GYEPSZŐNYEG GONDOZÁS

A friss telepítésű gyepszőnyeg gondozása

 • Öntözés

A gyepszőnyeg lefektetése közben:
Meleg nyári napon a gyepszőnyeg telepítésekor kb. 50 m2-ként haladva tartson locsolási szünetet.

Fűnyírás profi géppel, mindig éles pengékkel Fűnyírás profi géppel, mindig éles pengékkel

Ilyenkor a már lefektetett gyepszőnyeget jó alaposan öntözze meg, és csak utána haladjon tovább újabb 50 m2 lefektetésével.

A kigörgetett gyepszőnyeg amúgy is egy stresszes állapotban van, hiszen a felszedés és szállítás óhatatlan megviseli. Kánikulában a forró talajra helyezés pedig nagyon hamar amortizálja.

Ha forró kánikula van, és a talaj teteje éget, akkor célszerű lespriccelni a gyepszőnyeg alját mielőtt kigörgeti. Figyeljen arra, hogy csak permetszerű legyen a spriccelés, nehogy kimossa a talajt a gyökérzete közül. Erre azért van szükség, hogy ne égjen meg a fű gyökérzete. Semmiképpen se a talajt öntözze meg, hanem a gyepszőnyeg fonákját, mivel ott szükséges hűteni, ahol a gyökérzete van. Továbbá a sáros talajfelszínnel dolgozni nagyon nehéz!

A gyepszőnyeg lefektetése után:

A lefektetés után 2 héten keresztül napi 5-6 l/m2 vízzel öntözzön, majd a következő 3 hétben hetente két alkalommal 15-20 l/m2 kibocsájtott vízmennyiséggel, azután - amennyiben a természetes csapadék nem elegendő -, hetente egy-két alkalommal 20-25 l/m2 vizet kell kijuttatni.

Ezzel az öntözési módszerrel elérjük, hogy a gyepszőnyeg gyökerei mélyre húzódjanak. Így hatékonyabban veszi fel a harcot az általános, de különösen nyáron jelentkező szárazság és forróság ellen, és általánosan ellenállóbbá válik.
És figyelje! Figyelje meg, ha sárgul vagy ég a fű, akkor emelje a mennyiséget vagy az öntözési alkalmat. Nem bonyolult, csak figyeljen.

FONTOS!
Ha úgy tűnik, hogy a megnövelt öntözés ellenére indokolatlan módon sárgul a fű, akkor elképzelhető, hogy tápanyaghiány lépett fel. Ebben az esetben pótolja gyorsan a tápanyagokkal és ne erőltesse az öntözést, mert kontraproduktív lesz. 

 • Nyírás

A szakszerűen lefektetett gyepszőnyeg a kiterítést követő 8 nap múlva vágható méretet ér el. Ilyenkor kb. 6 cm magasságú lesz a fű, aminek az 1/3-át szabad csak levágni, azaz 2 cm-t!

Általános szabály, hogy ne vágjon egyszerre a fű egyharmadánál többet le! Inkább nyírja többször. Figyelje meg, hogy most egy nagyon értékes tanácsot adtam.

Csak nagyon éles pengéjű fűnyíróval lásson a munkához, és kerülje a felesleges mozgást, mivel a gyepszőnyeg ilyenkor még javában a legyökeresedési időszakát éli. Durva mozgásokkal, de különösen a tövig nyírással komoly stresszhelyzetet fog okozni, amire a gyep a szemünk számára kellemetlen látvánnyal fog reagálni.

 • Hengerelés

A második nyíráskor ismét úgy járjon el, mint az elsőnél, tehát egyharmadát lenyírva és durva mozgásokat kerülve nyírja le. Jót tesz a gyepnek, ha ilyenkor még egy átlós hengerelést is elvégez a nyírás után közvetlen. Ezzel az esetleges még megmaradt egyenetlenségeket is fel tudja számolni és általánosan jót fog tenni a gyepnek.

