Automata öntözőrendszer telepítés és karbantartásKertépítés, Kerttervezés, KertgondozásGyepszőnyeg telepítés, akciós áron!

HATÉKONY ÖNTÖZŐRENDSZER


 

Témák:


Az automata öntözőrendszer hatékonysága
Víztakarékos automata öntözőrendszer
Csapadékpótlás országos táblázata
Az öntözési mennyiséget meghatározó tényezők
Hogyan öntözzek takarékosan?
Környezetvédő-e az öntözőrendszer?

 

Gyakori félreértés!


Az automata öntözőrendszer csak abban az esetben fog vízfogyasztás csökkenést okozni a kerti öntözővíz felhasználásban, ha Ön rendszeresen és alaposan öntözi a kertjét. Ellenkező esetben nem! Mivel csak olyan öntöző módszereknél tud kevesebbet fogyasztani és hatékonyabban működni, amelyek használata folyamatos a kertben.

Az automata öntözőrendszer hatékonysága

Az öntözőrendszer hatékonysága

Amikor egy kerttulajdonos megrendel egy automata öntözőrendszert, akkor ennek leggyakrabban két oka van, az egyik a kényelem, a másik pedig az, hogy végképp feladta a küzdelmet a kert fenntartása ügyében. Csak amikor már egy ideje be van szerelve az öntözőrendszer a kertjébe fedezi fel, hogy mennyivel összetettebb előnyöket jelent a számára.

A következőkben nézzük meg, hogy az öntözőrendszer miben könnyíti meg az életét a kert tulajdonosának. Látni fogja, hogy ezek az előnyök szinte mind összefoglalhatók a hatékonyságában.

 

 • KÉNYELMES!

Semmilyen felügyeletet sem igényel, azaz nélkülünk is elvégzi a kert locsolását. Nem jelent problémát többé a nyaralás alatti öntözés sem.

 • IDŐT TAKARÍT MEG!

Mostanában ez az egyik legfontosabb dolog, amit egy öntözőrendszer nyújthat a számunkra. Az időnk nagyon értékessé vált, és a szabadidőnk pedig még értékesebbé. Hiszen a napi öntözés akár órákig is tarthat, de a berendezés használata mellett Ön ezt az időt kikapcsolódással, pihenéssel, családjával, vagy még több munkával töltheti el.

 • ENERGIÁT TAKARÍTHAT MEG!

A napi több órán át tartó öntözés – és ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni, akkor hajnalban, illetve késő este – bizony meglehetősen fárasztó tevékenység. Nem mindenki szeret egy fárasztó nap után még otthon is tovább „gürizni”. Nem beszélve arról, ha a kedvenc sorozatunk, vagy egy jó kis foci megy a TV-ben.

 • ÉRTÉKES VIZET TAKARÍT MEG!

Minden más lehetséges öntöző megoldás töredékéből képes egyenletesen megöntözni a kertjét. Gyakorlatilag be lehet állítani úgy, hogy Ön biztos legyen benne, hogy az öntözőrendszer egy csepp vizet sem pazarol el.

 

TÖBB INFÓ:

Gyakori félreértés

 

 • NEM LÁTHATÓ!

Rejtett kialakítása miatt szinte észrevehetetlen a kertben. A teljes terjedelmének a 95%-a a talajfelszín alatt található, és csak a működésbe lépésekor korlátozza a kert használatát.

 • KÖRNYEZETBARÁT!

Az automata öntözőrendszer üzemeltethető természetes vízforrásokból is, mint egy tó, vagy egy patak, de alternatív vízforrásból is, ami lehet kút, vagy esővíztartály, illetve ezek kombinációi. Használatával Ön hozzájárul a fenntarthatósághoz!

 • EGÉSZSÉGES KÖRNYEZETET BIZTOSÍT!

A kertünkben előforduló port és polleneket képes megkötni a kibocsájtott porlasztott vízzel, ezzel nem csak a kertünk növényzetének, de nekünk, embereknek is egészségesebb környezetet biztosít.

 • SZÉP KÖRNYEZETET BIZTOSÍT!

Az automata öntözőrendszer hatására a kertünk bámulatosan széppé válhat, mivel a mindig ugyanakkor érkező öntözéshez a növényeink hozzászoknak, s mivel nem kell energiát fektetniük a rendelkezésre álló víz megtartására, kizárólag a szépítkezéssel törődnek.

 • INGATLANA ÉRTÉKÉT MEGNÖVELI!

A fentebb felsorolt számtalan előnye mellett az automata öntözőrendszer és a hatásai növeli ingatlana értékét.

 

Víztakarékos automata öntözőrendszer

Víztakarékos öntözőrendszer

 

Fontos, hogy az automata öntözőrendszer víztakarékos legyen?

Hazánk időjárása a hőmérséklet tekintetében is, és az évi csapadékmennyiség eloszlásában is szélsőségesebbnek mondható, mint korábban. Nagyon hideg van télen - és ami minket jobban érdekel a témából kifolyólag -, nagyon nagy forróság van nyáron. A csapadékpótlás nélkül elképzelhetetlen bármilyen növénykultúra nevelése, vagy egy szép kert fenntartása.

