GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

A gyepszőnyeg telepítése

A gyepszőnyeg telepítése tulajdonképpen évszaktól függetlenül végezhető, azonban a fagyos időszakokban nem ajánlott. Ilyenkor a hozzáférése sem megoldható, mivel a gyep feltermelését nem végzik el a fűiskolák és a fagyott talaj előkészítése is lehetetlen.

Néhány óra alatt kész is van az új gyep Néhány óra alatt kész is van az új gyep

Sajnos láttam már olyat is, hogy az enyhe tél elején telepítették a gyepszőnyeget és nem volt képes a fagy beállta előtt legyökeresedni. Erős fagyok jöttek és a gyepszőnyegnek a szélei felpöndörödtek.

A telepítéséhez legoptimálisabb időszak a tavasz és az ősz, az időjárási viszonyok ilyenkor a legmegfelelőbbek a számára. Automata öntözőrendszer megléte mellett még a nyári kánikulában is lehetséges a sikeres telepítés, azonban tapasztalatot és körültekintést igényel. Jóval több apróbb szabály betartását kívánja meg. A következőkben apró részletességgel olvashatja el ezeket a kis praktikákat is. 

A gyepszőnyeg telepítése lépésenként

A gyepszőnyeg telepítése nem bonyolult feladat. A tapasztalataim alapján mégis azt kell mondjam, hogy a legapróbb részlet is visszaütött, amit kihagytam vagy másképpen csináltam, mint ahogyan itt leírtam. Nem bonyolult feladat, de kemény fizikai munka! Ha tehát gyepszőnyeg telepítésbe fogna, akkor készüljön csülkösbablevessel, mert szüksége lesz az energiára! Ha csak azt nézzük, hogy egyetlen tekercs súlya a nedvességtartalmától függően 20-25 kg, akkor érthető, ha azt mondom 400-500 m2-nél, hogy csavarja fel az inge úját! 

1. Számolja ki a gyepszőnyeg mennyiségét

Pontosan mérje meg a gyepesítésre váró terület méreteit, hogy megkapja a szükséges gyepszőnyeg mennyiséget négyzetméterben. Nagyon fontos adat, hogy a gyakorlatban létrejövő vágási veszteség 3-5%! Ezért a területek tagoltságának, illetve az ívek számának megfelelően adjon még hozzá ekkora mennyiséget. Én minden esetben +5%-kal számolok és nem is szoktam tévedni. Egyébként nagyon kellemetlen dolog, amikor pár m2 gyep hiányzik a munka befejezéséhez.

2. Kezelje a területet totális gyomirtóval

A gyepszőnyegezésre szánt terület jelenlegi növényzetét távolítsa el. Lehet kapával, vagy rotációs kapával, de lehet lapáttal, ha a felső 5 cm talaj eltávolítása sem gond. Amikor készen van, akkor kezelje le gifozát tartalmú totális gyomirtóval. A terület kezelését követő 10-14 nappal a szer kifejtette a teljes hatását, és a növényzet elpusztult. Amennyiben maradt még látható mennyiségben elszáradt gyom, akkor távolítsa el. 

3. Lazítsa fel és tisztítsa meg a talajt

A talajmunka profi előkészületei a legfontosabb tényezője a gyepszőnyeg telepítés sikerének. Ezért a pihentetett talaj felső 10 cm-t fel kell lazítani és eltávolítani belőle a köveket, kavicsokat, gyökereket és minden nem odaillő elemet. 

4. Javítsa fel a talajt

Én a talaj legfelső 5-10 cm-es rétegét minden esetben lecserélem kerti talajra! Ez nem mindig szükséges ugyan, de sajnos jártam már úgy, hogy bedőltem a megrendelő „esküdözéseinek”, hogy a talaj ilyen jó, meg olyan jó… És nem volt az. Ha Ön a feljavítás mellett dönt, akkor javítsa fel homokkal, tőzeggel, vagy tápanyagokkal aszerint, hogy mire van szükség. De a legjobb, ha darált tőzeges-marhatrágyás finom kerti talajjal keveri meg és legalább 5 cm magasságban húzza meg a tetejét.