 • Használat

A gyepszőnyeg teljes legyökeresedésének az ideje meglehetősen hőmérsékletfüggő. Kifejezetten meleg időszakokban 10-14 nap, míg a kora tavaszi, illetve az őszi időszakokban akár 20, vagy még több nap is lehet.

Ez az időszak után már használhatja a gyepes felületet, azonban még ne a focizásra vagy más intenzív igénybevételre. Ezt inkább egy hónap elteltével javaslom, de után szinte mindent ki fog bírni. 

Problémák a friss telepítésű gyepszőnyeggel

 • Tavaszi kezdés

A forró nyári telepítésnél van egy elsősorban ilyenkor bekövetkező jelenség, amitől nem szükségszerűen kell megijedni azonnal. A lerakást követő néhány napon belül a gyepben sárgás-barnás elszíneződés jelentkezik és a gyep színe általában véve nem egyöntetű. Amennyiben a telepítésben nem történt hiba, akkor a gyep gyökerének a regenerálódása be fog következni és a szakszerű ápolása mellett lassú javulás, majd teljes felépülés lesz tapasztalható.

TÜNETEK: Barnás-sárgás elszíneződés vagy fakóság
- nem egyenletes az öntözés
- az öntözővíz elfolyik mielőtt felszívódásra kerülne
- a talajfelszín nem egyenletes
- gödrök miatt nincs talajkontaktus

KEZELÉS: Állapítsa meg a pontos okot és kezelje!
- öntözési hiányosságnál árasztásos módszerrel
- talajegyenletlenségnél hengerezéssel és/vagy a gödrök feltöltésével

 • Ritkulás, mohásodás és gyomosodás

Előfordul, hogy a telepítésnél fel sem merül az, hogy a gyepszőnyeg félárnyékba vagy mélyárnyékba kerülve először satnyulni, majd gyomosodni kezd. Van, ahol ezt évente kicserélik és így kezelik a problémát. A rendszertelen, illetve túl mélynyírások is okozhatnak hasonló jelenséget.

TÜNETEK: Mohásodás és gyomosodás ritkulást okoz
KEZELÉS: Megoldást csak a fényről való gondoskodás vagy a fűnyírás rendszeresítése fog jelenteni.

 • Filcesedés

Ha a fű nyírásánál a nyesedéket rajta hagyjuk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a fű tövénél a talajfelszínen egy nyálkás filcfelület alakul ki. Ez nem szép látvány és több negatív hozadéka is van, mint például az, hogy a talaj szellőzését gátolja. A túl magasra hagyott, rendszertelenül lenyírt fű is okozhatja, de a kimerült, rossz minőségű, biológiailag inaktív talaj is hozzájárul.

TÜNETEK: A gyepfelületen erősödő filcesedés tapasztalható
KEZELÉS: Egy alapos gyepszellőztetés követő rendszeres fűnyírás bevezetése nyesedék rajtahagyása nélkül.  

A gyepszőnyeg éves gondozása

 • Tavaszi kezdés

A tavaszi melegedő időben a vegetáció, így a fű is egyre inkább növekedni és dúsulni kezd. Ilyenkor a füvet sűrűn kell nyírni ahhoz, hogy kiváló minőségű pázsitot hozzon létre. Ügyeljen arra, hogy a fűnyíróval ne csak mindig egy helyen forduljon, mivel ez koptatja a gyepet.

Szárazabb időkben hagyja magasabbra a füvet, mert a hosszabb fűszálak nedvességmegtartó képessége magasabb, nem annyira érzékenyek a napsütésre és a szárító hatásra. Továbbá a túlságosan lenyírt fű között kilátszó, szabadon álló talajfelület nagyon gyorsan szárad és melegszik, ami nem tesz jót a gyepnek.

Használhat gyomirtót, vagy speciálisan a mohákra való mohaírót, ha a gyep között megjelentek. Ezeket gyakorta olyan gyeptrágyákhoz keverve is lehet kapni, melyek másrészt pótolják az elveszett tápanyagokat is.

