HATÉKONY ÖNTÖZŐRENDSZER

Gyakori félreértés!

Az automata öntözőrendszer csak abban az esetben fog vízfogyasztás csökkenést okozni a kerti öntözővíz felhasználásban, ha Ön rendszeresen és alaposan öntözi a kertjét. Ellenkező esetben nem! Mivel csak olyan öntöző módszereknél tud kevesebbet fogyasztani és hatékonyabban működni, amelyek használata folyamatos a kertben.

Szépen öntözznek a mini rotoros szórófejek egy budapesti kertben Szépen öntözznek a mini rotoros szórófejek egy budapesti kertben

Az automata öntözőrendszer hatékonysága

Amikor egy kerttulajdonos megrendel egy automata öntözőrendszert, akkor ennek leggyakrabban két oka van. Ebből az egyik a kényelem, a másik pedig az, hogy végképp feladta a küzdelmet a kert fenntartása ügyében. Csak, amikor már egy ideje be van szerelve az öntözőrendszer a kertjébe fedezi fel, hogy mennyivel összetettebb előnyöket jelent számára a berendezés működése.

A következőkben nézzük meg, hogy az öntözőrendszer miben könnyíti meg az életét a kert tulajdonosának. Látni fogja, hogy ezek az előnyök szinte mind összefoglalhatók a hatékonyságában. 

 • KÉNYELMES!

Semmilyen felügyeletet sem igényel, azaz automatikusan elvégzi a kert locsolását. Ezért a mindennapi élet mellett, nem jelent problémát többé a nyaralás alatti öntözés sem.

 • IDŐT TAKARÍT MEG!

Mostanában ez az egyik legfontosabb dolog, amit egy öntözőrendszer nyújthat a számunkra. Az időnk nagyon értékessé vált, és a szabadidőnk pedig még értékesebbé. A napi öntözés akár órákig is tarthat, de a berendezés használata mellett Ön ezt az időt kikapcsolódással, pihenéssel, családjával, vagy még több munkával töltheti el. Biztosan állíthatom, hogy megszeretni egy kertet nagyon nehéz úgy, hogy a rabszolgájává vállunk.

 • ENERGIÁT TAKARÍTHAT MEG!

A napi több órán át tartó öntözés – és ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni, akkor hajnalban, illetve késő este – bizony meglehetősen fárasztó tevékenység. Nem mindenki szeret egy fárasztó nap után még otthon is tovább „gürizni”. Nem beszélve arról, ha a kedvenc sorozatunk, vagy egy jó kis foci megy a TV-ben.

 • ÉRTÉKES VIZET TAKARÍT MEG!

Még nem találtak fel hatékonyabb, ugyanakkor víztakarékosabb megoldást az automata öntözőrendszernél! Minden más lehetséges öntözési megoldás töredékéből képes egyenletesen megöntözni a kertjét. Meg lehet építeni és be lehet állítani úgy, hogy az öntözőrendszer szinte egy csepp vizet sem pazaroljon el.

 • NEM LÁTHATÓ!

Rejtett kialakítása miatt szinte észrevehetetlen a kertben. A teljes berendezés terjedelmének a 95%-a a talajfelszín alatt található, és csak a működésbe lépésekor korlátozza a kert használatát és válik láthatóvá.

 • KÖRNYEZETBARÁT!

Természetesen a rendszeres időnkénti öntözéssel a kert növényzete szép és a negatív hatásokkal szemben ellenálló lesz, hiszen egészséges és erős lesz. Ez nyilvánvalóan környezetbarát tevékenység.

Az automata öntözőrendszer üzemeltethető természetes vízforrásokból is, mint egy tó, vagy egy patak, de alternatív vízforrásból is, ami lehet kút, vagy esővíztartály, illetve ezek kombinációi. Ezen alternatívák használatával hozzájárulhat a fenntarthatósághoz.

 • EGÉSZSÉGES KÖRNYEZETET BIZTOSÍT!

A kertünkben előforduló port és polleneket képes megkötni a kibocsájtott porlasztott vízzel, ezzel nem csak a kertünk növényzetének, de nekünk, embereknek is egészségesebb környezetet biztosít. A mikroklímát kialakító kert enyhén párás levegője általában magasabb komfortérzetet jelent számunkra.

