ÖNTÖZŐRENDSZER KIVÁLASZTÁS

Öntözőrendszer márkák

Ez az iparág a bolygón egyedül az USA-ban jelentős. A piacvezető szereplői és egyben a professzionális öntözéstechnikai cégek is itt találhatók. Az öt legfontosabb öntözőrendszer alkatrészeket gyártó amerikai cég termékeit mind meg lehet találni hazánkban is. Az a véleményem, hogy ezek összességében mind megfelelnek a magas követelményeknek.

Dunavarsányban sem az egyetlen öntözőrendszer telepítésem Dunavarsányban sem az egyetlen öntözőrendszer telepítésem

Én a K-Rain és az Orbit márkákkal dolgozom, de kiváló minőségű öntözőrendszereket lehet építeni Hunter, Toro vagy Rain-Bird márkák termékeiből is. Mivel ezek mind professzionális öntözéstechnikai márkák, amik nagyon jól működnek, ezért az a tapasztalatom, hogy egy jól sikerült munka mögött alapvetően egy becsületes és szakmájához értő szakember áll. Tehát, ha jól működő öntözőberendezést szeretne, akkor nem célravezető ezek a márkák között kutakodni. Találjon egy jó szakembert! 

Így válasszon automata öntözőrendszert!

Meglátásom szerint ezen a területen akkora a zűrzavar, hogy még néhány öntözőrendszer telepítő kolléga sem tudja rá a választ. Mivel, ha tudná, akkor alkalmazná ezt a tudást és prosperálna.

Nem árt tudni, hogy a professzionális öntözőrendszereket az USA-ban gyártják. Némely öntözéstechnikai cég ezek közül már fél évszázadra visszatekintő múlttal rendelkezik. Tehát azóta fejleszti, építi, korrigálja a termékeit, hogy megfeleljen a jelen követelményeinek. Én biztos, hogy ezek közül választanék!

Tájékozódva a hobbi rendszerek ár-értékarányáról hamar szembetűnik az is, hogy nem csak a tudásban, de az árban is erre áll a zászló! Ez különös, de igaz.

A következőkben leírok néhány segédeszközt, amivel könnyen kiszűrhető a legjobb öntözőrendszer ajánlat: 

 • ÁR – ÉRTÉK ARÁNY

Háttéradatként szolgálhat az, hogy a hazai listaárakat a hazai importőrök szabják meg. A listaáraikkal pozícionálnak a piacon, és nem mindig a minőséget tükrözi az ár.

Ezért nézze meg és hasonlítsa össze az ajánlatában szereplő vezérlők, mágnesszelepek, stb., tudását, és álljon a kérdéshez objektíven. Miben tud ez többet, mint a másik? Lehet, hogy azt fogja tapasztalni, hogy az olcsóbb többet tud. Tehát a listaár relatív tényező.

 • MŰSZAKI TARTALOM

Nézze meg, hogy milyen alkatrészekből áll a kínált automata öntözőrendszer, azaz milyen műszaki tartalommal bír.

Példák:

Van-e szűrő beépítve?
Ha szükséges, van-e nyomáscsökkentő?
Milyen nyomásértékű a csőhálózat?
Milyen tudású a vezérlő automatika? 

Létezik egy fontos szabály:

Az alacsony minőségű öntözéstechnikai alkatrészek műszaki tartalma sohasem magas!

Példák:

A mágnesszelepek membránját védi-e saját szűrő?

Lehet, hogy egy magasabb műszaki tartalmú árajánlat csak kicsivel drágább, mint az alacsonyabb műszaki tartalmú. Ezért nézze meg, hogy mit kap a pénzéért! Ne kizárólag az öntözőrendszer ára alapján döntsön. De erről még lejjebb lesz szó. 

 • INTERNET

Ha beüti a Google-ba azt a szót, hogy öntözőrendszer, vagy azt, hogy automata öntözőrendszer, akkor nézze meg, hogy az első három telepítő milyen márkával dolgozik. Ezek a cégek biztos, hogy nagyon keresettek és sok munkájuk van. Évek távlatában nézve nagy a valószínűsége, hogy a munkájuk is megfelelő, hiszen rengeteg munkához visszajárni javítgatni nem egy prosperáló dolog. 

Így ne válasszon öntözőrendszert!

Üzemelő szórófej képe egy XVII. kerületi munkámnál

 

 • NE VÁLASSZON CSAK AZ ÁR ALAPJÁN!

Bár az előfordulása csökkenőben van, de még mindig találkozom olyan szakszerűtlen munkákkal, és az alkatrészeiben válogatás nélküli – néha nem is öntözéstechnikai elemektől csúfított – öntözőrendszerekkel, hogy szabályosan én érzem magam tőle kellemetlenül! Ezek után vajon mit gondolhatnak a szakmámról, énrólam? Teszem fel magamnak a kérdést.