Az alapvető talajtípusok a következők: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok.

A talajtípusok helyes felismerése és a helyes megmunkálása elengedhetetlen a sikerhez. A legtöbb esztétikai probléma és betegség ennek elmulasztásából fakadhat! 

5. Végezze el a talajfelszíni munkálatokat

Jelölje ki a talajfelszín kívánt magasságát úgy, hogy az 3-4 cm-rel lejjebb essen attól a magasságtól, mint ahol a gyepszőnyeget szeretné majd látni. Állítsa be a talajszintet erre a kívánt méretre úgy, hogy az tömören, lépésálló módon legyen abban a síkban. Ezt többszöri gereblyézéssel és hengereléssel tudja elérni, esetleg lapvibrátor használatával. Ha a hengerelést választotta, akkor ne csak egy irányból hengerelje, hanem keresztirányból is.

Ha magasan kell tölteni a termőtalajt, akkor több lépcsőben terítse és tömörítse azt, hogy biztosan ne süllyedjen meg.

A gyepszőnyegnek nem jó, ha csak kisebb gödrök is maradnak. Ezeken a helyeken a gyökerei befülledhetnek, mivel nem érintkeznek közvetlenül a talajjal és a gyepes terület felszínén egyenetlenségek jönnek létre a gyepszőnyeg színében is. 

6. Tegye le a vakondhálót

Ezt a műveletet nem kell precíziósan elvégezni, mindössze arra figyeljen, hogy a két sor vakondháló legalább 4-4 cm-re fedésben legyen egymáson, és mindenhova kerüljön belőle. Kerülje a kisebb darabok használatát, mert ezek később elcsúszhatnak más munkafolyamatoknál. 

7. Terítse le a gyepszőnyeget

A gyepszőnyeg fektetését én mindig egy párhuzamos egyenes oldal szélében kezdem, és úgy haladok befelé. Nagyon ügyeljen arra, hogy a gyepszőnyeget egyenesen görgesse ki. A gyepszőnyeget egymáshoz szorosan rakja és figyeljen a hézagmentességre. A rövidebb oldalak csatlakozásai legyenek az egymás mellett lévő tekercseknél eltolva. Lehetőleg ne tegyen a sor végére kis darabot. A vágásokat mindenképpen éles eszközzel végezze. Én sniccert használok és jó sok pengét tartok magamnál, mert hamar kopik.

Ha rézsűbe telepíti a gyepszőnyeget, akkor a telepítést felűről kell kezdeni, és valamilyen módon (átszúrva) rögzíteni, mivel a gyepszőnyeg tekercsek az önsúlyuk miatt mozognak és gravitációsan a rézsű alja felé törekszenek. A szúrás következtében semmilyen kárt nem fog tenni a gyeptekercsben, amikor megeredt már a gyökérzet és kihúzza a karókat, akkor hetek alatt összeforr.

Ha forró időben végzi a telepítést, akkor a gyepszőnyeget lerakott 50 négyzetméterenként öntözze meg jó alaposan, de fél óránál többet ne legyen öntözés nélkül hagyva a friss telepítés. Ha különösen forró a talajfelszín, akkor nedvesítse meg a gyepszőnyeg fonákját mielőtt lefekteti. Ezt soha ne vízsugárral tegye csak permetszerűen, hogy ne mosódjon ki belőle a gyökérzetét összefogó talaj! Sose a talajt kezdje el locsolni, mert a sáros talajjal nagyon nehéz a munka.

8. Szórja el a gyökeresítő anyagot

Ha ki vannak tekerve a gyeptekercsek, és jól elvannak passzírozva a hengerrel, akkor jöhet a hajtatás. Én ilyenkor szoktam félűről megszórni a gyepszőnyeget a gyors gyökeresedést elősegítő anyaggal. Ez lehet műtrágya is, vagy szerves is (semmiképpen sem marhatrágya, vagy ilyesmi). Fontos, hogy egyenletesen, akár tologatható, akár kézi szóró segítségével legyen megszórva a teljes felület.

