Öntöző blog

Általában nagyon jól bevált öntözési módszer az, ha ritkán öntöz az öntözőrendszer, azonban akkor nagyon kiadósan. Ennek az öntözési módszernek köszönhetően arra sarkaljuk a gyep, a tuják és más növények gyökérzetét, hogy ereszkedjen a talajban minél lejjebb.

Közel húsz éve tervezek és telepítek öntözőrendszereket Magyarországon és ez alatt a két évtized alatt nagy gyakorlatra tettem szert. Folyamatosan megfigyeltem a technikai változásokat és képeztem magam a témakörben a lehető legszélesebb spektrumon egészen a szivattyúsgépészetek területétől a növények vízigényének megtanulásáig.

Gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést olyanok, akik már elgondolkodtak azon, hogy beépítettnek a kertjükbe egy öntözőrendszert és ezzel kapcsolatban már a tettek mezejére is lépnének. Érthető módon mindezt megelőzi a természetes kíváncsiság és az utánajárás, leginkább az interneten.

Bizony semmi túlzás sincs abban, amikor azt állítjuk, hogy a minőségi és szakemberek által összerakott öntözőrendszer minden igényt ki tud elégíteni a kertben, természetesen azok az igények közül, melyek az öntözéssel kapcsolatban merülnek fel. De még ez sem igaz így, hiszen ettől többet tud a jó öntözőrendszer.

Hangzik el gyakran a kérdés a megrendelőktől és az öntözőrendszer telepítő kollégáktól is, akik egymás között arról beszélnek, hogy az érdeklődők folyton ezt kérdezik tőlük. Ez tényleg így van, méghozzá azért, mert ez egy hiányzó adat a piacon!

Ha félretesszük a nem professzionális öntözőrendszerek méregdrága árképzését és csak a profi öntözőrendszer gyártók világában maradunk, akkor első látásra is feltűnhet, hogy ezek a termékek mind amerikaiak.

Az öntözőrendszer alkatrészei a leggyakrabban műanyagból és üvegszálas műanyag kombinációból készülnek. Két fő csoportra osztjuk azokat az alkatrészeket, amelyekből z öntözőrendszereket rakjuk össze. Ezek a fő, illetve a kiegészítő alkatrészek.

Ha Te is kerttulajdonos vagy, akkor ez a kérdés biztosan megfordult már néhányszor a fejedben! Ezt teljesen megértem, és azt is, ha ennek kezelésére már rég beszereltetted a kertedbe az öntözőrendszert.

Abban az esetben, ha az öntözőrendszert kiváló minőségű termékek felhasználásával építették és nagy gyakorlattal rendelkező szakember végezte az építését, akkor az öntözőrendszer nagyon megbízható berendezés.

Természetesen ez egy szubjektív dolog, hiszen mindenkinek mást jelent ugyanaz az összeg! Illetve vannak, akiknek több szabadidejük van és vannak, akiknek az ideje sokkal értékesebb annál, mint hogy az locsolással töltsék el reggel és este a kertjükben.

Ez számomra ez idáig a hazai piacon, illetve a saját öntözőrendszer telepítéseim alapján nem derült ki. Ami biztos, hogy húsz évnél is öregebb öntözőrendszerekkel is találkoztam, amik jól működtek, de már bizonyos alkatrészek cseréjét igényelték.

Az öntözőrendszerek számos problémára nyújt hatékony megoldásokat, ami a kerttel, ami az időnkkel, és ami a víz ésszerű felhasználásával kapcsolatos. Mégis az a tapasztalat, hogy amikor valaki a telepítése mellett dönt, akkor általában mindössze egy problémáját kívánja megoldani vele.

Azok a kertek, amelyekbe a kerttulajdonos ideje-korán beszereltette az öntözőrendszert, most virágzik! Pompázik, és egészséges látványt nyújt a harsogó zöld pázsittal és a legszebb formájukat hozó növényekkel.

Természetesen ezt minden kerttulajdonosnak magának kell eldöntenie, én csak szempontokat adhatok ahhoz, hogy ezt a döntést a megfelelő adatokra alapozva tudja meghozni. Azt nagyjából tudjuk, hogy mit várhatunk a locsolótömlős öntöző módszerektől, de vajon mit várhatunk az öntözőrendszertől?

A pontos cím sajnos így hangzik, hogy kóklerek és csirkefogók az öntözőrendszer telepítésben! Újra egy kicsit jobban megy a kertépítő iparág, és lám-lám azonnal megjelennek a kóklerek és a hitvány csirkefogók, hogy kihasználva a helyzetet belerondítsanak a korrekt vállalkozók üzletébe és a szakma jó hírébe.

