KERTÉPÍTÉS Gy.I.K.

Mekkora az összeg, amit a kertépítésre szeretne fordítani?

Ha most Önnek ez úgy tűnik, hogy a kérdés kissé indiszkrét, fontos megérteni azt, hogy a kertépítés során felhasználható elemek árplafonja a csillagos ég.

Részlet egy ürömi kertből Részlet egy ürömi kertből

Így ha egy olyan kertépítési koncepciót állítunk össze, ami a triplája annak, amit Ön erre fordítani szeretne, akkor utána kezdhetjük elölről az egészet. Ez a kérdés tehát nem az Ön zsebébe kíván turkálni, hanem csak helyes mederben tartani a kerttervezés folyamatát. 

Mi maradjon meg a jelenlegi kertből?

Abban az esetben, ha a kertben vannak már meglévő növények, építmények, burkolatok, amik szépek és nem szeretne megválni tőlük fontos, hogy jelezve legyenek. Ezeknek a tereptárgyaknak is megvan a saját hangulata, amihez illeszkednie kell a kert többi résének is, hogy a várt harmóniába beleilleszkedjenek. 

Szereti a madarakat a kertben?

A madarak szívesen látogatnak olyan kerteket, amelyek olyan növényekből, olyan struktúrával épültek, amik védelmet, búvóhelyet, táplálékot biztosítanak a számukra. Tovább lehet őket csábítgatni dekoratív etetőkkel, itatókkal vagy akár egy kis tavacskával is, ami megvalósulhat a kertépítés munkálataival. 

Milyen kerti stílust szeretne?

Én mindenképpen a tájazonos kertépítés híveként azt javaslom, hogy a környezetében előforduló természet ihletét keresse. Természetesen engem is maga alá gyűr a megrendelő saját elképzelése, valamint az a tény, hogy a kertnek könnyen fenntarthatónak kell manapság lenni. 

Szeretné valamire használni a kertet?

Erre a kérdésre való válasza ismét egy alapjaiban változtathatja meg a kert hangulatát és a kerttervezés munkáját. Ha szeretné játékra használni a gyepet gyermekeivel vagy az unokákkal, akkor taposás tűrő gyepre lesz szüksége. Ha pedig csak az esztétikájában kíván gyönyörködni, akkor több növény mellett, kevesebb pázsittal tervezzük a kertjét.

Van kedvenc évszaka?

Ha igen, akkor melyik? A kertek különböző arcukat mutatják más és más évszakokban. Van rá lehetőség, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek a kedvenc évszakában bontakoznak ki színükkel, formáikkal és virágukkal. 

Milyen napszakban fogja használni?

A kert kialakításán biztosan változtatni fog, ha például Ön este kívánja használni a kertjét. Ebben az esetben a maradék kis fényt nem fogjuk leárnyékolni terülő lombú fákkal, hanem inkább az égbetörő fajtákat választjuk. Ellenkező esetben azonban kialakítunk olyan árnyékos, hűvös pontokat, ahol kényelmes a nagy melegben is a tartózkodás.

Melyek a kedvenc növényei, virágai?

Biztosan ezt a kérdést tartja a laikus a kerttervezés legkézenfekvőbb kérdésének. Ez természetesen így is van, hiszen mindenki azokat a növényeket látja szívesen a kertjébe, amelyek a számára leginkább tetszetősök, vagy valamiért fontosak, kedvesek. 

Allergiás valamilyen növényre?

Nincs olyan szép növény, amelynek a látványa megérné azt a kínt, amelyet egy allergiásnak okozhat, ha az a növény váltja ki ezeket a tűneteket. Ezeknek a növényeknek ebben az estben nincs helye egy egészséges környezet kialakításánál.

Melyik növények azok, amelyek ne legyenek?

Én nem szoktam kisgyermekes családoknak olyan növényeket ajánlani, amelyek nagyon tövisesek, vagy valamely részük mérgező. Ez is lehet egy választási szempont, de lehet a fentebb említett allergia is. Ezen kívül lehetnek nem szimpatikus küllemű vagy illatú növények, amit nem kedvelünk. 

Kutya lesz?

Ha lesz, akkor arra fel kell készülni. Nincsen ugyanis kutyaálló gyep sem növényzet. Ha mindkettőt szeretnénk, akkor azt csak a fizikai szeparálással tudjuk megtenni. A kutyusnak kialakított járóútvonallal. 

Szeretnénk játszóteret?

A mostanában már legelterjedtebbnek mondható kertépítési stílus, a szabadidő kert egyik legjellemzőbb eleme a játszótér. Ha szeretnénk, akkor például biztosítani kell a megközelíthetőségét. A játszóterek mellé ne tervezzünk kerti tavat, és ne tervezzünk szúrós növényeket. 

Legyen kiülő, sütögető, grillező, vagy szaletli?

Mindenkor tartsuk szem előtt, hogy a sütögető, vagy grillező felett biztosítva legyen a szabad légtér, a füst útja. Ne tervezzük zárt, vagy sűrű lombkoronájú növény alá, vagy oda, ahol gyulladás léphet fel. 