9. Öntözze és hengerelje a területet

Öntözze be jó alaposan a teljes gyepszőnyeg felületet, és utána közepesen nehéz hengerrel többször is hengerelje le. Erre azért van szükség, hogy az esetleges kis gödröcskék, vagy púpok is kisimuljanak. A hegerelést keresztirányban is el kell végezni, a gyep pedig legyen jól átáztatva, de nem beiszapolódva alatta a talaj teljesen, mert akkor nyomot hagyhatnak a lépteink. Szóval figyeljen oda. 

10. Tartsa folyamatosan nedvesen

A legyökeresedésig a gyepszőnyeg intenzív öntözést igényel. Természetesen erre a legjobb megoldás az automata öntözőrendszer. (200 m2 felett hozzá a nyári kánikulában hozzá se lásson, ha nincs öntözőrendszere.) Rendszeresen és egyenletesen öntözze a gyepet úgy, hogy csökkentse a napi öntözés számát, míg az adott öntözési időt növelje meg. Ezzel a folyamattal a gyepszőnyeg gyökérzetét kényszerítjük mélyre húzódni, ami az élettartamán és az egészségén egyaránt javító tényező. 

Várható legyökeresedés és használat

A gyepszőnyeg a hőmérséklet függvényében fog korábban vagy későbben legyökeresedni. Minél melegebb van, annál hamarabb gyökeresedik. A gyakorlati tapasztalatom azt mutatja, hogy melegben ez 10-14 napon belül megtörténik, ha mindent jól csináltam. Hűvös időben ne lepődjünk meg, ha ez 1 hónapra tolódik ki.

Magas igénybevétel mellőzése mellett a második nyírás után el lehet kezdeni használni a gyepet. Nagyobb igénybevételű sportgyepet a telepítést követően 2 hónap elteltével lehet aktívan, sportolással igénybe venni.  

Gyepszőnyeg telepítési hibák

 Gyepszőnyeg fektetése előkészített talajon

 

A tapasztalat hiánya, a gyakorlatlanság, vagy az időjárás szélsősége eredményezhetnek a telepítésében olyan hibákat, amelyek minőségi csökkenéshez vezetnek, és hamar megmutatkoznak a gyepszőnyeg szépségének a kárára. Ha nem vesszük alapul azt, hogy a felhasznált anyagminőség volt problémás, akkor a leggyakrabban elkövetett hibák a következők lehetnek: 

Túl forró időben történt a telepítés

- Amikor a nyári kánikulában telepítjük a gyepszőnyeget, akkor a forró talajjal érintkező gyökérzet egész egyszerűen megsülhet. Ennek ellenszereként a gyepszőnyeget a lefektetés előtt fordítsuk meg és spricceljük le a gyökérzetét, hogy az lehűtse a forró talajt, amikor érintkezik vele. Mindezzel legyen nagyon óvatos, mert a víznek nem szabad kimosnia a gyökérzetet átfogó talajt.

- Lehet, hogy csak az öntözővíz mennyisége nem elegendő, mert a forróságban hamar elpárolog.

- Lehet, hogy az öntözővíz elfolyik, vagy túlzottan tömör alatta a talaj és nem szívódik be.

TÜNETEK:

Sárguló gyepszőnyeg. ( FONTOS: még Tápanyaghiány)

KEZELÉS:

Emelje meg az öntözővíz mennyiségét, vagy az öntözés napi számát. Próbálja meg az összetömörödött talajon lazítani, és a kiszáradt területeket áztatásos módon iszapolni. Várhatóan hamar regenerálódik a gyep.

FONTOS:

A tápanyaghiány nagyon hasonló tüneteket tud produkálni, mint a kiszáradás, ezért fontos felismerni, hogy mivel van dolga. Ugyanakkor közvetlen telepítés után (1-2 hónapon belül) nagy a valószínűsége, hogy nem tápanyaghiány lépett fel, mivel ha kertépítési termőtalajra helyezett és gyökeresítő anyaggal megszórt gyep nem lesz tápanyaghiányos, de még a gyeptekercs talajában is van elég sok tartalék.