Sok minden befolyásolja az automata öntözőrendszer árát. Függ az alkalmazott műszaki megoldásoktól, az automata öntözőrendszer telepítő pénzügyi igényeitől, hogy mennyire tartja értékesnek a saját munkáját, a felhasznált anyagoktól és Magyarországon még attól is, hogy melyik évszakban szeretnénk automata öntözőrendszer építését kérni.

Tudom, hogy sokak számára az újkori vívmányok befogadása és működtetése már csak hallomásból is visszataszító és ellenérzéseket keltő dolog attól félve, hogy kudarcot fogunk vallani a kezelése során, vagy valamilyen károkat fogunk okozni vele amiatt, hogy nem értünk hozzá.

Ma már nem is kérdés, hogy egy frissen épült kertből nem hiányozhat az automata öntözőrendszer. Ez a berendezés a korábbi áraihoz képest ma már a könnyen megfizethető kategóriában van, és egyáltalán nem a legnagyobb költsége a kertépítésnek.

Lassan már húsz éve, hogy az első automata öntözőrendszer telepítésen részt vettem. Ez olyan nagy hatással volt rám, hogy akkor ott elhatároztam, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni, automata öntözőrendszereket szeretnék telepíteni, ebből szeretnék megélni.

Szerencsére, hogy a kertépítéssel minket megkereső kerttulajdonosok nagy része megérti, sőt szeretné, ha a kertjébe öntözőrendszer telepítés is lenne, amikor a kertet megépítjük. Ezért nem sokszor kell magyarázkodásba bocsátkoznunk azzal kapcsolatban, hogy miért nem vállaljuk a kert megépítését, ha nem rendelnek bele öntözőrendszert.

A megrendelő szempontjából a legfontosabb dolog az, hogy egy olyan kertépítőt találjon, aki a szakmájához kiválóan ért és a gyakorlatban pedig már számtalan kertépítést is elvégzett. Megbízható, amit leginkább a referenciái bizonyítanak. Korrekt és jól koordinálható csapattal dolgozik, akik elősegítik a kertépítést és nem pedig terhet jelentenek az ő (és mindenki) számára! Ha ez megvan, akkor kezdődhet a kertépítés!

Az a helyzet, hogy tizenöt-húsz évvel ezelőtt a kertépítésből az automata öntözőrendszer került annyiba, mint ma a teljes kertépítés. Ennek több oka is van természetesen. Az egyik, hogy az automata öntözőrendszer ára igencsak lement azóta és az akkor még luxuskategóriából mára már polgári kategóriába népszérűsödött.

Van egy szilárd elképzelésem arról, hogy milyen kertépítő az, aki minden körülmények között jól fog teljesíteni. De ne szaladjunk annyira előre, inkább nézzük meg előbb, hogy hogyan vélekednek erről általában.

Természetesen bármilyen kertépítési igényeket szívesen kielégítek, ami nem ütközik a szakmai vagy minőségi követelményekbe. Azonban ha tehetem mindig egyedi, a helyszínre és a megrendelőimre jellemző sajátságokkal bíró kerteket építek. Olyanokat, amelyek végén nem csak a minőség és a színvonal láthatóan magas, hanem a megrendelő is a sajátjának érzi és tökéletesen elégedett!

Egy csodálatos kert létrejöttét egészen biztosan megelőzi egy esztétikus gondolat, melynek megfelelő papírra vetését hívjuk a kerttervezésnek. A szép kert gondolata a papíron válik egy ügyes kezű kertépítő által leolvasható és kivitelezhető szép kertté. Amikor egy ilyen kertépítés befejeződik és összeállt a tervező által megálmodott kép, akkor ez általában jól felismerhető stílusjegyeket tartalmaz.

Azon felül, hogy a kertépítés több szakmát magába ölelő és azokon átívelő tudást igénylő tevékenység, még a szépérzék és az esztétika veleszületett adottságát is megkívánja a végzőjétől. Természetesen vannak olyan kertépítők is, akik jó iparos módon maradnak a kaptafánál és bár az épített kertjeikben hiba nincs, azonban az a „valami plusz” nagyon hiányzik belőle.

Az elmúlt tíz-húsz évben különböző kertépítési stílusok hódítottak Magyarországon is. A változások következtében a kertek területén is hatalmas reformot hozott a kertépítésben a nyugatról, délről, keletről beáramló stílusirányzatok, melyek a tehetős lakóparkok kiépülésének következtében akár egyetlen utcában is megfigyelhetők lettek.

Nem is tudok hirtelen más olyan építőipari tevékenységet mondani, ami hasonlítható lenne a kertépítéssel abból a szempontból, hogy miután elkészült a munka, oly csekély időn belül újra karbantartást igényelne. Ennek oka abban keresendő, hogy a kert elemeinek legnagyobb része az élő kultúrához tartozik, amelynek ismert sajátossága az, hogy növekszik és gyarapodik, majd elhal.

Biztosan mindenki, aki kertet szeretne építtetni azt szeretné, ha egy igazán profi kertépítővel hozná össze a jószerencse!

