Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS


 

Témák:


A gyepszőnyeg telepítése
Gyepszőnyeg telepítési hibák

 

A gyepszőnyeg telepítése

Gyepszőnyeg telepítés

A gyepszőnyeg telepítése tulajdonképpen évszaktól függetlenül végezhető, azonban a fagyos időszakokban nem ajánlott. Ilyenkor a hozzáférése sem megoldható, mivel a gyep feltermelését nem végzik el a fűiskolák.

A telepítéséhez legoptimálisabb időszak az ősz, de a tavaszi időjárás is megfelelő a számára. Automata öntözőrendszer megléte mellett még a nyári kánikulában is lehetséges, azonban tapasztalatot és körültekintést igényel.

 

A gyepszőnyeg telepítése lépésenként

A gyepszőnyeg telepítése nem bonyolult feladat. A tapasztalataim alapján mégis azt kell mondjam, hogy a legapróbb részlet is visszaütött, amit kihagytam, vagy másképpen csináltam, mint ahogyan itt leírtam.

 

1. Számolja ki a gyepszőnyeg mennyiségét

Pontosan mérje meg a gyepesítésre váró terület méreteit, hogy megkapja a szükséges gyepszőnyeg mennyiséget négyzetméterben. Nagyon fontos adat, hogy a gyakorlatban létrejövő vágási veszteség 3-5%! Ezért a területek tagoltságának, illetve az ívek számának megfelelően adjon még hozzá ekkora mennyiséget. Én minden esetben +5%-kal számolok.

 

2. Kezelje a területet totális gyomirtóval

A gyepszőnyegezésre szánt terület jelenlegi növényzetét távolítsa el. Lehet kapával, vagy rotációs kapával, de lehet lapáttal, ha a felső 5 cm talaj eltávolítása sem gond. Amikor készen van, akkor kezelje le gifozát tartalmú totális gyomirtóval. A terület kezelését követő 10-14 nappal a szer kifejtette a teljes hatását, és a növényzet elpusztult. Amennyiben maradt még látható mennyiségben elszáradt gyom, akkor távolítsa el.

 

3. Lazítsa fel és tisztítsa meg a talajt

A talajmunka profi előkészületei a legfontosabb tényezője a gyepszőnyegezés sikerének. Ezért a felső 10 cm talajt fel kell lazítani és eltávolítani belőle a köveket, kavicsokat, gyökereket és minden nem odaillő elemet.

 

4. Javítsa fel a talajt

Én a talaj legfelső 5-10 cm-es rétegét minden esetben lecserélem! Ez nem mindig szükséges ugyan, de sajnos jártam már úgy, hogy bedőltem a megrendelő „esküdözéseinek”, hogy a talaj ilyen jó, meg olyan jó. És nem volt az. Ha Ön a feljavítás mellett dönt, akkor javítsa fel homokkal, tőzeggel, vagy tápanyagokkal aszerint, hogy mire van szükség.

Az alapvető talajtípusok a következők: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok.

A talajtípusok helyes felismerése és a helyes megmunkálása fogja meghatározni a sikerünket!

 

5. Végezze el a talajfelszíni munkálatokat

Jelölje ki a talajfelszín kívánt magasságát úgy, hogy az 3-4 cm-rel lejjebb essen attól a magasságtól, mint ahol a gyepszőnyeget szeretné majd látni. Állítsa be a talajszintet erre a kívánt méretre úgy, hogy az tömören, lépésálló módon legyen abban a síkban. Ezt többszöri gereblyézéssel és hengereléssel tudja elérni, esetleg lapvibrátor használatával. Ha a hengerelést választotta, akkor ne csak egy irányból hengerelje, hanem keresztirányból is.

A gyepszőnyegnek nem jó, ha csak kisebb gödrök is maradnak. Ezeken a helyeken a gyökerei befülledhetnek, és a gyepes terület felszínén egyenetlenségek jönnek létre a gyepszőnyeg színében.

 

6. Tegye le a vakondhálót

Ezt a műveletet nem kell precíziósan elvégezni, mindössze arra figyeljen, hogy a két sor vakondháló legalább 2-2 cm-re fedésben legyen egymáson, és mindenhova kerüljön belőle.

 

7. Terítse le a gyepszőnyeget

A gyepszőnyeg fektetését én mindig egy párhuzamos egyenes oldal szélében kezdem, és úgy haladok befelé. Nagyon ügyeljen arra, hogy a gyepszőnyeget egyenesen görgesse ki. A gyepszőnyeget egymáshoz szorosan rakja és figyeljen a hézagmentességre. A rövidebb oldalak csatlakozásai legyenek az egymás mellett lévő tekercseknél eltolva. Lehetőleg ne tegyen a sor végére kis darabot. A vágásokat mindenképpen éles eszközzel végezze.

Ha rézsűbe telepíti a gyepszőnyeget, akkor a telepítést felülről kell kezdeni, és valamilyen módon (átszúrva) rögzíteni, mivel a gyepszőnyeg tekercsek az önsúlyúk miatt mozognak.