Milyenek lesznek a járó utak, lesznek-e burkolatok?

Ma már olyan széles skálán kaphatók különböző színű, formájú, szerkezetű burkolatok, hogy bármilyen kert igényének megfelelően lehet találni olyat, amely a kert hangulatával harmóniában marad. 

Szükséges a belátási takarás?

Érthető módon nem mindenki szereti, ha belátnak, benéznek a privát szférájába. A kertet lehet ennek megfelelően megtervezni, és a kertépítés során olyan növényeket beültetni, amelyek gondoskodnak a számunkra megfelelő takarásról. 

Állandó használatban vagy időszakosban lesz a kert?

Az időszakos használatú kert megtervezésének a legfontosabb szempontja a gondozás hiánya melletti szép állapot megmaradása. Ez persze teljes mértékben lehetetlen, de léteznek kevés törődést igénylő fajták. 

Mennyi ideje lesz a kert gondozására?

Ezt a kérdést jó, ha őszintén tisztázza magában. Egy kert mindenképpen törődést fog igényelni a kertépítés után! Ezt vagy ráfordított idővel, vagy ráfordított pénzzel tudja majd megoldani. Sokat segíthet ezen az automata öntözőrendszer beépítése.

Mindig szükséges a kerttervezés?

Nem mindig szükséges. A minőségi kerttervezés, ami egy kvalifikált szellemi és műszaki munka növeli a kertépítés költségét. Ezért azoknak, akik nem szeretnének egy kifinomult kerti stílust, hanem csak egy szép kertet minőségi alapanyagokból – amely könnyen átbeszélhető -, azoknak nem javasoljuk a kerttervezést 

Milyen kert stílust válasszak?

Én mindig azt javaslom, hogy ne tájidegent. Használjunk olyan növényeket, amelyek hazánkban honosak, és szűkítve a kört, lehetőleg a közeli területekre jellemzőek. 

Miért jó a szabadidő kert?

A szabadidő kert legnagyobb előnye, hogy olyan módon van felépítve, hogy a kertfenntartás a legkevesebb időt, energiát és pénzt kérje a gazdájától. Egy másik nagy előnye, hogy a családnak egy olyan szabadidős tevékenységhez ad területet, amelyet így nem kell felkeresni, nem kell hozzá odautazni.

Mikor a legideálisabb a kertépítés?

Egy komplett kertépítés kivitelezésénél a vegetáció szempontjából a kora tavasz és az ősz a legjobb időszak. Azonban a korszerű technológiák segítségével, mint például az automata öntözőrendszer, bármikor kivitelezhető.

Lehet télen kertet építeni?

Lehet. Nagyon sok olyan munkafázis van, amit a fagymentes időszakokban el lehet végezni, sőt előnyökkel jár. Ilyenek például a talajmunkák, és bizonyos növények ültetése is. A talajmunkánál az előnye, hogy a csapadék hatására a talaj jól betömörödik „beáll”, mire folytatni lehet tavasszal a kertépítést. 

Milyen föld szükséges a kertépítéshez?

Mi kis mennyiségű marhatrágyával, és közepes mennyiségű tőzeggel kevert és darált kertépítési termőfölddel dolgozunk.

Mindig kell az automata öntözőrendszer?

Igen. Ma már kert nem készül automata öntözőrendszer nélkül. Egyszerűen lehetetlen a garanciavállalás ez a berendezés nélkül. Ennek a berendezésnek számtalan olyan előnye van, amit talán nem is sejtünk. Érdemes utánanézni! 

Fűmagvetés vagy gyepszőnyeg telepítés?

Ez egy örök dilemma a kertépítésben! Érdemes jól körüljárni a témát, de az én tapasztalatom az, hogy a gyepszőnyeg csak kezdetben kerül több pénzbe, azonban hosszútávon a fűmagvetéses füvesítésre is rá kell költeni hasonló összeget úgy, hogy a minősége egyáltalán nem garantált. 

Milyen gyepszőnyeget válasszak?

Csakis a minőségi, I. osztályú gyepszőnyeget válassza! 

Mindig szükséges a vakondháló?

Ön dönti el. Azonban jó tudni, hogy ha még most nincsen vakond a kertjében az nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Egy tápanyagban gazdag termőtalaj, és a kertépítés utáni állapotok, a folyamatos öntözés hatására kert ideális környezetet fog teremteni a vakond táplálék állatainak a számára. Ez biztos! 

Lehet télen öntözőrendszert telepíteni?

Igen. Bár nem szoktam sokat telepíteni télen, de azért amikor nincs fagy és nem takarja hó a talajt, akkor szoktam néhányat. Megvannak az előnyei: jobb kedvezmény, tavasszal azonnali indítás, a vegetáció nem élénk.

Milyen öntözőrendszer márkát válasszak?

Az én tapasztalatom szerint mindenképpen amerikait. A professzionális öntözéstechnikai cégek mind az USA-ban vannak. A hazai szereplők között több cég jó minőségű termékei is elérhetők.

 

Minden szép ház csak egy szép kertben tud kiteljesedni!