmegtartó képessége magasabb, nem annyira érzékenyek a napsütésre és a szárító hatásra.

Használhat gyomirtót, vagy speciálisan a mohákra való mohaírót, ha a gyep között megjelentek. Ezeket gyakorta olyan gyeptrágyákhoz keverve is lehet kapni, melyek pótolják az elveszett tápanyagokat is.

A fűszellőztetés és a felülvetés tavasszal a legjobb hatásfokú művelet.

Törekedjen az öntözéssel a nagyobb időközönkénti, viszont alapos öntözésre.


TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg Gy.I.K.

 

  • Nyári folytatás

A meleg és forró hónapokban lehetőség szerint a füvet kétszer is nyírja hetente, minimum 4 cm-re hagyja meg a magasságát. Ebben az időszakban így tud a fű felülkerekedni a gyomokon és egészséges maradni. Egyszer-egyszer rajta hagyhatja a nyesedéket is, de csak abban az esetben, ha teljesen gyommentes. Ha nagy szárazság várható, akkor lazítsa fel a talajt, hogy a nedvesség könnyebben eljuthasson a gyökérzethez. Még az automata öntözőrendszer megléte mellett is jó, ha évente egyszer lazítja a talajt valamely lazító eljárással. A nyár végén már jöhet a felülvetés, ha szükséges.

A nyár vége egy nagyon jó időszaka a füvesítésnek. Fontos, hogy a frissen ültetett füvet ne nyírja le rövidre, az első nyírásnál az ajánlott magasság a 4-5 cm. Gondoskodjon ilyenkor is a megfelelő mennyiségű öntözővízről.

Az összefüggő gyepfelületeknél a nyár végén vagy az ősz elején jöhet a szerves anyagokkal dúsított homokos földel, ami a fű sűrűsödését fogja előidézni.

 

  • Őszi felkészülés

A nyár végén vagy az ősz elején ültetett füvet folyamatosan nyírja, azonban 4 cm-nél kisebbre semmiképpen se vágja le, viszont az idősebb gyepszőnyeg nyírását csökkentse le. Ha a nyár végén nem került sor a szellőztetésre illetve a lazításra, akkor minél előbb, még a jó időben tegye meg. Ha csapadékos az ősz – és szükséges -, akkor gondoskodjon a vízelvezetésről. Ha elkezdődik a lombhullás, akkor a leveleket ne hagyja a gyepszőnyegen, vagy a friss füvesítésen. Ilyenkor a fű lassú vegetálásba fog visszaesni és a növekedése lelassul. Fontos, hogy még az utolsó novemberi „kedvező” időkben nyírja le a füvet utoljára.

Ha teheti, akkor gyűjtse a lombot a gyepről egész télen, azonban a gyepen történő járkálást csökkentse a minimumra.

 

  • Téli megelőzés

Kerülje a téli hónapokban a gyep használatát. Persze csak abban az esetben, ha a gyep szépsége előrébb való egy kis hóban való játszadozásnál. Óvakodjon a hosszú ideig tartó hóbuckák és hóemberek meghagyásától a füvön, mivel ezek a biztos kiváltói a hópenésznek. Ha nincs hó és enyhe a tél, akkor is jellemzően nedves és sáros a talaj. A pihenőidejét töltő fűnek nem kedvez, ha ilyenkor megsérül, mivel nem tud regenerálódni ebben a vegetatív időszakban.

Fordítson időt a fű karbantartásához szükséges eszközökre. Takarítsa le a fűnyíróját, élezze meg a pengéjét. Készüljön a márciusi szezon elindulására!

 

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg Gy.I.K.

 

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!

- referenci szöveg –

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!