Ha forró időben végzi a telepítést, akkor a gyepszőnyeget lerakott 50 négyzetméterenként öntözze meg jó alaposan, de fél óránál többet ne legyen öntözés nélkül hagyva a friss telepítés. Ha különösen forró a talajfelszín, akkor nedvesítse meg a gyepszőnyeg fonákját mielőtt lefekteti. Ezt soha ne vízsugárral tegye! Csak permetszerűen lespriccelve.

 

8. Szórja el a gyökeresítő anyagot

Én ilyenkor szoktam felülről megszórni a gyepszőnyeget a gyors gyökeresedést elősegítő anyaggal. Ez lehet műtrágya is, vagy szerves is. Fontos, hogy egyenletesen, akár tologatható, akár kézi szóró segítségével legyen megszórva a teljes felület.

 

9. Öntözze és hengerelje a területet

Öntözze be jó alaposan a teljes gyepszőnyeg felületet, és utána közepesen nehéz hengerrel többször is hengerelje le. Erre azért van szükség, hogy az esetleges kis gödröcskék, vagy púpok is kisimuljanak.

 

10. Tartsa folyamatosan nedvesen

A legyökeresedésig a gyepszőnyeg intenzív öntözést igényel. Természetesen erre a legjobb megoldás az automata öntözőrendszer. (200 m2 felett hozzá a nyári kánikulában hozzá se lásson, ha nincs öntözőrendszere.) Rendszeresen és egyenletesen öntözze a gyepet úgy, hogy csökkentse a napi öntözés számát, míg az adott öntözési időt növelje meg. Ezzel a folyamattal a gyepszőnyeg gyökérzetét kényszerítjük mélyre húzódni, ami az élettartamán és az egészségén egyaránt javító tényező.

 

TÖBB INFÓ:

Automata öntözőrendszer

Gyepszőnyeg Gy.I.K.

 

A gyepszőnyeg a hőmérséklet függvényében fog korábban vagy későbben legyökeresedni. Minél melegebb van, annál hamarabb gyökeresedik. A gyakorlati tapasztalatom azt mutatja, hogy ez 10-14 napon belül megtörténik, ha mindent jól csináltam. Az második nyírás után már használhatja.

 

Gyepszőnyeg telepítési hibák

Gyepszőnyeg telepítési hibák

A tapasztalat hiánya, a gyakorlatlanság, vagy az időjárás szélsősége eredményezhetnek a telepítésében olyan hibákat, amelyek minőségbeli csökkenéshez vezetnek, és hamar megmutatkoznak a gyepszőnyeg szépségének a kárára. A leggyakrabban elkövetett hibák a következők lehetnek:

 

Túl forró időben történt a telepítés

- Amikor a nyári kánikulában telepítjük a gyepszőnyeget, akkor a forró talajjal érintkező gyökérzet megsülhet. Ennek ellenszereként a gyepszőnyeget a lefektetés előtt fordítsuk meg és spricceljük le a gyökérzetét, hogy az lehűtse a forró talajt, amikor érintkezik vele.

- Lehet, hogy csak az öntözővíz mennyisége nem elegendő, mert a forróságban hamar elpárolog.

TÜNETEK:

Sárguló gyepszőnyeg. ( FONTOS: még Tápanyaghiány)

KEZELÉS:

Emelje meg az öntözővíz mennyiségét, vagy az öntözés napi számát.

 

Túl hideg időben történt a telepítés

Ha ez késő ősszel történt, akkor már nem biztos, hogy a gyepszőnyeg képes volt a legyökeresedésre, mivel ez + 5°C alatt a gyökeresedés nagyon lelassul, és fagypont alatt megáll. A fagy hatására zsugorodik.

TÜNETEK:

A gyepszőnyeg a széleinél felkunkorodik, nem érnek össze az illesztések.

KEZELÉS:

A tavaszi nedves, fagypont feletti időkben hengerelje le.

 

Tápanyaghiány

Ha a gyepszőnyeget tápanyaghiányos gyenge minőségű talajra fektettük, akkor az élettani funkciói legyengülnek.

TÜNETEK:

Nagyon lassan növő, sárguló gyep.

KEZELÉS:

Tápanyagpótlás felülszórással. Ha nincs nagy forróság, akkor az öntözés csökkentése, mivel az intenzív öntözés hozzájárul a talaj tápanyag kimerítéséhez.

 

Gombás, fertőző talajra való lefektetés

Ha a gyepszőnyegen a telepítést követő meleg időszakban kalapos, vagy más gombák jelennek meg, akkor okunk van feltételezni, hogy ez történt.

TÜNETEK:

- Kalapos, vagy más gombásodás.

- A gyökeresedés elmaradása, valamint a gyepszőnyeg alatt férgek, csigák megjelenése.

- Csúnya felület.

KEZELÉS:

- A kalapos gomba esetében elegendő a rendszeres (4 alkalom 5 naponta) rövidre nyírás. Ez 3 cm-nél rövidebbre ne történjen! Ne vágja 4 cm-nél rövidebbre, ha kánikula várható!