 • SZÉP KÖRNYEZETET EREDMÉNYEZ!

Az automata öntözőrendszer hatására a kertünk bámulatosan széppé válhat, mivel a mindig ugyanakkor érkező öntözéshez a növényeink hozzászoknak, s mivel nem kell energiát fektetniük a rendelkezésre álló víz megtartására, kizárólag a szépítkezéssel törődnek. Természetesen ennek csak a feltétele az ideális mennyiségű víz jelenléte a kertben. Ahhoz, hogy bámulatosan szép legyen, ezeket a növényeket más módon is szükséges gondozni.

 • INGATLANA ÉRTÉKÉT MEGNÖVELI!

A fentebb felsorolt számtalan előnye mellett az automata öntözőrendszer és a hatásai növelheti ingatlana értékét, mivel ez egy jól behatárolható értékű berendezés.

Víztakarékos automata öntözőrendszer

A képeken egy víztakarékos öntözőrendszerem látható a II. kerületből!

 

Fontos, hogy az automata öntözőrendszer víztakarékos legyen?

Hazánk időjárása a hőmérséklet tekintetében is, és az évi csapadékmennyiség eloszlásában is szélsőségesebbnek mondható, mint korábban. Nagyon hideg tud lenni télen - és ami minket jobban érdekel a témából kifolyólag -, általában nagyon nagy forróság van nyáron. A csapadékpótlás nélkül elképzelhetetlen bármilyen növénykultúra nevelése, vagy egy szép kert fenntartása.

Bár a talajvízadottságaink jónak mondhatók, általános apadás és néhol pedig kiszáradás jellemzi a kutak többségét (2013 adat). A tiszta víz ezért egyre szűkösebb, és egyre többet is kell érte fizetni.

Nem kérdéses, hogy az automata öntözőrendszer ilyen körülmények között hamar terjed, de minden előnye ellenére sem elegendő már, hogy csak jól működjön. Elengedhetetlen fontosságú, hogy víztakarékos is legyen! 

Mitől víztakarékos az automata öntözőrendszer?

Magam is jól tudom, hogy fontos lehet legalább minimálisan megérteni a vásárlandó berendezés, műszaki cikk, vagy bármi egyéb működésének az elvét. Gyakorta felmerül a kérdés, hogy mitől víztakarékos az öntözőrendszer? A következőkben erről olvashat a teljesség igénye nélkül.

 • Pontosan oda öntöz, pontosan annyit öntöz, és pontosan akkor, amikor azt kell!

Az automata öntözőrendszer a programozásának megfelelően a legoptimálisabb időpontokban locsol. Beállításának köszönhetően csak annyi vizet juttat ki, mint amennyi szükséges, és ez nagy pontossággal szabályozható az adott területen, a professzionálisan beállítható öntöző elemekkel.

 • Kertre igazított kialakítás

Aligha van két egyforma kert, így a talajviszonyok, a napos/árnyékos területek aránya, a lejtések is különböznek a kertekben. Nem is beszélve a különböző igényű és fajtájú növényekről. Az öntözőrendszer kialakításánál ez mind figyelembe van véve, és a rendelkezésre álló legmegfelelőbb technológia alkalmazható.

 • Az öntözés automatizálása

A nevéből adódóan az automata öntözőrendszer egy önműködő berendezés. A helyes időpontokban locsolása rengeteg vizet megspórol a gazdájának, hiszen a párolgási veszteség minimalizálása 50%-os megtakarítást is jelenthet azokban az időpontokban, amikor a hőmérsékleti minimumok miatt a legkisebb az elpárolgáson keresztüli veszteség.

 • Az öntözés programozhatósága

A különböző évszakok csapadékigényének megfelelő módon idomuló programozhatóság szintén víztakarékosság, hiszen a tavaszi hónapokban vagy az őszi hónapokban kevesebb öntözésre van szükség, mint a forró nyáriban.