Bár a talajvízadottságaink jónak mondhatók, általános apadás és néhol pedig kiszáradás jellemzi a kutak többségét. A tiszta víz ezért egyre szűkösebb, és egyre többet is kell érte fizetni.

Nem kérdéses, hogy az automata öntözőrendszer ilyen körülmények között hamar terjed, de minden előnye ellenére sem elegendő már, hogy csak jól működjön. Elengedhetetlen, hogy víztakarékos is legyen!

Mitől víztakarékos az automata öntözőrendszer?

Magam is jól tudom, hogy fontos lehet legalább minimálisan megérteni a vásárolandó berendezés, műszaki cikk, vagy bármi egyéb működésének az elvét, illetve azt, hogy miként tudja azt megvalósítani. Gyakorta felmerül a kérdés, hogy mitől víztakarékos az öntözőrendszer? A következőkben erről olvashat a teljesség igénye nélkül.

 

 • Pontosan oda öntöz, pontosan annyit öntöz, és pontosan akkor, amikor azt kell!

Az automata öntözőrendszer a programozásának megfelelően a legoptimálisabb időpontokban locsol. Beállításának köszönhetően csak annyi vizet juttat ki, mint amennyi szükséges, és ez nagy pontossággal szabályozható az adott területen.

 • Kertre igazított kialakítás

Aligha van két egyforma kert, így a talajviszonyok, a napos/árnyékos területek aránya, a lejtések is különböznek a kertekben. Az öntözőrendszer kialakításánál ez mind figyelembe van véve, és a rendelkezésre álló legmegfelelőbb technológia van alkalmazva.

 • Az öntözés automatizálása

A nevéből adódóan az automata öntözőrendszer automata berendezés. A helyes időpontokban locsolása rengeteg vizet megspórol a gazdájának, hiszen a párolgási veszteség minimalizálása 50%-os megtakarítást is jelenthet.

 • Az öntözés programozhatósága

A különböző évszakok csapadékigényének megfelelő módon idomuló programozhatóság szintén víztakarékosság, hiszen a tavaszi hónapokban, vagy az őszi hónapokban kevesebb öntözésre van szükség, mint a forró nyáriban.

 • Az esőérzékelés

Az esőérzékelő nem engedi locsolni az öntözőberendezést, ha esik az eső, vagy a páratartalom nagyon magas. Ilyenkor a csapadékpótlásra nincs szükség.

 • Alternatív és természetes vízforrás használata

Az alternatív vízforrások például a kút, vagy az esővízgyűjtő tartály. A természetes vízforrások a patak, vagy a tó vize. Ezeknek a felhasználása közvetlenül vízmegtakarítást nem, de anyagi megtakarítást eredményez, hiszen ebben az esetben nem fizetünk a vezetékes vízért.

Csapadékpótlás országos táblázata

Csapadékpótlási információ

Az öntözési mennyiséget meghatározó tényezők

Öntözőrendszer és öntözés mennyisége

Ahhoz, hogy víztakarékos öntözőrendszert építsünk számos tényezőt figyelembe kell venni. Nem elég „csak” annyit, mint amennyit egy jó automata öntözőrendszer esetében szokásos.

 

 • A talajszerkezet minősége

Az öt alapvető talajtípus különböző mennyiségű csapadékpótlást igényel. Ezért ez a tényező befolyásolja az öntözőrendszer öntöző elemeinek a megválasztását.

 • A növényzet és a gyep

A növényzet különböző vízigénye - és ezen belül a legnagyobb vízigényű gyep egy külön téma -, szintén meghatározza a kert vízellátásának az összképét.

 • Az évszakok

A kert a változó évszakok hatására nem egyforma öntözővíz mennyiséget igényel, ezért az öntözési mennyiséget az évszakok is befolyásolják.

 • A napos és az árnyékos területek

Azok a területek a kertben, amelyek több napot kapnak, mint árnyékot, több vizet is fognak elpárologtatni, ezért nagyobb a vízigényük.

 • A szeles területek

Azokon a területeken, ahol állandóan fúj a szél intenzívebb a száradás is. Még az öntözőrendszer szórófejeinek a kialakítását is befolyásoló tényező a szél.

 • Rézsűk, lejtések, sík terepviszonyok

A részük öntözésének speciális formája van, mivel ha egyszerre nagyobb öntözést kap, akkor az lefolyik róla. Ilyenkor ezt többször, de kevesebb vízzel oldjuk meg.

 

Hogyan öntözzek takarékosan?

HATÉKONY ÉS GAZDASÁGOS ÖNTÖZÉS

Haékony öntözés

 

 

 

 

 

 

 • Ha a vezetékes vízre almérőt szereltet fel!

Kérvényezheti az almérő felszerelését kerti öntözésre. Ebben az esetben a csatornadíjat nem kell megfizetni.

 • Ha kútból öntöz!

Ebben az esetben az öntözővíz díjtalan, viszont a kútra adót kell fizetni, és a szivattyús gépészet csekély elektromosságot fog fogyasztani.