- Gombaölő permetezés.

- Ha azonban nehéz fémekkel szennyezett, vagy erős féreg és csiga megjelenés van, akkor csak a talajcsere segít.

 

Túl kevés öntözés

Amikor a frissen telepített gyepszőnyeg nem kielégítő mennyiségű öntözővizet kap, akkor azonnali minőségbeli változásokkal reagál.

TÜNETEK:

- Színének teltségét vesztő, sárguló gyep.

- A szélekben látható száraz talajrészek.

KEZELÉS:

Évszaktól függően megnövelni az öntözési mennyiséget vagy az öntözés számát. Akár napok alatt is regenerálódhat.

 

Foltokban sárguló gyep

Ha a gyepszőnyeg sárgulni kezd foltokban, illetve a járófelületek, vagy kőburkolatok szélében, akkor ezt a kő erőteljes felmelegedése miatt, illetve az öntözőrendszer pontatlan beállítása miatt van.

TÜNETEK:

- A kőburkolatok mellett kiégett fű.

- Foltokban sárguló gyep.

KEZELÉS:

Az automata öntözőrendszer pontos beállítása, vagy megfelelő átépítése. A kőburkolatok szélénél kicsit kijjebb állított vízsugár lehűti a követ és megakadályozza a túlmelegedés okozta talaj és fűkiszáradást.

 

Szakszerűtlen talaj előkészítés

Ez a leggyakoribb probléma, és itt lehet a legtöbbféleképpen hibázni.

 

1. Göröngyös talaj

Amikor nincs megfelelően elsimítva a talaj és göröngyös marad, akkor egyenetlen fűfelületet kapunk, melyen a víz sem tud egyenletesen felszívódni.

TÜNETEK:

- A púp tetején kopó, színét vesztő gyepszőnyeg.

- A púp aljában erősebben növő, dúsabb fű.

KEZELÉS:

- Ha a púp oka egy kavics, vagy gyökér, akkor távolítsa el úgy, hogy egy éles késsel felnyitja a gyepet. Az eltávolítás okozta esetleges mélyedést töltse fel keményre termőtalajjal.

- Ha nem kavics, hanem földpúpok, azt egy erőteljes beöntözés után hengerelje le a gyepszőnyeg felnyitása nélkül. Ha túl sok a talajtöbblet, akkor felnyitással távolítson el belőle.

 

2. Túl puha talaj

A talaj előkészítésénél nem fordítottak kellő gondosságot a talajszerkezet tömörítésére.

TÜNETEK:

Ha rálépünk a gyepszőnyegre, akkor puha, és besüpped a talpunk alatt.

KEZELÉS:

A nyírások utáni hengereléssel, öntözéssel, a talajszint pár centis süllyedésének a rovására kezelhető.

 

3. Túl kemény talaj

A talaj előkészítése a gyepszőnyegezés esetében legalább 20 cm mélyen szükséges. Amikor nincs a talaj kötöttsége fellazítva ebben a mélységben, vagy nincs egyáltalán fellazítva, akkor a gyepszőnyeg csak sekélyesen tud legyökerezni. Nem kap megfelelő tápanyagot és levegőt.

TÜNETEK:

- A gyepszőnyeg vegetál, és lassan nő.

- Nem ellenálló és nem szép.

KEZELÉS:

Lyuggatással lehet javítani a helyzeten.

 

4. Gyomosodik

- Ez akkor fordul elő, amikor csak felületesen lett a talajból eltávolítva a gyom. A gyökerei életben maradtak és újra erőteljes növekedésnek indult.

- A terület közelében parlagon hagyott gyomos területekről szállít a szél gyom magvakat.

TÜNETEK:

A gyepszőnyeg gyomosodik.

KEZELÉS:

- A kétszikű gyomok esetében a gyakori nyírás jelenthet megoldást.

- Szelektív gyomirtás.

 

Nincs vakondháló

Ha nem telepítettünk vakondhálót a gyepszőnyeg alá, abban az esetben kitettük magunkat annak a lehetőségnek, hogy a vakondtulajdonosok szélmalomharcát vívjuk mi is.

TÜNETEK:

Vakondtúrások ismételt megjelenése.

KEZELÉS:

Nincs igazán hatékony kezelés, próbálkozni lehet.

- Nyestspray.

- Ultrahangos vakondriasztó.

 

Sokáig tekercsben tartott gyepszőnyeg

Amikor nem úgy lett időzítve minden, vagy nagy területen egyszerre nem lehetett lerakni minden tekercset aznap, akkor a tekercsben tartott gyepszőnyeg befülledhet.

TÜNETEK:

Egész fűszálak élénken besárgulva a zöldek között.

KEZELÉS:

- Kigörgetve árnyékos helyen tároljuk. Az sem baj, ha kövön vagy betonon. Legyen gyakran megöntözve.

- Minél előbbi kiterítése a végleges helyére.

 

TÖBB INFÓ:

Gyepszőnyeg Gy.I.K.

 

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!

- referenci szöveg –

Ingyenes felmérést kérek!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!