Tápanyaghiányos gyep esetében az öntözés megnövelésével viszont még inkább fokozni fogjuk a tüneteket, mivel a sok víz hozzájárul a talajfelszín kimerítéséhez. 

Túl hideg időben történt a telepítés

Ha ez késő ősszel történt, akkor már nem biztos, hogy a gyepszőnyeg képes volt a legyökeresedésre, mivel ez + 5°C alatt a gyökeresedés nagyon lelassul, és fagypont alatt megáll. A fagy hatására zsugorodik.

TÜNETEK:

A gyepszőnyeg a széleinél felkunkorodik, nem érnek össze az illesztések.

KEZELÉS:

A tavaszi nedves, fagypont feletti időkben hengerelje le. Lassan el fog indulni a legyökeresedése. 

Tápanyaghiány

Ha a gyepszőnyeget tápanyaghiányos gyenge minőségű talajra fektettük, akkor felélve a gyepszőnyeg talajában lévő tartalékjait, az élettani funkciói legyengülnek és egyre inkább silány látványhoz vezet.

TÜNETEK:

Nagyon lassan növő, sárguló gyep.

KEZELÉS:

Tápanyagpótlás felülszórással. Ha nincs nagy forróság, akkor az öntözés csökkentése, mivel az intenzív öntözés hozzájárul a talaj tápanyag kimerítéséhez. 

Gombás, fertőző talajra való lefektetés

Ha a gyepszőnyegen a telepítést követő meleg időszakban kalapos, vagy más gombák jelennek meg, akkor okunk van feltételezni, hogy ez történt.

TÜNETEK:

- Kalapos, vagy más gombásodás.

- A gyökeresedés elmaradása, valamint a gyepszőnyeg alatt férgek, csigák megjelenése.

- Csúnya felület.

KEZELÉS:

- A kalapos gomba esetében elegendő a rendszeres (4 alkalom 5 naponta) rövidre nyírás. Ez 3 cm-nél rövidebbre ne történjen! Ne vágja 4 cm-nél rövidebbre, ha kánikula várható! Általában néhány nyírás után el fog tűnni. Ha nincs kánikula, akkor az öntözést is csökkentsük le. Lehet, hogy ez meglátszik majd a fű minőségében is, de ha eltűnt a gomba és újra a szokott módon öntözhetünk, akkor hamar helyreáll.

- Gombaölő permetezés.

- Ha azonban nehéz fémekkel szennyezett, vagy erős féreg és csiga megjelenés van, akkor csak a talajcsere fog segíteni. Az a talaj egészen biztosan biológiailag is inaktív. 

Túl kevés öntözés

Amikor a frissen telepített gyepszőnyeg nem kielégítő mennyiségű öntözővizet kap, akkor azonnali minőségi változásokkal reagál.

TÜNETEK:

- Színének teltségét vesztő, sárguló gyep.

- A szélekben látható száraz talajrészek.

KEZELÉS:

Évszaktól függően megnövelni az öntözési mennyiséget vagy az öntözés számát. Akár napok alatt is regenerálódhat. Ha van rá mód, akkor az áztatásos jellegű árasztás csodákat tud tenni.

Foltokban sárguló gyep

Ha a gyepszőnyeg sárgulni kezd foltokban, illetve a járófelületek, vagy kőburkolatok szélében, akkor ezt a kő erőteljes felmelegedése miatt, illetve az öntözőrendszer pontatlan beállítása miatt van.

TÜNETEK:

- A kőburkolatok mellett kiégett fű.

- Foltokban sárguló gyep.

KEZELÉS:

Az automata öntözőrendszer pontos beállítása, vagy megfelelő átépítése. A kőburkolatok szélénél kicsit kijjebb állított vízsugár lehűti a követ és megakadályozza a túlmelegedés okozta talaj és fűkiszáradást. Általában nagyon gyorsan regenerálódik a gyepszőnyegezt követően. 