A fűszellőztetés és a felülvetés tavasszal a legjobb hatásfokú művelet. Már március elején elvégezhető munka ez, aminek a látványa ilyenkor kétségbeejtő. Szívroham közeli állapotba szoktak kerülni azok, akik még nem láttak ilyet, mivel a felszínen úgy tűnik, mintha megsemmisült volna az összefüggő gyep 80%-a. Az eredmény viszont káprázatos, ezért nagyon ajánlom az éves elvégzését.

Törekedjen az öntözéssel a nagyobb időközönkénti, viszont alapos öntözésre. Tavasszal, amikor még nincs forróság, könnyebben szoktatható a gyep gyökérzete arra, hogy minél mélyebbre húzódjon le. A gyep gyökérzetének a mérete egyenesen arányban lesz az ellenálló képességével. 

 • Nyári folytatás

A meleg és forró hónapokban lehetőség szerint a füvet kétszer is nyírja hetente, minimum 4 cm-re hagyja meg a magasságát. Ebben az időszakban így tud a fű felülkerekedni a gyomokon és egészséges maradni. Egyszer-egyszer rajta hagyhatja a nyesedéket is, de csak abban az esetben, ha teljesen gyommentes. Ha nagy szárazság várható, akkor lazítsa fel a talajt, hogy a nedvesség könnyebben eljuthasson a gyökérzethez. Ezt valamilyen lyuggatási módszerrel lehet jól kivitelezni. Még az automata öntözőrendszer megléte mellett is jó, ha évente egyszer lazítja a talajt valamely lazító eljárással. A nyár végén már jöhet a felülvetés, ha szükséges.

A nyár vége egy nagyon jó időszaka a füvesítésnek. Fontos, hogy a frissen ültetett füvet ne nyírja le rövidre, az első nyírásnál az ajánlott meghagyási magasság a 4-5 cm. Gondoskodjon ilyenkor is a megfelelő mennyiségű öntözővízről, mivel a vékonyszálú fű még nem vet állandó árnyékot a talajfelszínre és nem védi a széltől, ezért az könnyebben kiszárad.

Az összefüggő gyepfelületeknél a nyár végén vagy az ősz elején jöhet a szerves anyagokkal dúsított homokos föld, ami a fű látványos sűrűsödését fogja előidézni. 

 • Őszi felkészülés

A nyár végén vagy az ősz elején ültetett füvet folyamatosan nyírja, azonban 4 cm-nél kisebbre semmiképpen se vágja le, viszont az idősebb gyepszőnyeg nyírását csökkentse le. Ha a nyár végén nem került sor a szellőztetésre, illetve a lazításra, akkor minél előbb, még a jó időben tegye meg. Ha csapadékos az ősz – és szükséges -, akkor gondoskodjon a vízelvezetésről. Ha elkezdődik a lombhullás, akkor a leveleket ne hagyja a gyepszőnyegen vagy a friss füvesítésen. Ilyenkor a fű lassú vegetálásba fog visszaesni és a növekedése lelassul. Fontos, hogy még az utolsó novemberi „kedvező” időkben nyírja le a füvet utoljára.

Ha teheti, akkor gyűjtse a lombot a gyepről egész télen, azonban a gyepen történő járkálást csökkentse a minimumra. 

 • Téli megelőzés

Kerülje a téli hónapokban a gyep használatát. Persze csak abban az esetben, ha a gyep szépsége előrébb való egy kis hóban való játszadozásnál. Óvakodjon a hosszú ideig tartó hóbuckák és hóemberek meghagyásától a füvön, mivel ezek a biztos kiváltói a hópenésznek. Ha nincs hó és enyhe a tél, akkor is jellemzően nedves és sáros a talaj. A pihenőidejét töltő fűnek nem kedvez, ha ilyenkor megsérül, mivel nem tud regenerálódni ebben a vegetatív időszakban.

Fordítson időt a fű karbantartásához szükséges eszközökre. Takarítsa le a fűnyíróját, élezze meg a pengéjét. Készüljön a márciusi szezon elindulására!

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!