 • Az esőérzékelés

Az esőérzékelő blokkolja az öntözőberendezést, ha esik az eső, vagy a páratartalom nagyon magas. Ilyenkor a csapadékpótlásra nincs szükség, ezért megelőzve a túlöntözést nem indítja a rendszert.

 • Alternatív és természetes vízforrás használata

Az alternatív vízforrások például a kút, vagy az esővízgyűjtő tartály. A természetes vízforrások a patak, vagy a tó vize. Ezeknek a felhasználása közvetlenül vízmegtakarítást nem, de anyagi megtakarítást eredményez, hiszen ebben az esetben nem fizetünk a vezetékes vízért. Viszont nagy haszna van a fenntarthatóság tekintetében, ugyanis a természetes körforgás részeként használjuk fel a csapadékot.

Az öntözési mennyiséget meghatározó tényezők

A képen egy öntözőrendszerem látható Kistarcsáról!

 

Ahhoz, hogy víztakarékos öntözőrendszert építsünk számos tényezőt figyelembe kell venni. Nem elég „csak” annyit, mint amennyit egy jó automata öntözőrendszer esetében szokásos. 

 • A talajszerkezet minősége

Az öt alapvető talajtípus különböző mennyiségű csapadékpótlást igényel. Ezért ez a tényező befolyásolja az öntözőrendszer öntöző elemeinek a megválasztását. Mindez befolyásolhatja az öntözési időtartam és az öntözési idő beállítását is.

 • A növényzet és a gyep

A növényzet különböző vízigénye - és ezen belül a legnagyobb vízigényű gyep egy külön téma -, szintén meghatározza a kert vízellátásának az összképét.

 • Az évszakok

A kert a változó évszakok hatására nem egyforma öntözővíz mennyiséget igényel, ezért az öntözési mennyiséget az évszakok is befolyásolják.

 • A napos és az árnyékos területek

Azok a területek a kertben, amelyek több napot kapnak, mint árnyékot, több vizet is fognak általában elpárologtatni, ezért nagyobb a vízigényük. Ez nem minden esetben igaz, ezért a szakértelem itt is elengedhetetlen.

 • A szeles területek

Azokon a területeken, ahol állandóan fúj a szél intenzívebb a száradás is. Még az öntözőrendszer szórófejeinek a kialakítását is befolyásoló tényező a szél, hiszen a fejek kiosztását is úgy kell elvégezni, hogy a szeles időben történő öntözés egyenletes és alapos legyen.

 • Rézsűk, lejtések, sík terepviszonyok

A részük öntözésének speciális formája van, mivel, ha egyszerre nagyobb öntözést kap, akkor az lefolyik róla. Ilyenkor ezt többször, de kevesebb öntözéssel kijuttatott vízzel oldjuk meg.

Hogyan öntözzek takarékosan?

Egy öntözőrendszer technikai részleteinek képei Vácról! 

HATÉKONY ÉS GAZDASÁGOS ÖNTÖZÉS

A hatékony és gazdaságos öntözés a legtöbb kertesházban valamilyen módon, de megoldható. A legtöbben észre sem veszik, hogy mennyi ellocsolható vizet pazarolnak el, amit valamilyen módon, de hasznosíthatnának a kertben. Néhány ilyen praktikát szeretnék megemlíteni, amit részben leleményes kerttulajdonosoktól lestem el, mivel a gyakorlatban jól működött. 

 • Ha a vezetékes vízre almérőt szereltet fel!

Kérvényezheti az almérő felszerelését kerti öntözésre. Ebben az esetben a csatornadíjat nem kell megfizetni. Sajnos, ennek megvannak a költségei, de egy év fogyasztásának a távlatából könnyen megbecsülhetővé válik, hogy megéri-e a költségkímélés.

 • Ha kútból öntöz!

Ebben az esetben az öntözővíz díjtalan, viszont a kútra adót kell fizetni, és a szivattyús gépészet csekély elektromosságot fog többletként fogyasztani. Nagyon elterjedt és jól kiforrott megoldás.

 • Ha esővízgyűjtő tartályból öntöz!