Ezek az öntözőrendszerek ideig-óráig „működnek” és gyakorta a legkifizetődőbb megoldás a teljes átszerelésük vagy cseréjük. Nagyon sajnálom, amikor ez történik, de szinte kivétel nélkül ilyenkor az derül ki, hogy csak az ár alapján döntöttek.

Ha a többi közül kirívóan alacsony az egyik árajánlat, akkor annál inkább vizsgálja meg! Éljen a gyanúperrel, és nézze meg, hogy mit tartalmaz az árajánlat. Ha nincs tételesen kiírva minden alkatrész, akkor pedig a legjobban teszi, ha elveti! Természetesen csak a tapasztalatom alapján formált véleményemet írom meg ilyenkor, hiszen van rá lehetőség, hogy valaki nagyon olcsón dolgozik.

 • NE VÁLASSZON CSAK A LEGNAGYOBB KEDVEZMÉNY ALAPJÁN!

Még az importőröknél is előfordul, hogy a hasonló minőségű (majdnem ugyanaz, mivel liszensz alapján készült) termékeik listaára különböző. Sőt, az egyik vezető öntözéstechnikai márka két nagy forgalmazója két – egymástól nagyban különböző – listaárat használ. Egy független öntözőrendszer szerelő cég pedig teljes mértékben maga képezi az árait.

 • NE VÁLASSZON HOBBI, BARKÁCS ÁRUHÁZI ÖNTÖZŐRENDSZERT!

Nincs két egyforma kert! Ugye ebben egyetértünk?

Ha ez igaz, akkor az „olcsó” egységcsomagokban vásárolható öntözőrendszer elemek mihez vannak? Melyik kerthez passzolnak? Szerintem, távol állnak a professzionalistástól. Ha Ön saját magának szeretné telepíteni a kertjébe az öntözőrendszert, akkor a megtervezést és a pontos anyagkiírást és anyagbeszerzést, a vásárlásért cserébe több erre szakosodott cég is elvégzi Önnek. 

 • LEGYEN ÓVATOS, HA AZ ALKATRÉSZ ÁRÁBAN KÍNÁLJÁK INGYEN AZ ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉSÉT!

Sajnos nem egy helyről is hallottam már, hogy úgy hívták ki az öntözőrendszer telepítőt, hogy az alkatrészek már megvannak, „csak” le kell telepíteni. A telepítés közben derült ki, hogy bizony átverték őket, mert azt ígérték, hogy a téli vásárlás fejében le is telepítik tavasszal, vagy ilyesmi.... Amikor eljött az öntözőrendszer telepítésének az ideje, addigra már nem voltak elérhetők.

Nem hiszem egyébként, hogy ezt az értékesítési formát csak gazemberek csinálják. Mindössze azt javaslom, hogy legyen az ilyen esetben óvatos! Vásárolja meg akkor az alkatrészeket, amikor be is fejezték a munkát. Szerintem, így kibújik a szög a zsákból, ha ugyan van benne…

Választás – Az öntözőrendszerek három fajtája

Friss gyepszőnyeget öntözünk Szigethalmon

 

 • MANUÁLIS ÖNTÖZŐRENDSZER

Ez egy kivételével minden pozitív tulajdonságát nélkülözi annak, ami miatt érdemes automata öntözőrendszert telepíteni! Ugyanis, ha jól van kimérve és összerakva, akkor egyenletesen öntözi meg a kertet. Talán még egy említhető jó tulajdonsága van, hogy nem szükséges ott lenni, amikor éppen öntöz.

- Nem kényelmes, mivel csapok kézi megnyitásával, és csak egyesével lehet elindítani az öntöző zónákat.

- Veszélyes, mivel, ha úgy felejtjük valami okán, akkor ameddig el nem zárja valaki, öntözni fog. Csak nagy odafigyeléssel érhető el az optimális csapadékmennyiség kijuttatás.

- A nyaralás alatti öntözés nincs megoldva. Ha pedig nem tartózkodik otthon senki éppen akkor, amikor kánikula van, akkor ugye megint csak nem lesz a kert meglocsolva.

- Átalakítani nagyon drága, mert olyan alkatrészek kellenek hozzá, ami az automata kivitelhez nem. Ezen kívül pedig kétszer kell munkadíjat fizethet érte, ha átalakíttatja.

Biztos vagyok benne, hogy aki kitalálta az automata öntözőrendszert, pont ezek elkerülése miatt tette! Hiszen ez egy kényelmi eszközünk, ami a legkevesebb bonyolultság mellett kell a legtöbb kényelmet okoznia. 

 • AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER

A kert egyik leghatékonyabb berendezése, és az évtizedek óta fejlesztett leghatékonyabb öntöző megoldás. Sokak számára tévhitként gondolt luxuscikk, pedig már régóta nem az. Egy ésszerű megoldás a kényelemre, és a megtakarításra. Ma már létezik okos öntözés is! Ez még a hagyományos automata öntözőrendszert is felülmúlja a hatékonyságában, azonban az ára miatt még nem elterjedt. 