Szakszerűtlen talaj előkészítés

Ez a leggyakoribb probléma, és itt lehet a legtöbbféleképpen hibázni. 

1. Göröngyös talaj

Amikor nincs megfelelően elsimítva a talaj és göröngyös marad, akkor egyenetlen fűfelületet kapunk, melyen a víz sem tud egyenletesen felszívódni.  Ennek elkerülése végett én darált termőtalajt használok, amiben nincsenek göbök és kavicsok, valamint nagyon szépen simítható.

TÜNETEK:

- A púp tetején kopó, színét vesztő gyepszőnyeg.

- A púp aljában erősebben növő, dúsabb fű.

KEZELÉS:

- Ha a púp oka egy kavics vagy gyökér, akkor távolítsa el úgy, hogy egy éles késsel felnyitja a gyepet. Az eltávolítás okozta esetleges mélyedést töltse fel keményre termőtalajjal.

- Ha nem kavics, hanem földpúpok, azt egy erőteljes beöntözés után hengerelje le a gyepszőnyeg felnyitása nélkül. Ha túl sok a talajtöbblet, akkor felnyitással távolítson el belőle. 

2. Túl puha talaj

A talaj előkészítésénél nem fordítottak kellő gondosságot a talajszerkezet tömörítésére, ezért különösen az öntözési időszakok után süllyed.

TÜNETEK:

Ha rálépünk a gyepszőnyegre, akkor puha, és besüpped a talpunk alatt.

KEZELÉS:

A nyírások utáni öntözéssel és hengereléssel a talajszint pár centis süllyedésének a rovására valamennyire kezelhető. Hosszútávon, sok hengereléssel kezelődik, de nem biztos, hogy egyenletes marad a felülete. 

3. Túl kemény talaj

A talaj előkészítése a gyepszőnyeg terítés esetében legalább 20 cm mélyen szükséges. Amikor nincs a talaj kötöttsége fellazítva ebben a mélységben, vagy nincs egyáltalán fellazítva, akkor a gyep csak sekélyesen tud legyökerezni. Nem kap megfelelő tápanyagot és levegőt.

TÜNETEK:

- A gyepszőnyeg vegetál, és lassan nő.

- Nem ellenálló és nem szép.

KEZELÉS:

Lyuggatással lehet javítani a helyzeten. 

4. Gyomosodik

- Ez akkor fordul elő, amikor csak felületesen lett a talajból eltávolítva a gyom. A gyökerei életben maradtak és újra erőteljes növekedésnek indult.

- Igen gyakori, hogy a terület közelében parlagon hagyott gyomos területekről szállít a szél gyommagokat. 

TÜNETEK:

A gyepszőnyeg gyomosodik.

KEZELÉS:

- A kétszikű gyomok esetében a gyakori nyírás jelenthet megoldást.

- Szelektív gyomirtás. 

Nincs vakondháló

Ha nem telepítettünk vakondhálót a gyepszőnyeg alá, abban az esetben kitettük magunkat annak a lehetőségnek, hogy a vakondtulajdonosok szélmalomharcát vívjuk mi is. A vakond hazánkban védett állat, ezért a lehető legjobb kezelés a megelőzés.

TÜNETEK:

Vakondtúrások ismételt megjelenése.

KEZELÉS:

A vakond hazánkban védett állat! Nincs igazán hatékony kezelés, próbálkozni lehet.

- Nyestspray.

- Ultrahangos vakondriasztó.

Sokáig tekercsben tartott gyepszőnyeg

Amikor nem úgy lett időzítve minden, vagy nagy területen egyszerre nem lehetett lerakni minden tekercset aznap, akkor a tekercsben tartott gyepszőnyeg befülledhet, ami az esztétikai értékének csökkenésével azonnal megmutatkozik.

TÜNETEK:

Egész fűszálak élénken besárgulva a zöldek között.

KEZELÉS:

- Kigörgetve árnyékos helyen tároljuk. Az sem baj, ha kövön vagy betonon. Legyen gyakran megöntözve és néhány napig nem lesz különösebb problémája.

- Minél előbbi kiterítése a végleges helyére.

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!