Lehet esővízgyűjtő tartályt vagy ciszternát létesíteni még abban az esetben is, ha már kész, évek óta beállt kertről van szó. Ezt a megoldást lehet kombinálva felhasználni a kútból szállított vízzel, és ilyenkor két szivattyús gépészetre van szüksége. Az egyik szivattyú a kútból az esővízgyűjtő tartályba szállítja a vizet, a másik az esővízgyűjtő tartályból táplálja meg az öntözőrendszert. Eléggé kiforrott megoldások léteznek már erre, azonban a technikai érzékenység itt fenn áll.

 • Ha a medencevizet elöntözi!

A medencéből a nagy mennyiségű vizet átemelheti az esővízgyűjtőbe. Kis kezeléssel öntözésre alkalmassá válhat. Természetesen itt feltételezzük azt, hogy medence és esővízgyűjtő tartály egyszerre állnak rendelkezésre.

 • Ha helyes öntözési mód van megválasztva!

Mit is jelent ez? Olyan területek szórófejes öntözése, ahol valójában csepegtetésre lenne szükség - és fordítva -, nagy vízpazarlással jár. Nem sorolom fel itt az összes lehetőséget, bizonyára érti mindenki, hogy hasznára válik az öntözőrendszernek, ha gyakorlattal rendelkező szakember végzi el a tervezést vagy a kialakítását.

 • Ha helyesen beállított, kiváló minőségű öntöző elemek vannak!

Ha a szórófejek pontosan vannak beállítva, és a minőségüknél fogva képesek egyenletesen teríteni az öntözővizet, akkor csak annyi vizet használunk el, mint amennyi ténylegesen szükséges.

 • Ha helyesen van beprogramozva az öntöző vezérlője!

Előfordulhat, hogy egy egész héten át esik az eső. Ha az esőérzékelő nem állítja le az öntözést, akkor felesleges víz fog kárba menni. Elképzelhető, hogy túl nagy baj nem is történik miatta, de biztosan nem takarékos. 

PAZARLÓ ÖNTÖZÉS

 • Ha spórolunk az öntöző zónák kialakításával!

Az automata öntözőrendszer képtelen hatékonyan működni, ha nincs jól kiépítve. Az eredménye vízpazarlás és elégtelen öntözés.

 • Ha az öntözési mód rosszul van megválasztva!

Az automata öntözőrendszer képtelen hatékonyan működni, ha nem a megfelelő öntöző elemek vannak kiépítve. Az eredménye vízpazarlás és túl, vagy elégtelen öntözés.

 • Ha rosszul vannak beállítva az öntöző elemek!

Ha az öntöző szórófejek nagyobb szögben terítenek, mint amire szükség lenne, akkor az eredménye vízpazarlás. Ha kisebb szögben, akkor elégtelen öntözés.

 • Ha rossz minőségű, vagy egyenetlen szórásképet biztosító öntöző elemek vannak!

Lehetetlen hatékonyan és gazdaságosan öntözni olyan szórófejekkel, amelyek nem képesek egyenletesen teríteni a vizet. Tehetik ezt koruknál fogva vagy valamilyen sérülésből kifolyólag. Ilyen szórófejekkel az öntözés kész pazarlás!

Környezetvédő-e az öntözőrendszer?

Manapság, ha valami új berendezést vásárlunk vagy házépítésbe, kertépítésbe fogunk jogosan, egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelem kérdése. Büntetlenül nem zsigerelhetjük ki a természetet, hiszen minden mesterséges beavatkozással az egyensúlyba avatkozunk bele, amelyre a természet spontán törekszik. A vízzel való takarékosság kérdést napjainkban semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A víztakarékosság mellett a másik fontos környezetvédelmi szempont az öntözőrendszer telepítése során felhasznált alapanyagok, alkatrészek szórófejek, milyensége, minősége. Az általunk telepített öntözőrendszerekhez felhasznált alapanyagok mindegyike kiváló minőségű és a szórófejek a működésük során nem használnak kenőanyagot, ezzel is csökkentve a kert vegyszerterhelését.

Ugyanakkor a felhasznált elemei az öntözőrendszernek műanyagból készülnek és a földbe lesznek beásva. Ugyan 100 éves léptékbe mérhető módon, de bomlásukkal szennyezhetik a környezetet.

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!