 • HIBRID ÖNTÖZŐRENDSZER

Ez valójában nem egy önálló típus. Hibrid lehet az automata és a manuális is, mivel ez összesen csak annyit takar, hogy több öntözéstechnikai márka alkatrészei vannak felhasználva ugyanannál a rendszernél. Ha az alkatrészek jól vannak összeválogatva, akkor hibátlan öntözőrendszer lehet a végeredmény.

Gyakran telepítek én is hibrid rendszereket! Én a K-Rain mágnesszelepeit és szórófejeit kedvelem, viszont vezérlő automatikából és esőérzékelőből az Orbit márkát választom.

Az okos öntözőrendszer

Az okos öntözőrendszer valójában egy okos automata öntözőrendszer azoknak, akik imádják a kütyüket és ha lehetőségük van, akkor mindenből már az okos verziót vásárolják meg. Természetesen megértem, ha van erre kereslet, hiszen a világ erre tart. Az én aggályaim ezzel kapcsolatban az, hogy mennyire teszi kényelmesebbé és könnyebbé az életem az, ha naponta 19 hibaüzenetet kapok, és a változók miatt új és új adatok megadásával segítsem a rendszert, hogy dönteni tudjon. Ha valami ennyi figyelmet kíván tőlem, az számomra nem a kényelmi kategória.

Egyébként varázslatos a tudása és vannak nagyszerű előnyei is, mivel egy alkalmazás segítségével még Floridából is tudhatom, hogy melyik zóna hibásodott meg, illetve miért nem kap elegendő vizet az 21-es terület. Számítógépről és okostelefonról, tabletről is hozzáférhető és teljes körűen kezelhető. Műholdakról tájékozódik az adott terület időjárásáról, amihez igazítja magát. Beprogramozható a kert teljes növényzete és ezeknek a növényeknek, a talajtípushoz igazítva állítja a legmegfelelőbb vízkibocsátást. Stb., stb…

Az öntözőrendszer telepítő kiválasztása

Utolsó simítások az öntözőrendszeren

 

 • AZ ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTŐ MEGÍTÉLÉSE ALAPJÁN

Ha egy kertépítő, vagy öntözőrendszer telepítő korrekt módon végzi a munkáját, akkor ahhoz, hogy ebből megéljen, okvetlenül szüksége van arra, hogy befektessen. Ennek közvetlenül látható nyomai vannak, amiket egy laikus is könnyen meg tud figyelni:

- Szórólap

- Weboldal

- Megfelelő autó, géppark

- Munkaruha

- Katalógusok

A szakértelmével hozzáértő benyomást kelt, a kérdéseinkre azonnali választ tud adni.

 • AZ ÁRAJÁNLATA, GARANCIAVÁLLALÁSA ALAPJÁN

Ha tételes és átlátható árajánlatot kapott, akkor szinte biztos lehet abban, hogy nem fogja átverni alacsony minőséggel. Ezeket a dolgokat inkább rejtve „szeretik” tartani. A korrekt szakembereknek nincsenek titkaik. A tételes árajánlat alapján könnyű az öntözőrendszer átadásakor kideríteni, hogy mekkora az egyezés az árajánlat és a megvalósulás között. A két év, vagy e feletti garanciavállalási idő korrektnek mondható ennél a terméknél.

 • AJÁNLÁS VAGY REFERENCIÁK ALAPJÁN

Amikor egy családtagunk vagy barátunk, esetleg szomszédunk elégedett a jól működő öntözőrendszerével, akkor valószínűleg elégedett annak telepítőjével is. Ha ajánlja, akkor biztos jó szakember! Ha megfelelő referenciái vannak, akkor is valószínű, hogy megbízható és jó szakember.

Jó és megfizethető öntözőrendszer

Miért ne létezhetne ilyen? Jól tudom, hogy nem egyedül vagyok a piacon, aki a korrekt munkavégzéssel akar előre jutni. Másoknak is megadatott az a képesség, hogy megfigyeljék a nyilvánvalót! Azaz, ha az igényeket megfelelően kielégítve, de inkább azokat túlszárnyalva végzi el az öntözőrendszer telepítést, akkor ennek híre megy. Híre megy, hiszen az elégedett megrendelők ajánlani fogják a környezetükben, mint egy ingyenes reklámként működve. Én magamat is megfigyelve úgy működök, hogy ha asztalos kell otthonra, akkor megkérdezem a barátaimat és az ismerőseimet, hogy ki tud nekem ajánlani valakit, és miért. Így megy ez…

 

Locsolással lehet szép a kertje, de gondtalan csak öntözőrendszerrel!