 • Ha esővízgyűjtő tartályból öntöz!

Vagy kombinálva a kútból szállított vízzel, és ilyenkor két szivattyús gépészetre van szüksége. Az egyik szivattyú a kútból az esővízgyűjtő tartályba szállítja a vizet, a másik az esővízgyűjtő tartályból táplálja meg az öntözőrendszert.

 • Ha a medencevizet elöntözi!

A medencéből a nagy mennyiségű vizet átemelheti az esővízgyűjtőbe. Kis kezeléssel öntözésre alkalmassá válhat.

 • Ha helyes öntözési mód van megválasztva!

Olyan területek szórófejes öntözése, ahol valójában csepegtetésre lenne szükség - és fordítva -, nagy vízpazarlással jár.

 • Ha helyesen beállított, kiváló minőségű öntöző elemek vannak!

Ha a szórófejek pontosan vannak beállítva, és a minőségüknél fogva képesek egyenletesen teríteni az öntözővizet, akkor csak annyi vizet használunk el, mint amennyi ténylegesen szükséges.

 • Ha helyesen van beprogramozva az öntöző vezérlője!

Az öntözési idő helyes megadásával elkerülhetjük a túlöntözést.

 

PAZARLÓ ÖNTÖZÉS

Pazarlás a locsolás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Ha spórolunk az öntöző zónák kialakításával!

Az automata öntözőrendszer képtelen hatékony lenni, ha nincs jól kiépítve. Az eredménye vízpazarlás!

 • Ha az öntözési mód rosszul van megválasztva!

Az automata öntözőrendszer képtelen hatékony lenni, ha nincs jól kiépítve. Az eredménye vízpazarlás!

 • Ha rosszul vannak beállítva az öntöző elemek!

Ha az öntöző szórófejek nagyobb szögben terítenek, mint amire szükség lenne, akkor az eredménye vízpazarlás!

 • Ha rossz minőségű, vagy egyenetlen szórásképet biztosító öntöző elemek vannak!

Lehetetlen hatékonyan és gazdaságosan öntözni olyan szórófejekkel, amelyek nem képesek egyenletesen teríteni a vizet. Ilyen szórófejekkel az öntözés kész pazarlás!

Környezetvédő-e az öntözőrendszer?

Manapság ha valami új berendezést vásárolunk vagy házépítésbe, kertépítésbe fogunk jogosan, egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelem kérdése. Büntetelenül nem zsigerelhetjük ki a természetet, hiszen minden mesterséges beavatkozással az egyensúlyba avatkozunk bele, amelyre a természet spontán törekszik. A vízzel való takarékosság kérdést napjainkban semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül.


Kiemelten fontos ez a kérdés ha öntözéssel kapcsolatos, és hiába szép a házunk ha a kertre amely körülveszi nem fordítunk elegendő figyelmet. A kertünket bár ez sokak számára meglepő, de a legvíztakarékosabban automata öntözőrendszer telepítésével láthatjuk el a szükséges és elégséges vízmennyiséggel. Amellett, hogy egyenletesen kap vizet a kert valamennyi növénye, az automata hajnalban kapcsolja be az öntözőrendszert, hiszen ilyenkor a legkevesebb a párolgási veszteség. Amire a nap felkel már a pázsitunk és minden más a kertünket díszítő növény vízzel jóllakottan nyújtózkodhat a nap sugarait élvezve. Ez főleg hétalvóknak igen előnyös. Ki szeret hajnalban kelni, hogy locsoljon? Az automata öntözőrendszer esőérzékelővel is el van látva, így nem kapcsolja be feleslegesen ha az eső már elegendő vízzel látta el kertünk növényeit.

Víztakarékos az öntözőrendszer?

A víztakarékosság mellett a másik fontos környezetvédelmi szempont az öntözőrendszer telepítése során felhasznált alapanyagok, alkatrészek szórófejek, milyensége, minősége. Az általunk telepített öntözőrendszerekhez felhasznált alapanyagok mindegyike kiváló minőségű és a szórófejek a működésük során nem használnak kenőanyagot, ezzel is csökkentve a kert vegyszerterhelését. A kiváló minőséget jelzi még a több évre szóló garancia, amelyet a felhasznált termékekre biztosítunk.


A kert tervezés illetve építés során arra is van gondunk, hogy a kiválasztott növények vízigénye hasonlóan alacsony legyen, így biztosítva ezen a téren is a víztakarékosságot. A kiválasztás során természetesen figyelembe vesszük a kert sajátosságait, a megrendelő kívánságait is. Az öntözés, öntözőrendszerek valamennyi területén képesek vagyunk kiváló minőségben biztosítani az ön növényei számára ideális feltételeket, legyen szó golfpályáról vagy otthona kertjéről. A tervezés és kivitelezés befejeztével sem engedjük el az ön kezét. Kérdéseivel, kéréseivel bármikor fordulhat munkatársaink, készséggel állnak rendelkezésére.

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!

- referencia szöveg -

Ingyenes felmérést kérek!

 


 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!