A hazánkban dolgozó kertépítők száma igen magas és bizony nem könnyű fennmaradni ezen a telített piacon. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem csak hogy sokan élünk a kertépítésből, de a szakma jól is képzett és nem feltétlen a még jobban képzettség a kiút, hanem inkább a kapcsolatok, illetve a jó marketing.

Nagyon fontos tisztázni azt, ami jellemzi a minőség szó egyetlen használt jelentéséből fakadó félreértést a kertépítésben. Ugyanis ez nem csak az anyagminőségről szól, hanem a mennyiséggel jelentésével szemben állított fogalmat, valamint a kertépítő minőségét, aki a kertépítést elvégzi.

Sajnos nem mindig elegendő tökéletesen megépíteni egy kertet és minden részletében profi munkát végezni a kertépítés folyamán, ha mindezek után nem lesz, aki gondozza, vagy nem tudják a kerttulajdonosok, hogy mit kell tenni vele. Elég utána mindösszesen két-három hét is, hogy elsősorban a gyep olyan károsodást szenvedjen az elhanyagoltság miatt, hogy veszítsen az esztétikai értékéből.

Nem mindenki érti, és nem mindenki látja meg a környezetében azt a hiányosságot, amit a kertépítés tud csak helyrehozni. Vannak, akik látják ugyan, de nem jönnek rá, hogy mi a valóságos baj, csak valahogy az esztétikai érzéküket zavarja a dolog. Miután felépítette azt a gyönyörű házat, amin annyit töprengett és annyit dolgozott, hogy szép legyen, valahogy mégsem lett tökéletes!

Csak azért szentelek egy cikket erre a témára is, mert tényleg gyakori, hogy a teljes tájékozatlanság miatt a témában a megrendelőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi a teendőjük, ha egy szép kertet, azaz kertépítés szeretnének. Nos, tulajdonképpen arról sincs, hogy a kertépítést követően milyen új feladatok képződnek, amik idáig hiányoztak az életükből. Fontos szerintem az is, hogy erről is korrekt tájékoztatást kapjanak, mielőtt belevágnak ebbe a nem mindig költségkímélő, ám de annál gyönyörűbb eredményt hozó feladatba.

A kertépítés elengedhetetlen eszköze

Hazánk időjárása egyre szélsőségesebbe meleg, amiben a nyár egyre korábban kezdődik és a forró időszakok tendenciózussá és folyamatossá váltak. Ilyen körülmények között a kertépítést követően az élő növénykultúrát életbe tartani egyetlen módon lehet, folyamatos és kellő mértékű öntözéssel.

Sokan gondolják az joggal, hogy a kertépítés alapszabálya az, hogy csak minőségi alapanyagok felhasználásával dolgozzunk és csak olyan szakember felügyeletével vagy konkrét munkavégzésével, akinek szakképzettsége és nagy gyakorlata van a kertépítésben.

Ugye első megvizsgálásra a gyepszőnyeggel való füvesítés tűnik a legdrágább megoldásnak, amikor valaki elhatározza, hogy füvesíteni fogja a kertjét és utánanéz a különböző lehetőségeknek. Mindenki látja, hogy ez aztán tényleg a legelőnyösebb megoldás, azonban olyan drága, hogy mégis kevesen választják első megközelítésben ezt az egyébként nagyszerű megoldást. Mi lehet ennek az oka?

Sajnos az igazán jó minőség eléréséhez nem elegendő, hogy megvegyük a csúcskategóriás minőségi gyepszőnyeget! Nem elég csak haza vitetni és utána kitekerni azt a kertben. Ennél sokkal többről van szó, amit bizony csak egy nagy gyakorlattal rendelkező profi szakember fog tudni elvégezni úgy, hogy mindaz garantálja a várt minőséget!

Mi Magyarok sok más nemzettel együtt nagyon kedveljük a kertünkben és a környezetünkben a gondozott füves területeket, a gyepet. Mi sem árulkodik ennél jobban, mint az, hogy a kertjeink átlagosan 70%-a gyep, amit a friss kertépítések esetében már szintén 70%-ban gyepszőnyeggel oldanak meg. Ilyesformán kijelenthető, hogy a gyepszőnyeg nem csak nagyon népszerű, de igen keresett formája is gyepesítésnek.

Azzal kezdeném, hogy a gyepszőnyeg választása a lehetséges füvesítési módszerek közül a legésszerűbb, ezért a legjobb döntés is. Bár „rossz” hírét gyakran keltik az ára miatt, azonban ez csak egy kiragadott gondolat a tények közül. Mégpedig abból, hogy bár a gyepszőnyeg költsége kezdetben tényleg magas, ugyanakkor ezzel egy kockázatmentes és kész, azonnali megoldás vásárolható.

1. oldal / 2